Председателят на Комисията по енергетика в парламента съобщи, че по негова информация горива в единствената работеща нефтена рафинерия у нас има достатъчно.  "Няма прекъсване на доставките, танкерите се движат нормално и доставят петрол, така че за момента нямаме поводи за тревога", изтъкна пред БТА Радослав Рибарски.

Подаването на природен газ от Русия е нормално, освен това са взети мерки, ако случайно спрат доставките - търсят се алтернативни трасета, освобождаването на газ от хранилището в Чирен е прекратено. Целта е зимният период да премине без проблеми, каза Радослав Рибарски.

По-рано в изказване в пленарната зала премиерът Кирил Петков заяви, че от "Лукойл Нефтохим" имат и план Б в случай на спиране на доставките на петрол от Русия, без да даде подробности. В последните дни са били проведени няколко срещи с представители на рафинерията.

Председателят на парламентарната Комисия по енергетика, че по време на утрешното заседание на енергийната комисия ще бъдат изслушани представители на Българската петролна и газова асоциация.

"Ще видим какви предложения, евентуално, биха имали те, но законодателно към момента не виждам какво може да се предприеме", коментира Рибарски и добави, че към момента не се обсъждат законодателни промени във връзка с високите цени на петрола и на природния газ. 

Председателят на енергийната комисия в НС каза още, че запасяването с петрол и газ в момента при тези високи цени не е вариант и според него "в един момент, когато се достигнат критичните нива, трябва да започне да се успокоява пазарът".

Рибарски каза още, че реално цените в България са най-ниските в региона. Той отбеляза, че в близост до страната ни бензинът вече се продава за почти 4 лева за литър, а у нас цената все още не е прехвърлила 3 лева за литър. Рибарски изтъкна, че в България акцизът е възможно най-ниският. По думите му към момента не се разглеждат и мерки за понижаване на ДДС. Освен това суровината, която се доставя у нас, все още е руска.

На въпрос какви мерки биха могли да се предприемат за облекчаване на потребителите, ако цените по бензиностанциите се повишат драстично, Рибарски отговори, че има други компоненти, които може да бъдат разгледани. Той уточни, че това може да бъде екодобавката, която е по-скъп компонент и повишава цената на горивото. Председателят на Комисията по енергетика обаче обясни, че това са изисквания на Европейския съюз и трябва внимателно да се разгледа под каква форма може да се предприеме подобна мярка.