Инвеститорът "Добротич Уинд" АД обяви чрез писмено обръщение към общинските съветници на община Ветрино и кмета на общината Димитър Димитров (ГЕРБ), област Варна, частично замразяване на милиардна ВЕИ инвестиция заради "враждебно и тенденциозно поведение на местната власт". Инвеститорът твърди, че е обект на "безпрецедентна клеветническа кампания", която според компанията има за цел да обслужи лични интереси и зависимости за сметка на изпълнение на проекта за изграждане на вятърен парк.

С решение № 5856 от 05.06.2023 на Върховния административен съд (ВАС) е потвърдена нищожността на миналогодишното решение на Общински съвет Ветрино, с което е прието предложение за налагане на забрана за инсталиране на вятърни турбини на територията на общината. Съдът дава едномесечен срок за повторно произнасяне. Решението на ВАС обаче не е уважено от Общински съвет Ветрино по време на извънредно заседание по темата на 10 юли тази година.

"Решението на съда е победа за правото, но за съжаление няма как да е повод за радост. То потвърждава факта, че местната власт е принудена да работи пряко и явно против законите на България", коментира Севда Йончева, изпълнителен директор на "Добротич Уинд" АД.

Според инвеститора по време на извънредното заседание на общински съвет кметът Димитров прави опит да оправдае замразяването на социалната програма, част от инвестиционното намерение на "Добротич Уинд" АД, чрез "съмнителен финансов анализ на компанията", която по негови думи няма приходи, а само разходи. От компанията обяват, че дружеството "Добротич Уинд" АД е проектна компания, която има за цел да разработи и осъществи проекта за модерен вятърен парк и че цялостното финансиране се получава от мажоритарния собственик, международната CWP. По публични данни съсобственик в CWP Europe е една от най-големите енергийни компании в света - Меркурия, с годишен оборот над 150 милиарда евро.

"Проектното дружество "Добротич Уинд" АД няма приходи към момента, защото местната власт възпрепятства строителството на проекта в нарушение за законите на България. Въпреки това, дейността на компанията продължава да се финансира от мажоритарния ѝ собственик. От самото начало сме демонстрирали добрите ни намерения и сме предложили сериозна социална програма за финансиране на проекти за местното население. За съжаление кметът на Ветрино отказа проектите в полза на местното население. Такива проекти вече финансираме и изпълняваме в други общини. Неясни остават само мотивите за опитите да се дискредитира името на компания, която в годините е доказала своя професионализъм с редица успешни проекти и реномирани партньори по целия свят", коментира Севда Йончева.

"С изказването на Димитров и тенденциозния отказ на част от общинските съветници да бъде спазено решението на съда, бяха доказани мотивите на "Добротич Уинд" АД за замразяването на проекта, а именно тенденциозна клеветническа кампания и неясни интереси с цел осуетяване на инвестицията", категоричени са от компанията.

Като резултат от проведения общински съвет е възложено на Димитров да направи проучване как да се избегне решението на ВАС, което според инвеститора показва потъпкване на законността и е "крайно съмнително" предвид, че решенията на Върховния административен съд са окончателни.

В обръщението става ясно още, че компанията "Добротич Уинд" АД пренасочва средствата, определени за социална кампания във Ветрино, към други общини, където среща съблюдаване на законите и възможност за нормален диалог.


Съдържание от "Добротич Уинд" АД.