Пазарите очакват нови мерки от Европейската централна банка, която в четвъртък ще проведе редовното си заседание и според прогнози може да понижи с още 0.25 процентни пункта лихвата си до 1%. Такива са очакванията на 53 от 58 икономиста, анкетирани от Блумбърг, цитира ги Интерфакс. Те очакват също също, че догодина лихвата ще бъде намалена до 0.5%.
Друга прогноза - на ING Investment Management, предвижда, че еврото може да поевтинее до 1.25 долара през първото тримесечие на 2012 г., ако ЕЦБ продължи да понижава лихвите и започне да изкупува големи количества държавни облигации. Експертите очакват, че ЕЦБ ще се ангажира с т. нар. количествени улеснения неохотно, но в крайна сметка ще изкупи дългове на страните от еврозоната за 750 млрд. евро, за да отслаби въздействието на дълговата криза.
Представителите на ЕС предлагат нов спасителен фонд - Европейски спасителен механизъм (ESM) заедно със сегашния фонд за финансова стабилност (EFSF), съобщава  още Financial Times.
Създаването на ESM с обем 500 млрд евро бе одобрено по-рано тази година.
Той трябваше да бъде постоянен спасителен фонд, който да замести временния -  EFSF, създаден спешно, след като кризата достигна Ирландия и Португалия. Според последните планове чрез механизъм за гаранции капацитетът на временния фонд трябваше да бъде повишен до 600 млрд. долара. Ако към тях се добавят допълнителните ресурси на МВФ, а също така и потенциалът на постоянния фонд ESM, то възможностите на еврозоната стават значителни, пише вестникът.
Някои експерти предлагат допълнително да се засили постоянния фонд ESM, който може да стане международна организация, за сметка на ресурсите на ЕЦБ.