"Булгаргаз" прогнозира ново поскъпване на газа през април. Тогава се очаква да е паднал мораториума върху цените на тока.

Прогнозната цена на природния газ за април е 113,85 лева за мегаватчас (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС) или 58,21 евро за мегаватчас, изчислена по фиксинга на БНБ, съобщиха от "Булгаргаз". Това равнище е с 4,36 процента над действащата в момента стойност.

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди цена на природния газ от 1 февруари в размер на 109,88 лева за мегаватчас (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС).

Прогнозната цена за април е образувана на база прогнозни стойности на ценообразуващите компоненти към 8 февруари, уточняват от "Булгаргаз". Окончателно предложение за утвърждаване на цена на природния газ за април ще бъде депозирано в КЕВР на 1 април, отчитайки котировките на ценообразуващите компоненти към 31 март.

Прогнозната цена за април в сравнение с прогнозната стойност за март сочи поскъпване на природния газ с 1,58 на сто. Прогнозната цена на природния газ за март е 112,44 лева за мегаватчас, информираха от обществения доставчик преди месец, което пък е с около 2,8 на сто повече спрямо действащата през февруари цена.