Руският президент Владимир Путин представи нови сделки между Русия и Китай в петролния и газовия сектор, чиято стойност се оценява на 117,5 милиарда долара, предаде Ройтерс.

Русия, която вече е третият по значимост доставчик на газ за Пекин, засилва връзките си с Китай - най-големият световен потребител на енергийни суровини. По този начин Москва същевременно намалява зависимостта си от традиционните си европейски клиенти.

"Нашият петролен сектор подготви много добри нови решения за доставките на въглеводороди до Китайската народна република", каза Путин на среща с китайския президент Си Цзинпин.

"В газовия сектор бе направена стъпка напред", допълни той предвид сключения нов договор за доставка на 10 млрд. куб метра газ годишно от руския Далечен изток за Китай.

Путин е в Пекин за откриването на Зимните олимпийски игри.

Само газовата сделка е на стойност около 37,5 млрд. долара за над 25 години, сочат изчисления на Ройтерс, предполагащи средна цена на синьото гориво от 150 д. за 1000 куб метра, колкото е обявената от "Газпром" цена по текущия му договор с Китай.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков посочи, че контрактът е за 25 години, докато източници от китайската промишленост посочват 30 години.

В друга сделка руският петролен гигант "Роснефт" се ангажира да доставя 100 млн. тона петрол през Казахстан за период от 10 години. Това на практика разширява вече сключена сделка, като според "Роснефт" новото споразумение е за 80 млрд. долара.

Сделките дадоха тласък на рублата и на руския фондов пазар, включително на акциите на "Роснефт" и "Газпром".

Русия е най-големият доставчик на природен газ за Европа и западните страни са разтревожени, че и без това недостатъчните доставки могат да бъдат прекъснати при евентуален конфликт с Украйна. Новата сделка с Пекин все пак няма да позволи на Москва да отклонява газ от Европа, тъй като тя засяга суровина от остров Сахалин, който не е свързан с европейската тръбопроводна система на Русия, отбелязва Ройтерс.

"Газпром" посочи в изявление, че планира да увеличи износа за Китай до 48 милиарда куб. м, включително чрез договорен нов тръбопровод, който да доставя 10 милиарда куб. м годишно от Далечния изток на Русия.

Предишните планове бяха Русия да осигури на Китай 38 милиарда куб. м до 2025 година. В съобщението не се уточнява кога ще бъде постигната новата цел за доставките.

"Газпром" вече произвежда на Сахалин над 10 млн. тона втечнен природен газ годишно.