Лидерите на трите партии, участващи в колиционното правителство на Гърция - Георгиос Папандреу на ПАСОК, Андонис Самарас на Нова демокрация и Георгиос Карадзаферис на ЛАОС, са призвани да вземат знаменателното решение за сключване на споразумението с международните кредитори за втория заем, който е в размер на 130 млрд. евро, пишат вестниците. Правителственият говорител Панделис Капсис уточнил, че принципното споразумение за втория заем с тройката кредитори от ЕС, ЕЦБ и МВФ, се очаква в следващите дни.
Наблюдатели смятат, че това е възможно да стане и в следващите часове, ако бъдат приети исканията на тройката.
Представител на Института за международни финанси, оторизаран от частните кредитори да води преговорите с Гърция за отписване на част от нейния дълг, каза, че преговорите вървят добре и че до неделя ще бъде известно какво е постигнато, за да може в понеделник Еврогрупата да обсъди въпроса за втория заем за страната.
Преговорите са условие Гърция да получи повторно кредитиране. В. "Нафтемборики" коментира, че кабинетът Пападимос все още бил "заложник" на тройката и че управляващата коалиция била в очакване на заповедите на кредиторите.
Наблюдателите коментират, че очерталото се бездействие на трите политически сили в кабинета около споразуменията с кредиторите се дължало на нестабилната политическа обстановка в страната, тъй като очакваните избори през април карали тези партии непрекъснато да сменят тактиките и стратегиите си и да се въздържат от ангажименти по отношение на решенията, които биха им коствали загуби на гласове на изборите.
"Вима" алармира за възникнали търкания между две от партиите в правителството - ПАСОК и Нова демокрация във връзка с размера на исканите от тройката нови мерки за икономии.
Консерваторите са изненадани, че първоначално този размер е бил 2,2 млрд. евро или 1 на сто от БВП, а впоследствие мерките били станали 4,4 млрд. евро или 2 на сто от БВП. Тройката иска допълнителни съкращения заради дупката в бюджета на Гърция от миналата година. Кредиторите не са доволни и от обещаните от Атина приватизации, тъй като в тази насока е констатирано значително изоставане.
В. "Етнос" отбелязва, че мерките за икономии днес ще бъдат разисквани отново между синдикати и работодатели.
Междувременно гръцкият композитор и политик Микис Теодоракис, историческият кадър на левицата Манолис Глезос и професорът по конституционно право Йоргос Касиматис учредиха Гражданско движение против договорите с международните кредитори, предаде радио Атина. Целта на движението "Единна народна демократична съпротива" е да бъде създаден широк граждански фронт, който да се бори срещу сключените заеми за излизане на Гърция от кризата.