Категорично отхвърлям твърдението за умишлен фалит. ОЦК без инвестиции е мъртво, заяви собственикът на Оловно-цинковия комбинат в Кърджали Валентин Захариев.
"Чух, че прокурорска проверка ще започне в двете дружества - ще се радвам, нека да започне. И те ще открият, че дружеството не е източено, а е наливано. Наливано всеки месец, всяка година под формата на инвестиции, под формата на компенсации на загуби, под формата на субсидиране на дъщерни фирми", каза той, цитиран от Дарик.
"Опитахме се да вземем мерки, но очевидно вече имаше други интереси икономически в този район", заяви още собственикът на ОЦК и бивш собственик на "Горубсо - Мадан".
Захариев не можа да даде точна дата за изплащането на заплатите на работниците в ОЦК - Кърджали, предаде БГНЕС. Според Кросс обаче той е обещал да плати до три дни. Според него средствата за изплащане на дължимите суми на работниците ще дойдат от Първа инвестиционна банка - чрез ипотечен кредит. Ще се обърнем към наши купувачи, ако няма финансиране от банките, каза Захариев във връзка с плана за подновяване на дейността на завода.
Ако купувачът предплати ще започнем работа още от следващия месец, продължи Захариев. Той подчерта също, че не става въпрос за неизплащане на заплати, а за закъсняло плащане.
Вследствие на това ОЦК - Кърджали губи 55 работници. Като основни причини за тежкото положение на ОЦК-Кърджали Валентин Захариев посочи затварянето на завода за преработване на олово през декември 2011, както и неполучаване на ОВОС.
Захариев не отрече и вината на него и ръководния екип на ОЦК – Кърджали: " Допускали сме грешки в ОЦК, допускали сме грешки и в управлението на ГОРУБСО.
Относно прехвърлянето на собствеността в „Горубсо-Мадан”, Захариев каза, че сделката е била подписана късно снощи от „Интертръст Холдинг”, но от страна на новия купувач – „Върба Батанци", е подписан само от един представител.