На 29 януари в иранския парламент може да бъде внесен законопроект за спиране на доставките, съобщи иранската информационна агенция Фарс. Пълното европейско ембарго ще бъде въведено към 1 юли с цел натиск върху Иран да се откаже от ядрената си програма, припомнят ИТАР-ТАСС и Франс прес, цитирани от БТА.
Според иранските експерти за Европа ще бъде трудно да намери алтернатива на иранския петрол на същата цена, тъй като нефтопреработващите съоръжения в редица страни са проектирани за преработка на петрол с определено качество.
Европейският съюз отложи ембаргото с 5 месеца именно, за да даде възможност на страните - вносителки да намерят алтернативни източници.
В сряда МВФ прогнозира, че цените на петрола могат да се вдигнат с 20% до 30%, ако износът на ирански петрол спре. Иран ще усети слабо ефекта от санкцията, тъй като основните му купувачи са Китай, Южна Корея, Япония и Индия. Пекин и Делхи дори не са обсъждали подобна мярка. В Сеул и Токио пък още не е взето решение по въпроса.
Саудитска Арабия обаче обяви, че увеличава добивите с 2 милиона барела дневно, което също намалява ефекта от санкциите срещу Иран върху цените.
Заради случващото се с Иран и натрупаното напрежение на световните пазари около наложеното петролно ембарго над страната от ЕС, цените на горивата се повишиха и у нас, като литър А 95 надхвърли 2.50 лв. Според energy.eu на същата цена се продава безоловният бензин и в Румъния, а само в Кипър е по-евтин.
Страни от ЕС купуват около 18% от иранския петрол.