МВФ отрече по-ранните сведения, че икономическите сили от Г20 ще осигурят 600 милиарда долара, които ще се използват за подкрепа за засегната от криза еврозона. Това предава АФП, позовавайки се на говорител на МВФ. По-рано японският вестник "Никкей" съобщи, че Г20 ще набере средства, които чрез МВФ ще бъдат заети на борещите се с кризата икономики на ЕС, припомня Фокус.
Изявлението е на фона на сведенията, че МВФ, разполагащ само с близо 400 милиарда долара за заеми, няма достатъчно свободни средства, за да помогне при влошаване на ситуацията в еврозоната.
Лидерите на ЕС са се споразумели да предоставят 200 милиарда евро на Международния валутен фонд (МВФ), за да укрепят спасителните възможности на фонда в рамките на кризисния план за еврозоната, предаде по-късно днес агенция АПА, позовавайки се на европейски дипломати.
Средствата ще бъдат предоставени от централните банки на блока. Централните банки на страните от еврозоната, сред които Гърция, Португалия и Исландия, се очаква да отпуснат 150 милиарда евро. Останалите 50 милиарда евро ще дойдат от страните от ЕС, които не са в еврозоната.
Очаква се решението да бъде обявено в края на срещата на ЕС в Брюксел.

Актуализиран в 14 часа.