"Белла България" разпродава активи на изпадналото в несъстоятелност млекопреработвателно дружество "Фама Сердика". Това пише "Капитал" като цитира съобщение, публикувано във в. "Стандарт".
 С него се обявява търг с тайно наддаване за няколко промишлени сгради на завода, а общата им начална цена е малко над 2.2 млн. лв. Това обаче са само част от активите, които са одобрени от синдика за продажба - освен тях има още сгради, вземания от доставчици и марки на "Фама Сердика".
Компанията, която е известна с млечните продукти "Роса", дължи около 4 млн. евро на "Белла". Хранителният холдинг е придобил дълга й 3.76 млн. евро (без лихвите) към Европейската банка за възстановяване и развитие, като е трябвало да го изплаща разсрочено до 2019 г.
В резултат "Фама" избягва несъстоятелност през юли 2011 г. Но след като производителят на млечни продукти не обслужва заема към новия си кредитор се стига до втори иск и компанията е обявена в несъстоятелност през ноември.
До несъстоятелността и разпродажбата на активи на "Фама" се стига след плетеница от смяна на собствеността в компанията и прехвърляне на вземания. В средата на юни 2011 г. испанският фонд за дялови инвестиции GED продава "Фама" на дружеството "Фермер 2006". Още тогава представители на пазара твърдяха, че зад него стоят компании, свързани с "Белла България", припомня "Капитал".
Вестникът допълва, че групата от продукти в млечния бранш, които се дистрибутират от компании, близки до групата на "Белла", е значителна ("Дъга", "Рилци", "Млечен свят" и "Лактеа"), "което силно намалява и съмненията за интереса на холдинга към сектора".