Електроенергийният системен оператор /ЕСО/ активира заместващи мощности от всички ТЕЦ и ВЕЦ в страната за компенсиране на генерацията при изключването на пети блок на АЕЦ "Козлодуй" от електроенергийната система в 1 часа и 16 минути на 22 януари 2021 г. Това съобщиха от ЕСО.

Така стабилната и непрекъсната работа на електроенергийната система са осигурени и прекъсване на електрозахранването или ограничаване на снабдяването на потребителите няма да има, уверяват от оператора.

"Бяха включени допълнителни мощности от всички работещи централи от ВЕЦ, ТЕЦ включително и от ТЕЦ Марица Изток 2 бяха активирани два блока", каза пред БНТ Ангелин Цачев, изпълнителен директор на ЕСО.

От Министерство на енергетиката увериха, че няма опасност за населението.

Днес сутринта на 22 януари в 1 часа и 16 минути блок 5 на АЕЦ "Козлодуй" беше изключен от енергийната система. Причината е сработване на защита при рутинни действия. Какво означава рутинни действия? При ежедневната работа на колегите от АЕЦ сработила е по протокол. Колегите работят по отстраняване на това нещо. Това, в което искам да ви уверя, че както за гражданите, така и за енергийната система, няма абсолютно никаква опасност и радиационният фонд и баланса в системата са в необходимите рамки", каза пред БНТ заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков.

Разпоредена е незабавна проверка в АЕЦ "Козлодуй" за причините, довели до автоматичното изключване на енергоблока. В нея освен експерти на ядрената централа, участват експерти от Министерството на енергетиката и от Агенцията за енергийно регулиране.