"Енергетик съм, не медиен човек, който да се стреми да се хареса на някой, затова от години казвам нещата такива, каквито са, а не такива, каквито ни се иска да бъдат. Един познат се шегува, че детето му ме видяло в едни новини и му казало "Я това е чичкото с брадата, дето ще каже че парното поскъпва". То е смешно, но и на мен не ми е до смях. Аз не искам да съм лош вестоносец, но просто такава е реалността.

Цените на газа отлетяха в небесата последната година и половина. Какво ли не се случи - пандемия, войната в Украйна, започнаха санкции, нещата в енергетиката се политизираха до безкрай и за капак от няколко дни - виждате какво става в Балтийско море, синьото гориво буквално извира от дълбините като някакъв вулкан, явно със "Северен поток" нещо се е случило - дали е саботаж, дали е теч - не знам. Но знам, че няма да се отрази добре на цените." 

Това каза инж. Кремен Георгиев във връзка с негово предишно изказване, че парното трябва да поскъпне с 60 процента от Нова година, ако искаме топлофикациите да продължат да функционират.

"На фона на всичко това, няма как една топлофикация да поддържа едни цени на топлоенергия, при условие, че вече купува газ на 6-7 пъти по-висока цена. Това е икономически нонсенс. До юни имаше някакви компенсации, които поне малко балансираха нещата, след това спряха и те, когато газът скочи отново най-много. Ако дружествата не си получат компенсации, те просто ще спрат да функционират."

- А Топлофикация София?

- Това е огромно предприятие и то е общинска собственост. Там разликата в цената се компенсира и чрез опрощаването на дълговете, които то по неволя трупа. Заговори се, че може да бъде и одържавена. Това са 450 хиляди абоната, сигурно над 1 милион потребители, така че в София решение ще се намери по-бързо, но за момента в другите градове не е така. На частните дружества няма кой да им опрости дълговете, а хората в по-малките градове също искат да имат парно на приемливи цени. Не може да има нещо като енергийна сегрегация. В Плевен, Пловдив, Бургас, Велико Търново също живеят български граждани. Решението да не се вдигат много цените за потребителите е дружествата да получат компенсации. За щастие КЕВР в момента се ръководи от един много разумен и балансиран човек, истински експерт като Иван Иванов.

- Може ли да се каже, че моментът е критичен?

- Абсолютно сте прав. Моментът е критичен. Остава съвсем малко до старта на новия отоплителен сезон. Виждате тази година за жалост и през септември някои дни имаше много ниски температури. Сега е моментът да се действа, а не впоследствие. Служебното правителство показа, че действа доста бързо и решително. Ето най-накрая и интерконекторът с Гърция има акт 16, за което ги поздравявам, понеже за малко време се направи много. Разбира се, столичната топлофикация безспорно е най-голямата и важна, но и в останалите градове живеят също стотици хиляди абонати. Трябва и за тях да се помисли. На какво ще се топлят - на парно ли, на ток ли. Ако е на ток, ще издържат ли електрическите мрежите по блоковете. За съжаление, живеем наистина в критични времена и това не са празни приказки.

През 2020 година, когато обявиха падането на цените на газа с 40 %, аз пак като един "лош човек" обясних, че намалението на парното няма да е с толкова, но никой не искаше да ме чуе. Дори обяснявах ,че един ден цената на борсата може да стане по-висока от тази по дългосрочните договори, но пак почти никой не ме чу. Сега от година и половина обяснявам, че въпросът с цените на парното става все по-проблематичен, дано сега някой ме чуе.