Китайската рейтингова агенция Дагун (Dagong) понижи суверенния рейтинг на Франция от АА- до А+ заради слабия растеж и все по-нарастващия държавен дълг, предаде Франс прес, цитиран от БТА. "Поради структурни проблеми във вътрешен план, френската икономика проявява по-слаба жизненост и международната й конкурентоспособност продължава да намалява. В средносрочен план растежът ще остане слаб", отбелязва китайската рейтингова агенция, която твърди, че е независима от правителството.
Дагун се разграничава и от големите международни рейтингови агенции като Стандард енд Пуърс (Standard and Poor's), която заплаши да понижи рейтинга ААА на Франция с две степени. Отслабващата конкурентоспособност на Франция се забелязва в свиването на дела й в световния износ, включително при високите технологии, "прогресивното увеличение на дефицита по текущите сметки, бавен икономически растеж и високо равнище на безработицата", отбелязва Дагун. Според китайската агенция има три причини за този спад: "заплатите нарастват по-бързо от производителността", "високите данъци и множеството социални придобивки намаляват постиженията на пазара на труда", и "явното застаряване на населението понижава потенциала за икономически растеж".
В бюджетен план "съществуващите мерки за строги икономии няма да позволят да се постигне целта" за възстановяване на равновесието на държавните финанси през 2016 година. Вътрешният растеж ще остане по-слаб и опасността от стачки и мащабни социални вълнения,предизвикани от безработицата, ще нарасне. Освен това според Дагун френският банков сектор е станал по-уязвим и с икономическото забавяне в еврозоната като цяло и на Франция в частност качеството на банковите активи ще пострада.
Създадена през 1994 година по време на преструктурирането на китайските държавни предприятия, агенция Дагун започна през последните години да прави оценка на суверенните дългове, тъй като според нея Мудис (Moody's), Фич (Fitch) и Стандард енд Пуърс отдават прекалено голямо значение на критерии като приватизация и либерализиране на пазарите за сметка на способността на дадена страна да създава ценности.