В края на един ден, белязан от многохилядни демонстрации в Атина и Солун, преминали в насилие и палежи в гръцката столица, парламентът прие закона малко преди 1 ч. тази сутрин. "От 278 присъстващи депутати (от общо 300), 199 гласуваха за, а 74 - против" (при петима въздържали се), обяви председателят на еднокамарния законодателен орган Филипос Пецалникос.
Законът мина с гласовете на двете водещи гръцки партии. Правителството на премиера технократ Лукас Пападимос, което има тежката задача да преведе Гърция в трудните време, се крепи на подкрепата на социалистите от ПАСОК и консерваторите от Нова демокрация.
Двете партии имат в парламента комфортно мнозинство, което им позволи да прокарат закона, въпреки че десетки техни депутати гласуваха против. В резултат основните гръцки партии изгониха от своите редици общо 43 законодатели, които не подкрепиха закона. Социалистическата ПАСОК изключи 20 от 153-мата членове на своята парламентарна група, а консервативната Нова демокрация - 21 от 83. С това управляващото мнозинство бе намалено от 236 на 193 депутати. Крайнодясната партия Народен православен сбор (ЛАОС) също изключи двама народни избраници от своите редици, но точно по обратната причина - за това, че подкрепиха закона. Така парламентарната група на ЛАОС, която до миналата седмица бе част от управляващата коалиция, но я напусна в знак на протест срещу закона, намаля от 16 на 14 души.
След края на гласуването, един човек застана на трибуната, предвидена за посетителите в парламента, и се обърна към Пападимос с призива "Оставете народа да говори, господин премиер". Той бе озаптен и отведен от охраната.
Одобреният от парламента закон има три раздела. Първият се отнася за програмата за обмен на стари гръцки държавни облигации за нови, вторият - за рекапитализацията на банките, които ще бъдат компенсирани от европейските фондове за парите, които ще загубят от отписването на част от дълга на Гърция, а третият - за правомощията на премиера Лукас Пападимос и министъра на финансите Евангелос Венизелос да подпишат новото кредитно споразумение.
Венизелос подчерта, че законът е необходим, за да даде Еврогрупата в сряда зелена светлина за отпускане на спасителния пакет в размер на 130 милиарда евро. През март страната трябва да погаси своите задължения по облигации за общо 14,5 милиарда евро, чийто падеж е тогава.
Прилагането на закона ще бъде съпътствано от нови мерки за строги икономии. Брутната минимална работна заплата ще бъде понижена с 22 процента от 751 евро на 586 евро на месец (на младежите до 25-годишна възраст - с 32 процента до 527 евро), пенсиите ще бъдат орязани със 7 до 15 процента, една пета от държавните служители ще бъдат съкратени, пазарът на труда ще бъде либерализиран, а държавните разходи - чувствително намалени.
Докато гръцките депутати обсъждаха закона, Атина бе обхваната от насилие и погълната от огън. Над 80 души, сред които 30 полицаи, бяха ранени. 25 човека бяха арестувани при най-сериозните размирици в Атина от години. В гръцката столица бяха регистрирани около 40 палежа. Подпалени бяха затворено кино, банки, магазини, офис сгради и кафенета. Мародери разграбиха десетки магазини. Повечето от демонстрантите бяха мирни, но полицията влезе в сблъсъци с общо около 2 хиляди анархисти с черни качулки, въоръжени с петролни бомби и прътове, на десетки "фронтове" из града.
По-рано около 55 хиляди демонстранти по данни на полицията се събраха на протестен митинг пред парламента, охраняван от над 3 хиляди полицаи. Гъсти стълбове от черен дим се издигаха към небето на фона на горящи сгради. За разлика от предишни протести, анархистите бяха аплодирани от останалите демонстранти. В протеста се включиха световноизвестният композитор Микис Теодоракис, на 86 години, и левият политик ветеран Манолис Глезос, на 89 години, свалил през 1941 г. нацисткото знаме със свастиката, издигнато пред Акропола от германските окупатори на Гърция през Втората световна война.