На закрито заседание депутатите от енергийната комисия обсъдиха вдигналите много шум сделки на "Булгаргаз" в петък на 4 февруари през газовата борса. За сделките съобщиха почти едновременно по БНТ и bTV лидерът на АБВ Румен Петков и бившият министър на енергетиката и икономиката Румен Овчаров, като наблегнаха на една от тях, провела се, според него, за 3 секунди. Били продадени 60 000 мегаватчаса - подготвена продажба за определени фирми, а не борсова търговия. Но количеството се оказа по-малко и не можело да се каже скъп или евтин газ е продаден.  В крайна сметка "Булгаргаз бил спечелил, отървавайки се от излишъци.

"Депутатите закриха заседанието с мотива, че ще се огласи чувствителна информация. Обсъждаше се въпросът за продадения природен газ, продажната цена и купувачите по сключените тогава сделки от "Булгаргаз".

Имало ли е сделка за 3 секунди и за коя фирма

"Булгаргаз" не е сключвал сделка за 3 секунди на 4 февруари, каза председателят на парламентарната комисия по енергетика Радослав Рибарски пред БТА след края на закритото заседание на комисията, на което се обсъждаха въпросните сделки. По думите му сделките са сключени с няколко участника и количествата природен газ, които са продадени тогава, са разнородни.

Изпълнителният директор на "Булгаргаз" Людмил Йоцов обаче каза пред журналисти, че въпросната 3-секундна сделка е била само една и не е била за компания, за която Йоцов е работил (МЕТ Енерджи Трейдинг България ЕАД), предаде БТА. Освен това тази сделка е била за минимални количества газ. 

Новият изпълнителен директор на "Булгаргаз" обаче не вижда проблем в това, че компанията, за която е работил, преди да заеме настоящият си пост, е все пак сред купувачите на газ през борсата при сделките от последните дни.

Но дeпyтaтът oт ГEPБ Дeлян Дoбpeв коментира - без да навлиза в подробности, че eвeнтyaлният ĸoнфлиĸт нa интepecи e бил пoтвъpдeн. "Дa paбoтиш дo чeтвъpтъĸ в eднa фиpмa, в пeтъĸ дa cтaнeш шeф нa дъpжaвнo дpyжecтвo и в cъщия дeн дa пpoдaдeш гaз нa coбcтвeнaтa фиpмa, в ĸoятo cи paбoтил. Ha вac нe ви ли ce cтpyвa нeнopмaлнo?", пoпитa peтopичнo Добрев, цитиран от economic.bg.

Йоцов поясни, че сделките, които са сключени на платформата "Газов хъб Балкан" в петък, са анонимни. Това са били краткосрочни продукти в сегментите "в рамките на деня", "ден напред" и продукт "уикенд". 

Търговците са агресивни, така че технологично е възможно една сделка да се сключи дори и за под 3 секунди, обясни в понеделник изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов, който е и член на Съвета на директорите на държавната газова борса, която от своя страна е 100% собственост на газопреносното дружество по повод твърденията, че една от сделките на "Булгаргаз" е била сключена за толкова време.

Сделките и количествата

Рибарски добави, че интересът на продавача е защитен и "Булгаргаз" не е ощетен от реализираните сделки. Ако тези сделки не са били реализирани, количествата е трябвало да бъдат изтъргувани на нива около 138 лева на мегаватчас.

Сделките, които са били реализирани от "Булгаргаз" в петък, са най-различни и нито една цена не е под 138 лева. Реално по всяка една от сделките са реализирани печалби, уточни Рибарски.

КЕВР и ДАНС извършват проверки на тези сделки, допълни председателят на Комисията по енергетика. 

Людмил Йоцов каза пред журбналисти, че по-малко от 3 процента от подземното газово хранилище в Чирен са били продадени от "Булгаргаз" на 4 февруари. 

 

Количеството природен газ, което тогава е било продадено, е микс (били са продадени 37 хил. 400 МВтч от наличностите на "Булгаргаз"). Тоест не може да се каже какъв конкретен газ е продаден - договорен на по-ниска или по-висока цена или съхраняван в хранилището и закупен при други условия.

Йоцов отбеляза, че в събота и неделя част от стопанските предприятия не работят, освен това тогава времето е било топло и битовите потребители и топлофикациите използват по-малко природен газ за отопление. Затова са били продадени тези количества.

Изпълнителният директор на "Булгаргаз" изтъкна, че дружеството не може да си промени месечната заявка, която е утвърдена от оператора "Булгартрансгаз". Йоцов увери, че сделките на 4 февруари няма да нарушат баланса на природен газ в страната, защото, ако сделките не са се осъществили, общественият доставчик е щял да има недовзет приход, който е щял да се прехвърли за утвърждаване на цените през другия месец. "Може би за април, май или юни, този недовзет приход трябва да бъде включен в ценообразуването", коментира той. Йоцов посочи, че по договор с "Газпром" е заявено максималното количество природен газ за февруари, а на 4 февруари е продаден излишък.

Освен че са ползвани под 3 процента от синьото гориво от газохранилището в Чирен, "Булгаргаз" не е получил писмо от нито една институция, която да заяви, че трябва да се предприемат мерки и да не се добива газ оттам, а дори и да се нагнетява.

Защо беше закрито заседанието

На заседанието трябваше да бъдат изслушани изпълнителните директори на "Български енергиен холдинг" ЕАД, "Булгаргаз" ЕАД, "Булгартрансгаз" ЕАД, "Газов хъб Балкан" ЕАД, както и председателите на КЕВР и ДАНС.

Предложението да се закрие заседанието на комисията направи председателят й Радослав Рибарски. Представителите на ГЕРБ - Делян Добрев, Александър Ненков, Росица Кирилова, Жечо Станков и Теменужка Петкова, му опонираха, че е редно обществото да знае на какво основание "Булгаргаз" са продали природен газ на борсата. Според Добрев няма конфиденциална информация относно това да се оповестят имената на фирмите, които са купили синьото гориво.

Опозицията на ГЕРБ

На излизане от заседанието на комисията Добрев от ГЕРБ коментира, че се е оказало, че директорът на "Булгаргаз", зам.-министърът на енергетиката Пламен Данаилов и председателят на газовата борса са нямали достъп до класифицирана информация и затова се е наложило да напуснат. В същото време те са знаели кои са фирмите, участвали в сделките на 4 февруари. "Т.е. едни хора без допуск знаят кои са фирмите, а вие, които също нямате допуск, нямате право да ги разберете", коментира той. Затова представителите на ГЕРБ настояват тези фирми да се кажат пред българското общество. Според Добрев при търговията с електроенергия, която не е по-различна от тази с природен газ, тази информация е публична - както продавачите, така и купувачите. Затова той настоява

Добрев съобщи, че председателят на ДАНС е казал кои са фирмите и количествата природен газ, които са купени от тези фирми и на какви цени. Той обаче не разкри тази информация, защото депутатите от комисията са подписали декларация за конфиденциалност. Добрев допълни само, че е интересно да се разбере коя сделка на каква цена е сключена.

На заседанието трябваше да присъства и министърът на енергетиката Александър Николов, но той е на официално посещение в Сърбия, заедно с премиера Кирил Петков. 

Министър Александър Николов твърди, че "Булгаргаз" е спечелил от сделката. Пласирал е излишъци, което е било нужно, за да балансира системата, и е реализирал печалба от над 1,5 милиона лева", каза министърът.