Това е констатацията на Световната банка в доклада "Постигане на интелигентен растеж: как научните изследвания и иновациите да работят за България", съобщи Дарик. В него се посочва още, че пред последните 10 години конкурентоспособността на страната ни се е повишила, но има още много, което трябва да се направи.
Сред препоръките е да се инвестира повече в научноизследователски дейности, за да укрепи икономиката. Образователният министър Сергей Игнатов коментира, че един от основните проблеми е свързан със застаряването на научния потенциал.
По време на конференцията, на която беше обсъден докладът, председателят на БАН акад. Никола Съботинов заяви, че бизнесът не проявява особен интерес към науката.
Българският бизнес е насочен главно към сферата на услугите, строителството и поради тази причина невинаги имаме достатъчно интерес към новите продукти, които създават учените, констатира председателят на БАН.
„В същото време на практика се получава така, че за някои наши постижения особено в областта на фармацията например, има интерес от европейски страни", допълни той. От своя страна просветният министър заяви, че основният проблем е със застаряването на научния потенциал и по тази причина трябва да имаме по-млади учени и професори.
„Не е виновен академик Съботинов. В академията това, което е оцеляло, са фундаментални изследвания. Но това е добра база да се развият други, защото ако нямаш фундаментални, как ще се развият други", допълни образователният министър. В доклада се казва още, че България може да се превърне в „умерен иноватор".