Както съобщават обществените радио и телевизия ОРФ, австрийският концерн ОМВ е отхвърлил като несъстоятелни медийните публикации, според които концернът има намерение да разкрие сметка в рубли в Швейцария, за да заплаща на Русия газовите доставки. На въпрос на агенция Ройтерс говорителят на концерна е заявил: "Не е вярно, че ще отворим сметка в Швейцария". Говорителят не е пожелал да даде подробности по случая.

Британският вестник "Файненшъл таймс" съобщи, че ОМВ и германската фирма Унипер искат да разкрият сметки в рубли в Газпромбанк в Швейцария. Там плащанията в евро щели да бъдат конвертирани в рубли, с което щели да бъдат изпълнени изискванията на Русия.

Министърката по европейските въпроси Каролине Едщадлер подчерта, че ОМВ винаги е заплащал газовите доставки в евро и ще го прави и в бъдеще. По-нататък Едщадлер заяви: "Разбира се Австрия изпълнява изцяло приетите от ЕС санкции. Европейската комисия  недвусмислено установи, че заплащането на газовите доставки се извършва изцяло в съответствие със санкциите." Неверните твърдения и непровереното им разпространение от руската пропаганда не са от полза.

По въпроса с плащанията канцлерът на Австрия Карл Нехамер заяви, че доставките са без ограничения и ОМВ продължава да ги заплаща в евро. Според Нехамер ОМВ е приел руските условия, съобщава ОРФ. На въпрос на Австрийската осведомителна агенция АПА днес говорител на концерна не е пожелал да дава изявления.

Предложението на Газпром било получено и проучено и сега се разработва решение, което да съответства на санкциите, е отговорът на въпрос на австрийски медии. Министърката на икономиката Маргарете Шрамбьок нееднократно се изказа срещу спиране на газовите доставки от Русия.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е предупредила предприятията, които купуват газ от Русия да не се поддават на изнудването на Кремъл и да заплащат доставките в рубли, въпреки че това не е записано в договорите за покупка. С това се нарушават европейските санкции, наложени заради войната в Украйна. Но Европейската комисия заяви ясно, че предприятия, които разкрият сметка в Русия и продължават да плащат доставките в евро, не нарушават санкциите на ЕС. "Какво ще правят руснаците с парите си е тяхна работа", цитира ОРФ изявление на служител.