Брутният вътрешен продукт (БВП) на глава от населението в страните членки на Европейския съюз за 2010 година варира от 44 процента до 271 процента от средното за ЕС-27, информира днес на сайта си Евростат.
Миналата година БВП на глава от населението в Люксембург, изразен в стандарти на покупателната способност (СПС), е бил над два пъти и половина средното равнище за ЕС. Високият БВП на човек в Люксембург отчасти се дължи на големия дял трансгранични работници в общата заетост в страната, уточнява статистическата агенция.
Холандия е отчела равнище една трета над средното. Ирландия, Дания, Австрия и Швеция са между 20 процента и 30 процента над средното за ЕС-27, а Белгия, Германия и Финландия са между 15 процента и 20 процента над средното. Във Великобритания и Франция БВП на глава от население е около 10 процента над средното за ЕС-27, а Италия, Испания и Кипър са около средното ниво. Гърция, Словения, Малта, Португалия и Чехия са между 10 процента и 20 процента под средното ниво, а Словакия е с около 25 процента под него. Унгария, Естония, Полша, Литва и Лативя са с между 35 процента и 50 процента по-ниско.
Румъния и България са с около 55 процента под средното за ЕС.
Фактическото индивидуално потребление на глава от населението в страните членки варира от 42 до 150 процента от средното за ЕС-27 през 2010 година. БВП на глава от населението често се използва като показател за равнището на благосъстоянието на държавите, но това не е единственият индикатор. Алтернативен показател, по-добре адаптиран да отразява положението на домакинствата, е фактическото индивидуално потребление (ФИП) на глава от населението, отбелязва Евростат, цитирана от БТА.
За 2010 година то варира между 50 процента над средното за ЕС в Люксембург и близо 60 процента под средното в България, посочва статистическата агенция. При това сравнение е отразена различната покупателна способност.