Цените на бензина в САЩ достигат рекордно високи нива при цени на суровия петрол Brent над 100 $ на барел за първи път от 2014 година насам.

Калифорния, Хаваите, Орегон, Невада и щата Вашингтон са вече със средна цена на бензина 4 долара за галон. Калифорния обаче води класацията със средна цена от $4,81.

Специалистите прогнозират, че до средата на март средната стойност на горивата в цялата страна ще достигнат 4 долара за галон, което не се е случвало от 14 години, от лятото на 2008 година, когато цените бяха достигнали рекордна средна стойност от $4,11. Прогнозите са,че високите цени ще се задържат до средата на април или да края на май.

Войната в Украйна се посочва като една от причините, но според последни данни от ноември САЩ използуват едва 4% руски петрол за разлика от Европа, където количествата са много повече.

Друг фактор се смята повишеното търсене след Covid-19 и връщането към нормалния ритъм на живот, както и излизането от строя на няколко големи рафинерии в Тексас и Луизиана, затварянето на рафинерии по западното крайбрежие в последните години.

Междувременно български експерти прогнозират ръст в цените на горивата у нас. Очакванията са бензинът да скочи до 3 лв. за литър заради военния конфликт в Украйна.