Президентът на Еврогрупата и премиер на Люксембург Жан-Клод Юнкер изрази надежда днес, че Великобритания няма да застане на пътя на един сериозен отговор на дълговата криза в еврозоната при срещата на върха на ЕС днес и утре, предаде Ройтерс.
Пред френското държавно радио Юнкер отбеляза, че еврото не е под заплаха, но правителствата на страните от ЕС трябва да стигнат до решение, което да спре дълговата криза. Юнкер посочи, че на Великобритания, за която се смята, че не е привърженик на затягането на регулацията във финансовия сектор, не трябва да й бъде позволено да попречи на промени в европейските договори и другите мерки, които са необходими за справяне с кризата, обхванала еврозоната.
От друга страна Юнкер много остро разкритикува Германия. „Понякога намирам за странно, че Германия има усещането, че е заобиколена от лоши ученици по отношение на стабилността. В еврозоната винаги е имало страни, чиито финанси са по-уравновесени от тези на Германия”, заяви Юнкер пред германски вестник, явно визирайки, че ФРГ първа наруши правилата за бюджетен дефицит по времето на Шрьодер.  „Учудващо е, че германците мислят, че те са най-добродетелните и трябва да плащат за другите”, а „това не е вярно”, посочи председателят на еврогрупата.
Няколко часа преди решителната среща на ЕС в Брюксел председателят на ЕК, Жозе Мануел Барозу, призова европейските лидери да направят всичко, за да спасят еврото, предаде АФП, цитирана от "Фокус".
„Отправям призив към държавните глави и правителствените ръководители. Трябва да направим всичко, за да спасим еврото”, заяви Барозу при пристигането си в Марсилия, където днес ще се проведе среща на лидерите на дясната Европейска народна партия. „Изключително важно е всички ние, целият ЕС, да покажем, че еврото не може да изчезне”, призова още Барозу.