Цената на петрола Brent се повиши до $103 за барел за първи път от септември 2014 г., съобщи ТАСС.

Към 10:27 ч. московско време цената на Brent се повиши със 7,01%, като се търгува на 103,63 долара за барел. Последният път, когато Brent надхвърли $103 за барел, беше през септември 2014 г.

Цените на газа в Европа при отваряне на търговията нарастват с 35%, почти 1400 долара за хиляда кубически метра, сочат данните на Лондонската фондова борса ICE, съобщи РИА Новости. 

Цената на откриване беше почти $1170, а след няколко мига котировките скочиха до $1389.7, което според борсата е с 35% по-високо, вчера тя бе $1,038.6.

Пазарът е в треска на фона на началото на руската военна операция в Донбас, която Владимир Путин обяви в четвъртък сутринта. Той подчерта, че плановете на Москва не включват окупацията на Украйна.

От руското министерство на отбраната подчертаха, че не нанасят удари по цивилни цели на територията на Украйна, а само по военната инфраструктура, нищо не застрашава цивилното население.

Руската централна банка ще започне да се намесва на валутните пазари и ще осигури допълнителна ликвидност на банковия сектор, за да гарантира финансовата стабилност, съобщи банката, цитирана от Ройтерс.

Рублата се срина днес до рекордно ниски нива, след като президентът Владимир Путин разпореди началото на специална военна операция в Украйна.