Във връзка с отпадналия вече мораториум и поскъпването на всички основни стоки и суровини, изпълнителният директор на "Топлофикация Сливен" инж. Павлин Костов заяви, че както гражданите, така и всички топлофикации в България търпят огромни загуби. Експертът обърна внимание, че крайните цени на топлинната енергия, по които продават топлофикациите, са формирани на основата на действащите цени на основните компоненти в производството на енергия през миналото лято, а оттогава е факт огромно поскъпване.

"Цената на парното трябва да се увеличи през следващия отоплителен сезон заради поскъпването на всички компоненти, но цените трябва да останат социално поносими, за което има роля държавата. Топлофикациите правят изчисления и предлагат поскъпване или намаление на цените, но крайната дума е на държавния орган КЕВР", каза инж. Павлин Костов.

"Цената на топлинната енергия, по която всички български топлофикации продават, е определена на база цена на въглеродните емисии от около 30 евро, а въглеродните емисии се търгуват между 70 и 80 евро. Реалните разходи са в пъти по-големи от планираните. Не искаме цените на парното да са непосилни, а да бъде изработен държавен механизъм, който да подпомага топлофикациите. За да инвестираме в подобряване на екологията, трябва да ни остават средства в излишък, а не да се чудим как да направим от минус енергия", коментира инж. Павлин Костов.

Каквито и трудности да изпитваме, винаги приоритетен разход за нас е изплащането на заплатите на всички работещи в дружеството, отбеляза изпълнителният директор.

Като енергиен експерт, инж. Костов даде и мнението си по повод евентуално спиране на доставките на природен газ от Русия. По думите му Русия едва ли ще се откаже едностранно от договорите с Европейския съюз, защото ще бъде лишена от свежи финансови постъпления, а и освободените количества природен газ трудно ще бъдат реализирани.

"Ако Европейският съюз вземе решение за пълно спиране на доставките на природен газ от Русия например от следващата година, трябва да се стартират преговори за нови доставки с държави от Близкия изток", смята изпълнителният директор на Топлофикация Сливен инж. Павлин Костов.