Цените на петрола се стабилизираха тази сутрин в азиатската търговията и са напът да отбележат най-големите си седмични спадове от ноември, след като се разразиха страхове от ескалация на забраните за руския петрол срещу усилията за предлагане на повече доставки на пазара от други големи производители, предаде Ройтерс.

Сортът Брент от Северно море днес поевтиня с 16 цента или 0,15 на сто до 109,17 долара за барел след вчерашното понижение от 1,6 на сто.

Американският лек суров петрол прибави 2 цента или 0,2 на сто и един барел се търгуваше за 106,04 долара в сутрешаната сесия в Азия.

В седмица на нестабилна търговия, белязана от разговори за ембарго върху руския петрол, както и за потенциални увеличения на доставките от Иран, Венецуела и Обединените арабски емирства, докато бойните действия ескалираха в Украйна, Брентът беше пред седмичен спад от около 7 на сто, след като достигна 14-годишен максимум от 139,13 долара за барел. Американският суров петрол се насочи към спад от около 8 на сто, а след това достигна връх от 130,50 долара за барел.

И двата контракта биха могли да преминат рязко под 100 долара за барел при всякакви новини, които се възприемат като облекчаващи прекъсванията в доставките, коментира Джефри Хали, анализатор в ОАНДА (OANDA).

По същия начин, и двата контракта биха могли лесно да се върнат над 115 долара за барел при отрицателни новини, добави той. Просто пазарът е такъв, посочи специалистът.

Котировките се успокоиха тази седмица, след като стана ясно, че ЕС, силно зависим от руската енергия, няма да се присъедини към САЩ и Великобритания в забраната за петрола от Русия.

На спотовия пазар златото днес поевтиня с 0,2 на сто до 1992,94 долара за тройунция, а фючърсите останаха стабилни на цента от 2000,10 долара.

За седмицата до момента благородният метал е прибавил 1,2 на сто към стойността си и е напът да отбележи второ седмично поскъпване заради войната в Украйна.

Увеличават производството на петрол и газ срещу покачването на цените

Снощи Г-7 призова страните производителки на газ и петрол "да увеличат доставките си", за да се справят с покачването на цените на енергията и рисковете от недостиг, свързани с инвазията на Русия в Украйна. Това стана в съвместна декларация на министрите на седемте най-развити икономики, подписана след онлайн среща, предаде Франс прес.

"Необходимо е да се обмислят ефективни мерки, за да се спре увеличението на цената на газа", пише в декларацията.

Освен това министрите на енергетиката от Г-7 се обединиха около необходимостта от бърза диверсификация на енергийните източници, включително на ядрена енергия, заяви японският министър на индустрията Коичи Хагиуда, цитиран от Ройтерс и Киодо.

"Няколко държави заявиха нуждата си бързо да намалят зависимостта си от руската енергия", каза Хагиуда, който отговаря за енергийните въпроси на Япония.

Страните от Г-7 ще препотвърдят ефективността на ядрената енергия, добави той.

Срещата на енергийните министри на Г-7 бе свикана, след като във вторник Съединените щати забраниха вноса на руски суров петрол, някои петролни продукти, втечнен природен газ и въглища в отговор на инвазията на Москва в Украйна.