Високопоставен германски представител даде мрачна оценка на перспективите лидерите на ЕС да се обединят около френско-германското предложение.
"Трябва да кажа, че днес съм по-голям песимист, отколкото миналата седмица относно достигането до цялостно споразумение. Мнозина участници все още не разбират колко сериозна е ситуацията", казва пред Ройтерс политикът, пожелал анонимност .
Междувременно френският министър на икономиката и финансите Франсоа Боарон, който днес се срещна с американския си колега Тимъти Гайтнър заяви, че "нито Никола Саркози, нито Ангела Меркел ще напуснат масата за преговори на срещата на върха преди да има силно споразумение".
Данни, които бяха обявени в сряда, показват, че някои европейски банки спешно се нуждаят от помощ.
Италианските банки е трябвало да заемат 153.2 млрд. евро извънредна ликвидност от Европейската централна банка през ноември, което е повишение спрямо 111 млрд. евро предходния месец. Зависимостта от централната банка е скочила четирикратно от юни, когато те са заели 41 млрд. евро.
Банките от еврозоната са взели повече от 50 млрд. долара от първата операция по предоставяне на долари от ЕЦБ, след като миналата седмица водещите световни централни банки се споразумяха за понижаване на цената на краткосрочното финансиране. Това е е пет пъти повече от прогнозираните в допитване на Ройтерс сред дилърите 10 млрд. долара.
Германия е готова да активира своя спасителен фонд следващата седмица, посочва също източник на Ройтерс.
ЕЦБ има заседание утре, на което повечето икономисти очакват понижение на лихвата от 1.25% на 1 процент. Те също прогнозират банката да започне предоставяне на дългосрочна ликвидност на банките и да разшири обхвата на приеманите обезпечения.
Блумбърг също съобщава, че е вероятно понижение на лихвите на ЕЦБ, както и мерки за предоставяне на ликвидност, като се позовава на трима представителя на ЕЦБ. Банката предоставя неограничена ликвидност за период до една година на банките, които дадат достатъчно приемливи  обезпечения. Очаква се утре този срок да бъде увеличен до две години.  Фючърсите на Уолстрийт отбелязаха ръст след новината, но за кратко. В началото на търговията индексът Дау Джоунс отстъпи с 0,60 процента, а Насдак - с 1,09 на сто.
Освен това Блумбърг съобщи, че Германия е отхвърлила предложенията за комбиниране на временния и постоянния спасителен фонд.