Петролният пазар в Азия леко се успокои днес с отслабването на притесненията от нарушения в доставките заради кризата в Украйна, информира Си Ен Би Си.

Във вчерашната сесия котировките скочиха до седемгодишни максимуми, но леко отстъпиха, след като стана ясно, че първата вълна санкции на САЩ и ЕС срещу Русия заради кризата в Украйна няма да засегнат петролните доставки. Същевременно се запазва и перспективата за връщане на пазара на по-големи количества ирански петрол със засилването на вероятността за съживяване на ядреното споразумение между Техеран и световните сили.

Сортът Брент от Северно море, който е референтен за Европа, прибави 30 цента или 0,3 на сто до 97,14 долара за барел, след като вчера скочи до 99,50 долара - най-високата цена от септември 2014 година.

Американският лек суров петрол повиши цената си също с 30 цента или 0,3 на сто до 92,21 долара за барел, след като вчера бе на ниво 96 долара.

"Съюзниците от НАТО се въздържат от някои наказателни мерки, за да имат още възможности за преговори, което означава също така, че пътят на дипломацията все още е открит. Иранската ядрена сделка остава възможна, докато обстоятелствата не се променят", посочва Вандана Хари, основател на компанията за анализи на петролния пазар "Вандана инсайтс" (Vanda Insights).