Ако Зелената сделка бъде направена да се плаща от бедните, това означава, че икономиката ни ще е в трагично положение. Това коментира пред Dir.bg евродепутатът от БСП Петър Витанов.

"Ако Зелената сделка бъде направена така, че да я платят бедните, ще се отрази трагично на българската икономика, бих казал отчайващо. Ако бъде направена така, както трябва да бъде, защото на всички ни е ясно, че няма как да живеем по този начин, ще си плащат тези, които цапат, това е правилният модел", заяви Витанов.

По думите му конфликтът между Русия и Украйна е показал колко зависима е Европа по отношение на енергийните източници.

"Тази война е някаква картина, която кара хората да си дадат сметка колко зависима и колко уязвима е Европа от гледна точка на нейните енергийни източници. Затова допускам, че Европейската комисия ще се опита да насърчи и да ускори процеса", отбеляза евродепутатът и продължи:

"Това, което според мен е важно - да, Европа безспорно трябва да възстанови и възвърне своята субектност, тоест да бъде независим политически обект, а за да бъде такъв, трябва да разчита на енергия от диверсифицирани източници. От тази гледна точка ще се търси най-бързият възможен вариант за отскубване от зависимостта, която имаме в момента". 

Витанов обаче алармира, че ако се приемат допълнителни мерки за енергоизточниците, то може да очакваме нова инфлация и още по-високи цени.

"От друга страна обаче се създава опасност да се приемат допълнителни мерки, които ще увеличат цената на енергоизточниците. Тук трябва да бъдем много внимателни и да не позволяваме част от предложенията, които прави ЕК, да минат, защото и без това имаме супервисок ръст на цените на другите енергоизточници. Така че, ако част от тези мерки, с които се цели допълнително натоварване на цената на суровия петрол или на изкопаемите горива, бъдат приети, това ще означава нова инфлация и още по-високи цени. Затова е много важно какво точно ще приемем", подчерта Петър Витанов.

И обясни, че Европа се опитва да ни докаже, че до 1 година може да бъдат избегнати 2/3 от зависимостта от газ.

"На мен ми се струва много трудно. Може би за средния европеец звучи по един начин, обаче за страна, в която 90% от газа идва от един източник - Русия, това изглежда почти невъзможно. Ще отнеме време, предполагам няколко години, преди това нещо да се случи. Надявам се да се случи", сподели евродепутатът Петър Витанов пред Dir.bg.