Испанската авиокомпания Спанеър (Spanair) днес обяви фалит, след като изненадващо прекрати дейността си и остави без превоз 20 000 пътници, купили билети за отменените в края на седмицата над 220 полета, предаде ДПА, цитиран от БТА. Спанеър обяви, че е натрупала дългове за над 300 милиона евро.
В събота испанското правителство съобщи, че ще съди Спанеър за предполагаемо нарушаване на правилата за сигурност и погазване на потребителските права на гражданите с прекратяване на дейността си. Министърът на развитието Ана Мария Пастор Хулиан заяви, че правителството е започнало процедури, които могат да доведат до налагането на глоба от 6 милиона евро за две "сериозни нарушения" на законодателството за авиационната сигурност.
Авиокомпанията Спанеър обяви късно в петък, че е решила да прекрати дейността си и самолетите й няма да летят. Централата на Спанеър се намира на летището в Барселона и за компанията работят близо 2000 души, а освен това тя използва и услугите на близо 1200 души наземен персонал. Въздушният превозвач обяви, че спира дейността си, след като испанското регионално правителство заявило, че повече не може да го финансира.
В същото време от Мудис заявиха, че банковата и трудовата реформа ще окажат положително влияние върху икономиката на Испания не по-рано от 2013 година. Според рейтинговата агенция Испания няма да може да понижи бюджетния дефицит през 2012 година до планираните 4,4 процента. Мудис също така определя като негативна кредитната перспектива на кралството за близките две години.
"Правителството ще представи през март 2012 година проект на новия бюджет и нови мерки за регулиране на дефицита, но според нас за страната ще бъде много сложно да изпълни плана за тази година", подчертават от агенцията.