Около тази позиция се обединиха  икономистите Емил Хърсев, Владимир Каролев и Левон Хампарцумян, които гостуваха на сутрешния блок на БТВ.
"Човек, който получава доходите си в левове, да прави нещо с тях, много по-доброто е да ги държи в левовете, тъй като няма никаква опасност да се измени курсът между левове и евро, а все пак за левовете дават малко по-висока лихва", заяви Хърсев. Хампарцумян напомни, че дори да се разпадне еврозонта, левът остава обвързан за марката и "ние ще имаме много скъпа валута, ако това се случи."
„Дори физически е невъзможно еврото да спре да съществува. Няма да се обезцени рязко. Ще има по-скоро план, който ще позволи умерено печатане на пари и умерена инфлация – до 10%”, прогнозира Хърсев.
Каролев от своя страна подкрепи мнението на Саркози и Меркел, че е дошло времето на реалността за европееца. „Меркел каза на южните страни: Трябва да работите повече и по-малко да почивате, за имате повече средства. И тя е права - не може като в Гърция да имат 16 заплати, средна пенсия като германската и ранно пенсиониране – такава система не може да издържи”, категоричен бе икономистът.
Той допълни още, че българската производителност е 40% по-ниска от средната за еврозоната. А освен това у нас има много привилегии в някои сектори, тъй като никъде в Европа военни и полицаи не се пенсионират на 45 години.
„Можем само да гадаем какъв точно ще е новият фискален съюз, за който се заговори от силните в ЕС. Посоката е по-висока степен на интерграция, финансов и бюджетен контрол, включване на повече държави с повече отговорности”, обясни от своя страна Хампарцумян.
Той разясни още, че печатането на пари не е адекватно решение на проблемите с европейската дългова криза, а и трудно би се реализирало. „Единствената държава с привилегията да печата пари без никакъв контрол е САЩ, тъй като повечето долари са извън страната. И когато американските власти решат да слязат в мазето и да направят повече долари, всички ние плащаме за това.", каза той.
Според финансовите експерти няма да има катаклизми, еврото ще оцелее, но ще има трудни години.