Капитализмът наистина задълбочава неравенствата, но все пак е по-добър от всяка друга алтернатива, заявиха днес главни изпълнителни директори на водещи световни компании на Световния икономически форум в швейцарския курорт Давос.
Защитните позиции на бизнес лидерите белязаха началото на разговорите на форума, който започва днес, отбелязва Асошиейтед прес, цитирана от БТА.
Тази година атмосферата на събитието, което събира близо 2600 водещи представители на бизнеса и политически лидери, е помрачена от дълговата криза в Европа и забавянето на икономическия растеж в развиващия се свят.
"Капитализмът може би е най-лошата система, ако не се броят всички други системи", посочи Дейвид Рубенстийн, съосновател на международния инвестиционен фонд Карлайл груп (Carlyle Group). При реформите "не става дума само за корпорациите и алчността, но и за вземането на решения", посочи ръководителят на Алкател-Лусънт (Alcatel-Lucent) Бен Вервайен.
"Защо на Европа (и нейните лидери) бяха необходими две години, за да стигнат до заключение, пред което и без това знаеха, че ще трябва да се изправят", допълни той. Банките са "направили много", за да намалят крайностите, отбеляза главният изпълнителен директор на Банк ъв Америка (Bank of America) Брайън Мойнихан, допълвайки, че циклите на бум и спад са част от структурата на капитализма.
Според други участници във форума обаче този процес не е неизбежен и правителствата трябва да поемат по-голяма роля в регулацията на начина, по който компаниите правят бизнес.
Джо Ечевария, ръководител на одиторския гигант Делойт (Deloitte), например, говори за развиване на "състрадателен капитализъм".