Град Гълъбово, област Стара Загора? Може да ви звучи непознато, но пък е интересно. В малкия град денят отдавна не свършва с първа програма - има възможности за спорт, занимания за подрастващите, добро образование, качествени здравни и социални грижи. От години за развитието на Гълъбово допринасят големите компании в енергийния комплекс Марица Изток, сред които и ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3". Централата е инвестирала над 9 милиона лева в различни социални проекти, фокусирани основно към община Гълъбово и Стара Загора.

"КонтурГлобал" подкрепя съседите си на много места - в подобряването на градската среда, зад учебната скамейка и в двора на училището, в детската градина, спортната зала, болничната стая, зад четирите стени, приютили хора в неравностойно положение. "Да погледнеш отвъд собственото си развитие е задължение за отговорния бизнес и ние правим точно това", споделя Невена Димитрова, която повече от 10 години отговаря за комуникациите и социалните проекти в електроцентралата и ежедневно работи с местната общност. "При всяка инвестиция правим внимателен анализ на нуждите на местното общество и сме в непрекъснат разговор с местната власт и всички други заинтересовани страни".

За хората от града подкрепата на централата означава по-добра среда за живот и повече възможности. Пример е изцяло новия парк на Гълъбово - "Езерото", в който зелените площи са комбинирани с игрища за футбол и плажен волейбол, детска площадка, фитнес уреди. След позитивните реакции на местната общност към парка, компанията изгражда и спортен комплекс за младежите в града - "Енергия", с атрактивни стрийт-фитнес съоръжения и площадки за бадминтон и тенис на маса.

Снимка: КонтурГлобал Марица Изток 3

Основен ремонт преобразява също и голямата спортна зала "Енергетик" в центъра на Гълъбово. Осъвремененото спортно съоръжение е дом на популярната в града спортна борба и дава възможност на местния клуб да продължи да домакинства на турнир от веригата на FILA. Свой терен в залата намират и бадминтонът, художествената гимнастика, футбол на малки врати. Благодарение на осигурения при ремонта достъп за хора с увреждания, "Енергетик" е домакин и на уникалните "Спортни игри за хора с увреждания" - събитие, което за своите 5 издания се разраства и събира участници от различни региони на страната и което компанията спонсорира още от 2013 г.

Снимка: КонтурГлобал Марица Изток 3

"КонтурГлобал Марица Изток 3" реновира и двора на Дома за възрастни хора в Гълъбово. Настанените в социалното заведение вече имат озеленена, просторна градина, съоръжения за раздвижване и беседки за отмора.

Добрият съсед

През годините социалните инвестиции на "КонтурГлобал" достигат и до по-малките населени места в общината - жителите на съседните села Обручище, Медникарово и Искрица се радват на обновени обществени сгради и зони за отдих, детски площадки, нова автобусна спирка и съвременни съоръжения за спорт. Дългогодишна подкрепа от компанията получават и местните читалища, пенсионерски клубове, детски заведения, училището в Обручище, което има 160 годишна история. "Там "КонтурГлобал" често е наричана "добрият съсед". Комплиментът е сериозен, но носи и много отговорности," споделя Невена Димитрова.

Енергия за природата

Вече повече от десетилетие "КонтурГлобал Марица Изток 3" е сред неизменните партньори и на Спасителния център за диви животни на "Зелени Балкани" в Стара Загора. Благодарение на това сътрудничество, центърът разполага с посетителски кът, в който всяка година стотици малчугани от цялата страна могат да научат повече за опазването на околната среда. Реновирани са стари волиери, закупен е апарат за инхалационна анестезия на дивите пациенти, а доброволците от компанията и техните семейства неведнъж са допринасяли със своя труд за любимата си зелена кауза.

Грижа за бъдещето

В резултат на няколко мащабни инфраструктурни проекта на "КонтурГлобал Марица Изток", най-малките жители на Гълъбово се радват на прекрасни детски градини - ремонтирани сгради, съвременно обзавеждане, обновени дворни площи с модерни съоръжения и настилки, дори плувен басейн.

Благодарение на компанията за пета поредна година американски учител по програма "Фулбрайт" ще помага на младежите от Професионалната гимназия по енергетика и електротехника в града да напреднат с английския език. A тази година "КонтурГлобал" започна основен ремонт на сградата и двора на I ОУ "Паисий Хилендарски", който ще преобрази изцяло училищното ежедневие на над 150 деца.

Снимка: КонтурГлобал Марица Изток 3

Тийнейджъри търсят новостите .... в библиотеката

"КонтурГлобал Марица Изток 3" с готовност застава и зад професионалната мечта на екипа на Регионалната библиотека в Стара Загора - изграждането на "Тийн зона" в библиотеката: съвременно пространство, създадено специално за младежите от града, което съкращава дистанцията между дигиталните поколения и традицията на книгата. "Представете си библиотека с мултимедия, безжичен интернет, компютри.... Това е място за стратегически настолни игри, прожекции на филми, дискусии на книги. Изградихме и STEM-кът, с десетки научни конструктора, които привличат интереса на бъдещи учени и инженери. А можеш и старомодното домашно да си напишеш", усмихва се Невена Димитрова.

Подкрепа, когато е нужна

Пандемията от Covid-19 концентрира голяма част от социалните усилия на компанията през последната година. "КонтурГлобал" бе един от основните дарители на фонда "Обединени срещу COVID-19", иницииран от Българския дарителски форум и фондация "Америка за България" и подкрепен от посолството на САЩ и Българо-американската търговска камара, който набра общо 1,4 млн. лева в помощ на общински болници и социални заведения в цялата страна.

В трудния момент "КонтурГлобал Марица Изток 3" подкрепи и единствената болница в района на Гълъбово. На няколко пъти бяха осигурени предпазни облекла и консумативи, средства за дезинфекция, бързи тестове. След съгласуване на нуждите с екипа на болницата спешно бе закупена разнообразна медицинска апаратура в помощ на диагностицирането, лечението и транспортирането на пациентите. Благодарение на централата бе ремонтирана и кислородна система на болницата. Вслушвайки се в очакванията на експертите за нов пик на заболеваемостта в идните месеци, компанията и в момента работи с ръководството на МБАЛ-Гълъбово, за да подсигури с модерно оборудване нуждите на пациентите и медиците.

В кризисния център "Самарянска къща" - най-големият в страната за настаняване на пострадали от домашно насилие, бе изцяло оборудвано изолационно помещение за настаняване на заразени от коронавирус. Домовете за деца, лишени от родителска грижа, получиха средства за превенция срещу вируса, а Домът за хора с физически увреждания в Стара Загора - и с основни хранителни продукти. Училищата в Община Гълъбово започнаха учебната година в пандемия с комплекти лични предпазни средства за учениците и персонала, таблети за подпомагане на дистанционното обучение, средства за дезинфекция. "Беше трудна и различна година, наложи се да пренаредим приоритетите на социалната ни програма, но вярваме, че успяхме да осигурим навременна подкрепа за нашите дългогодишни партньори, където и когато бе най-необходима", коментира Невена Димитрова. "Да се надяваме, че най-стресовите моменти от пандемията са вече зад гърба ни и постепенно ще изграждаме новия ритъм на живот. Едно е сигурно обаче - подкрепата на отговорния бизнес за социално значими обществени каузи ще бъде винаги на дневен ред.", завършва тя.

*съдържание на КонтурГлобал Марица Изток 3