По-високи маржове при рафинирането, а не просто поскъпването на суровия петрол води до повишаването на цената за потребителите, заяви министърът на енергетиката на Обединените арабски емирства (ОАЕ) Сухаил ал Мазруей, цитиран от Ройтерс. Според него на този етап петролният пазар е балансиран.

"Изключителното непостоянство на пазарите не е поради проблеми с търсенето и доставките, а защото някои не искат да купуват определени видове петрол, а на търговците им трябва време да се преместят от едни на други пазари", заяви той, имайки предвид отказа на много страни да купуват руски петрол. "Идеята за бойкот на определени видове петрол е рискова, без значение какви са мотивите за това".

Петролът пое нагоре миналата седмица, след като стана ясно, че ЕС подготвя ембарго срещу руския петрол, но вчера и днес отново започна да спада.

Запитан за подготвяния от САЩ проектозакон, който би позволил срещу страните членки на ОПЕК и нейните партньори да се водят антимонополни дела заради евентуалното свиване на добива с цел повишаване на цените, Мазруей посочи, че сега не е моментът за подобна стъпка.

Ако законът бъде гласуван, американският главен прокурор ще може да завежда дела в американски съдилища срещу, например, Саудитска Арабия или Русия по петролни въпроси.