Международната рейтингова агенция Мудис понижи суверенните кредитни рейтинги на 6 страни от ЕС: Италия, Испания, Португалия, Словения, Словакия и Малта. Едновременно с това Мудис промени на негативни прогнозите за Франция, Великобритания и Австрия, съобщиха световните агенции.
С два пункта е понижен кредитният рейтинг на Испания (от А1 на А3), с един пункт на Италия (от А2 на А3), на Португалия (от Ва2 на Ва3), на Словакия (от А1 на А2), на Словения (от А1 на А2) и на Малта (от А2 на А3). Мудис запази високите кредитни рейтинги - ААА - за Франция, Великобритания и Австрия, но промени на негативни прогнозите си за трите страни.
Британският министър на финансите Джордж Озбърн определи като "връщане към реалността" съобщението от "Муудис", че смята да понижи рейтинга /ААА/ на Великобритания. "Това е доказателството в сегашната икономическа ситуация, че Великобритания не може да се откаже да решава въпроса с дълга", каза Озбърн. "Това е връщане към реалността за онези, които мислят, че Великобритания може да избегне въпроса за дълга", добави той, цитиран от БГНЕС.
 Без промяна остана високият кредитен рейтинг на Германия. Според анализатори на агенцията понижаването на рейтингите и на прогнозите отразява податливостта на деветте страни към растящите финансови и макроикономически рискове, произтичащи от кризата в еврозоната, посочва Ройтерс.