Цената на природния газ ще скочи двойно, а не както се говори с 30%, заяви бившият енергиен министър Румен Овчаров в "Тази събота" по bTV. 

"Двойно по-висока цена на природния газ означава съответно и двойно по-високи цени на всички продукти, които са свързани с природния газ. Те са над 20% въобще от промишлената продукция на България над 43 милиарда лева годишно производство", допълни прогнозата си Овчаров.

По думите му няма евтина алтернатива на руския гази затова досега никой не е прекъсвал отношенията с "Газпром", защото алтернативите са по-скъпи и несигурни.

Според Овчаров доставката на втечнен газ с кораб е несигурно за разлика от синьото гориво в тръбата.

Бившият енергиен министър смята, че вицепремиерът Асен Василев с изявленията за енергийна независимост и справяне без руски газ, си "прави пиар", като се цели в премиерския пост.

Овчаров сравни Василев с "един друг финансов министър - Симеон Дянков, който искаше да пляска руснаците, но те го напляскаха".

"Освен че поставя България във драматично тежки условия, връткат и дребни далавери", заяви бившият енергиен министър.

По думите му с процедура за един ден е нает газов танкер от фирма в Швейцария, "от която произлиза настоящият директор на "Булгаргаз" и ще се доставя газ от Тринидад и Тобаго, което ще го оскъпи още повече.

Овчаров е категоричен, че газовата връзка с Гърция няма да бъде готова през юни. В студиото на "Тази събота" той показа документи, които, по думите му, показват, че строителните работи по съоръжението се извършват "без проект, а по схеми" и не отговарят на изискванията за безопасност.