По време на строителството на инсталацията ще бъдат разкрити до 3000 нови работни места, а редица дейности, свързани с проектирането, транспорта, логистиката и производството на части и оборудване ще бъдат поверени на български фирми - подизпълнители. Стойността на първата фаза на проекта за изграждане надвишава 1,5 милиарда долара. С реализирането му се цели повишаване ефективността на рафинерията чрез прилагане на модерни процеси за дълбочинна преработка, с които се увеличава производството на светли горива и се подобрява качеството на котелното гориво до нивата, дефинирани от европейското законодателство. След като бъде изграден комплексът, ще бъдат изведени от експлоатация остарелите инсталации като Термичен крекинг, Газова сяра- 2.
Очаква се първият етап от строителството да приключи след близо 3 години. Благодарим за благоприятния инвестиционен климат, който виждаме в България, заяви първият вицепрезидент на "Лукойл" Владимир Некрасов, който присъства на подписването на договора за първия етап от проекта. "Бизнесът ни в България винаги е бил приоритет за нас и инвестициите ни, направени през последните 10 години го доказват", допълни той.
Вицепрезидентът на "Лукойл" изтъкна, че след изграждането на новата инсталация дълбочината на преработка на нефта ще се увеличи от 75 на 92 %. Ще се сведат до минимум и вредните емисии природни газове, отделяни в атмосферата от завода.
На подписването присъстваха и вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков и министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.
Вчера стана ясно, че Лукойл е успял да си върне напълно лицензите, които бяха отнети през лятото на миналата година. Рафинерията има срок от 18 месеца да инсталира измервателните уреди в нефтената база "Росенец".