Украинската електрическа мрежа вече е свързана с европейската, обяви френската министърка на екологичния преход Барбара Помпили, цитирана от Франс прес.

"Бяхме се ангажирали, вече е сторено: украинската електрическа мрежа, която функционираше изолирано от началото на войната, от тази сутрин е свързана с европейската", посочи в "Туитър" френската министърка, чиято страна е ротационен председател на Европейския съюз.

Европа обсъждаше спешно искане на Украйна за синхронизиране на електрическите мрежи, което улеснява обмена между страните и позволява лесно да се противодейства на проблем със снабдяването с ток в някоя от тях.

"Украйна стана член на европейския енергиен съюз", изрази задоволство украинският президент Володимир Зеленски в туит. "Вече украинското електричество циркулира в Европейския съюз и обратното", подчерта той.

Украйна беше синхронизирана с руската електрическа мрежа до инвазията на Русия, след което системата й функционираше автономно.

Молдовската електрическа мрежа вече също е свързана с европейската мрежа, уточни Помпили.

"Ентсо-И" (Entso-E), асоциацията на операторите на европейските електропреносни мрежи, подчерта от своя страна в комюнике успеха на синхронизацията на Молдова и Украйна с Континентална Европа. Процесът, който се обсъждаше от 2017 година, беше ускорен заради войната, се казва в съобщението.

Зоната на покритие на "Ентсо-И" надхвърля границите на ЕС и включва около 35 страни.