Промишленото производство в еврозоната леко е спаднало през октомври - 0,1 на сто, сочат публикуваните днес данни на Евростат, цитирани от БТА. Анализаторите, анкетирани от агенция Дау Джоунс нюзуайърс, очакваха стабилна тенденция след спада с 2 процента през септември, информира АФП.
В сектора на енергетиката спадът е 0,9 на сто, при производството на междинни продукти - 0,8 на сто, а свиване на производството на потребителски стоки с дълготрайна употреба е 0,4 на сто. Тези понижения са били компенсирани отчасти от нарасналото производство на нетрайни потребителски стоки (+0,6 на сто) и на инвестиционни продукти (+1,2 на сто).
Сред страните от еврозоната, за които има налични данни, Гърция отчита най-силният спад от 4,4 на сто, следвана от Люксембург с минус 3,6 на сто и Словения с минус 2,6 на сто. Най-големи увеличения пък регистрират Ирландия (6,6 на сто и Естония с плюс 2,9 на сто.
Общо в 27-те от ЕС промишленото производство е спаднало с 0,2 на сто през октомври след понижение с 1,5 на сто през септември. На годишна основа промишленото производство се е увеличило с 1,3 на сто, което важи и за еврозоната, допълва Евростат.
България е увеличила промишленото си производство с 0,4 на сто през октомври спрямо септември, а на годишна основа (спрямо октомври 2010 г.) нарастването е с 2,4 на сто сочат данните на Евростат.