Държавата трябва да представи пътна карта как ще увеличава квотите на свободния пазар на електроенергия, заяви по време на кръгла маса по темата председателят на БСК Божидар Данев, цитиран от БТА. Кръглата маса се провежда в КНСБ.
Според представителите на браншовите организации на бизнеса - БСК, КРИБ, Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори /БФИЕК/ и Българската асоциация на металургичната индустрия /БАМИ/ в страната се е създал изкуствен дефицит на електроенергия на свободния пазар, тъй като на търговете на електроенергия през декември миналата година АЕЦ "Козлодуй" е ограничила предлаганата енергия до 250 мегавата. Това е повишило цената на енергията на свободния пазар и е довело до закриване на производства от промишления сектор в и без това трудната икономическа обстановка, посочи председателят на БФИЕК Константин Стаменов.
Стаменов каза, че от 2008 г. до 2010 г. спадът в индустриалното енергийно потребление е 25 процента по данни на НСИ и въпреки икономическата криза индустриалните предприятия се сблъскват и с трудности при закупуването на енергия на свободния пазар. Този пазар ще нараства с излизането на него и на малки и средни предприятия, които са присъединени към мрежата средно напрежение, отбеляза Стаменов и добави, че не вижда как щом големите предприятия не могат да се справят, то малките предприятия ще успеят да оцелеят на свободния пазар на електроенергия.
Според Антон Петров от БАМИ и член на съвета на директорите на "Стомана Индъстри" българското правителство обръща повече внимание на производството и износа на електронерегия, отколкото да предприема стъпки за защита на българската индустрия, която носи добавена стойност.
Председателят на КНСБ Пламен Димитров заяви, че дебатът е конструктивен, а не се цели противопоставяне на производители на енергия и индустриални производители. По-скоро трябва да се набележат стъпки за решаване на проблемите, посочи той.
Представители на електроразпределителните дружества ЧЕЗ и Е.ОН заявиха подкрепа към бизнеса в исканията за увеличение на енергията, предлагана на свободния пазар в страната.