Знакова сделка на финансовия пазар: KBC купува NN България

ДЗИ, като част от белгийската група, придобива пенсионния и животозастрахователния бизнес на нидерландската компания, която е на българския пазар вече 20 години

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

сделка, а чудо. На нас ни остава само да се чудим.

Ще си изнасяме паричките от тук. Дори Румъния и Унгария изглеждат в пъти по-добре от тукашните мошеници . Кой ще храни пенсионерите след 10 години. Това е големият въпрос.

Голяма ирония е този втори стълб на пенсионното осигуряване. Плащаме едни пари (такси), на едни хора, които имат пълното право да се правят на велики играчи (да загубят парите ни). И не стига, че те скубят тези така наречени фондове, но ти си и техен актив (стока), която се купува и продава.

А пък фондовете ги скубе КФН т.е. държавата на база осигурени лица и активи. Вземете се ограмотете. Прочетете тарифата на КФН. Този държавен регулатор, регулярно събира такси от тях, за да може експертите там да не заслабват, което е много важно. Те трябва да са сити, за да може да измислят нови и разнообразни закони.

Стига глупости и пропаганда. Държавата набута едни пари в ръцете на фондовете, пък после държавата е лоша, че взима такси за покровителстваните от нея дейности. За да пишеш тези глупости трябва или да си или с промит мозък или много огладнял за народна пара. Такива като теб, на бунището.

Кой е казал, че държавата е лоша. Просто така е направена системата. Прочети в интернет. Всичко е обществено достъпно вместо да обиждаш.

Пак ще има студена вода в неограничено количество.

Като чета коментарите и ми става тъжно. Истината е че няма смисъл от пенсионните фондове, тъй като ако имахте финансова и правна култура щяхте да знаете с какви такси облагат месечните вноски и веднъж годишно нетните активи... Тоест по закон има или няма вноски се взимат такси, така ще се стигне до ситуацията да имате по-малко пари от внесените . Гарантираният размер до вноските е само за основанието отпускане на пенсия и освен това готвените промени ще направят партидите наследили под условие. Браво за тази добре измислена схема на гърба на народа. Ако някой чака доходност при инфлация от над 85% за 20 години, явно е много заблуден!

Веднага някой даде палче надолу още при самото публикуване, явно цялото войнство е впрегнато да натиска минуси. Далавера за над 14 милиарда лева, нормално е да има боклуци които да прислужват за смешни пари. Всичко ще излезе през носа на народа и нормалният данъкоплатец. Дори прехвърлянето на партидите в НОИ е ощетили държавата с преразход от над 12% за разходи за пенсии за последната година... Мислете с тия глави не са само за хубост!

Абе прав си, ама... Нали имаме задължението да си изберем на кой да ги даваме тия такси... ДЗИ в застраховането е ДСК в банкирането... Мразя ги откак бях 16 годишен (преди 30+ години). Нищо адекватно няма в тях...

E тия NN таман трябваше да почнат да изплащат парите от втория и третия стълб и оставиха всичко в ръцете на ДЗИ и избегаха. А бе нали уж парите са в частни фондове как сега ще се озоват в Държавен Застрахователен Институт

Колкото ДСК е държавна, толкова и ДЗИ. Аман от разбирачи!

Да допълня - ДСК не е банка, а каса. И се държи като такава :)

Дълги години бях клиент на ING и после на Ен Ен. Съжалявам, че си тръгват. Не видях някакви, кой знае какви условия при тях и за това си прехвърлих парите в друг фонд. Сега съм по-доволен.

Как по-точно си доволен....И какви условия видя където и да е . Всички условия са едни и същи.. когато дойде време за плащане ... пари нема. Платени съобщения..

Първо никой не ми плаща и второ, когато имаш осигуровки имаш и пари. Който не се е осигурявал на цялата си заплата има по-малко пари. Толкова е просто.

Поздравявам Станко Гочев от Димитровград... защото още през 2013 година измисли нова техника за рисуване със злато... Показва си картините на академик...на министър...на негови колеги художници...на приятели... но никой от тях не му каза...едно...БРАВО... Браво, Станко...Браво, Гочев...Лувъра те чака...ама...недей да бързаш...лека...полека... по-български...

Объркал си флашката ...

КВС част от Интер Алфа Груп ьф Банкс собственост на РОТШИЛД и синове

Всички, които говорите за БГ компаниите колко пари са правели - нали се сещата, че вътрешния пазар няма значение - ДЗИ, БТК и тн са предлагали само на вътрешния пазар. Държавата става богата само ако предлага стоки/услуги на външен пазар - иначе е само една въртележка и никой не забогатява, както е вече десетилетия в БГ с малки изключенив (софтуеър, някой предприятия за износ).

Добре , че не го продадоха на някой местен бизнесмен , че пак трябваше да си сменям фонда .

Защо по времето на СОЦА имаше сигурност , образование , здравеопазване , приличен живот и никаква корупция .. Явно че босът е бил само един , а сега всеки 10 -ти е бос , а всеки 2-ри е ''БОС и ГОЛ'' !

Скрий се с тоя соц. Ако искаш соц - Куба, Северна Корея, Венецуела. Дори и Русия вече няма соц.

Скривам се , а сега ти се появи и сподели как е положението за обикновеният българин ? Колко е минималната заплата и пенсия , има ли образование и изброените по-горе отрасли , и всички доклади за България от ЕК на ЕС всеки път какви са , само сменят годината : ''СЛАБА СЪДЕБНА СИСТЕМА , КОРУПЦИЯ И БЕЗНАКАЗАНОСТ ВЪВ ВСИЧКИ ДЪРЖАВНИ ИНСТИТУЦИИ НА ВСИЧКИ НИВА'' .. С това ли да се гордеем ? Явно си политик !!!

Ало , забравил си една седмИца , или си от СИК или ВИС !

Верно сме като Куба , не сме помръднали от 1989г. , м-утренското управление , съпроводено с примитивизъм !

По времето на соца, ЗА ДА ОТИДЕ ДА РАБОТИ В ЛИБИЯ, чичо ми направи гипсовите тавани на сума ти партийни и държавни ръководители. Татко, ЗА ДА ОТИДЕ ДА РАБОТИ В КОМИ, цял месец даваше софри вкъщи, майка в чудо се видя! Отделно ходих с него да помагам по строежите на палатите им! Строени с 'черни курсове'!!!

-> !!! Всичко опира до личните възможности. И изборът който прави. Хората с акъл които не ги мързи са добре. По-добре от затвора НРБ. Лошото е че от тези хора са останали малко в България Сега, относно съдебната система и т.н. Всичко това зависи от нас. Тя е огледало на обществото ни. А то в голямата си част е съставено от хора извън списъка на онези описани по-горе. Също така има и хора с много пари, но забогатели по едни съмнителен начин. Това обаче е свързано с втория параграф. И не, не съм политик. Не уцели, стреляйки в тъмното.

В соца беше добре за полицаи, военни, пожарникари, готвачи, шофьори, келнери, бармани и всички които можеха да краднат или държавата им плащаше да не правят нищо. Учителите, лекарите, инженерите, физиците, цялата наука и всички с малко повече мозък хич не бяха добре. И радвам че соц няма да има НИКОГА...

А сега за учителите, физиците добре ли е? Единствено ако добарат учените от чуждестранни проекти та да живнат. Иначе са умряли от глад.

Соца ако беше хубаво нещо никой нямаше да бяга от него. Много е лесно да се казват хубавите неща и да се премълчават лошите! Какво ще кажеш за убитите, за терора, за липсата на свобода?

Допълвам - за липсата на избор в ежеднеивето, за уравниловката, за апартчиците, за връзкарите и привилегиите, за чакането за автомобил и апартамент, за затвор за вицове, за невъзможност за кариерно развитие ако не целуваш задници, за глупостта със смяната на имената (въпреки че съм етнически българин), мизерните пенсии, трите пъти фалит на соц. България, изнесеното в Москва злато, огромния външен дълг и какво ли още не. Да, имаше и някакви позитиви, но негативите далеч надхвърлят позитивното. Само поставете днешните хлапета за 30 дни в условията на тогавашната действителност и половината ще се самоубият още на 10-тия ден.

Защото всичко е ПОЛИТИЗИРАНО И КОПУМПИРАНО ! Ако бачкаш и направиш пари , то веднага ти крадат бизнеса , като те обвиняват , че не спазвал ''ЗАКОНИТЕ'' . Осман Октай го каза БАШ КАК СТАВА !

Нямаш си на идея, какво превставлява Осман Октай

Кажи да знаем и ние.

Преди време избягах от Доверие в НН след слухове, че ще го купува местен... бизнесмен. Но сделката не мина и Доверие си остана на Виена иншуранс груп, нищо чудно да се върна обратно, хех.

''КОЙ" е СОБСТВЕНИКЪТ / НЕ ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯТ ДИРЕКТОР/ ?

Със сигурност , някоя ГИНКА ВЪРБАКОВА / ПОДСТАВЕНО ЛИЦЕ/ . В България , собствениците се крият , тъй като забогатяването им е по въпрос !

Ако не знаете кой е собственик на НН и КБС, верно сте гласоподаватели на ГЕРБ.

Не го знам !

KBC е публично акционерно дружество в Белгия. Това да не са ти местните олигарси. А ДЗИ е 100% собственост на KBC

Лошо. Поредния пример как нормалния бизнес бяга от тая прокълната държава (страната ни иначе си е хубава). Навремето ги избрах защото са холандци. Сега не ми остава избор, освен да си държа парите при мутрите (щото останалите фондове са точно такива). Освен УПФ-то в НН имам и ДПФ в НН и в още един фонд. Май ДПФ-то в НН ще го закрия, а парите ще инвестирам в по-рискови инструменти (акции, P2P lending, крипто и т.н.)

Същата история и причини и при мен. КBC може и да са окей, но ДЗИ на местна почва, далеч не са ми. Та същата дилема като твоята май.. виси и върху мен ..деба :(

Само не купувай ''ценни книжа , облгации '' !

Благодаря за съвета. Нямах и нямам такова намерение така или иначе.

и аз съм в НН с всичките си застраховки и пенсионни фондове. За съжаление още от първият момент, като подписвах договорите беше ясно, че това въобще не е холандска компания, а практически българска, която ползва името - с две думи, при фалит на НН България нямаш покритие от НН Холандия, така че честно казано не намирам никаква разлика в момента. Опитвам се да си обясня причините за продажбата на бизнеса и се чудя дали няма общо с идеите за национализация на втори стълд на пенсионното осигуряване. Може да са се подплашили?

Малък, но много прост народ. И защо реши, че НН Холандия не покрива нищо? Да си чувал акционен капитал? Резерви на застрахователи и пенсионни дружества? Да си чел отчетите на НН в България? Да си видял инвестиционната им политика и инвестиции? И като НН продава (холандци), то белгийците по-тъпи ли са, дето ги купуват (КБС)? Помисли преди да пишеш и да се излагаш.

По-скоро е свързано с готвените промени които ще ги задължат да плащат доживотна пенсия от УПФ. Смяна на правилата на играта по средата на играта. Нормално е да се махнеш от подобен политически непредвидим пазар...

Алианц е същата. Там си плащаш, за да ти държат парите

NN България са/бяха толкова холандци, колкото представителите на KFC са от САЩ-Кентъки. Това е просто "ФРАНЧАЙЗ". Всички финансофи институции (банки) в България, които са с известни международи имена всъщност не са собственост на носителя на марката. Само две турски банки са истински филиали на оригиналната марка. Ако си мислите, че например парите ви в Unicredit Bulbank са гарантирани от истинската Unicredit, жестоко се лъжете.

С това "компетентно" мнение бай Цеко нацели диреко!

Много лоша новина... Много! Трябва да си търся нов пенсионен фонд, ама кой? Всичките останали са свързани с ла.няри, сега и този. Явно е време за евакуация от територията, щом всичко отива в местните феодали...

Какво и е лошото от холандци отишъл в белгиици пенсионния фонд,добре че не е на някой тъмен балкански субект....

Ти работил ли си с ОББ или ДЗИ? Ако не си, няма как да знаеш...

Продадохте България за жълти стотинки, ей! Сега чужденците ще правят пари и ще си ги носят в техните страни.

Защото NN е българска :D

ДЗИ беше българска преди 15години, мили глупчо, и правеше един вагон пари. Също както БТК, която беше продадена за 200 милиона и една година по-късно препродадена за 1 милиард.

ДЗИ беше българска преди 15 години, мили сладурче, и правеше един вагон пари. Помниш ли как БТК беше продадена за 200милиона и препродадена една година по-късно за 1 милиард. 800милиона печалба в джоба на правилния човек.

Е моята партида е при тия и да ти кажа няколко години средствата ми намаляват в тях, защото стойността на дяловете се обезценява... едната година направо си излезе че всичките ми вноски за годината са изчезнали именно в едно такова обезценяване на дяловете, които уж закупувам с вноските си. Засега се оглеждам, ама май всички пенсионни фондове го играят по този мръсен начин...

Е не е добра идея да си държиш парите само в един вид инвестиция. С малко по-активно управление ще си осигуриш по-добра доходност, макар и с някакви минимални рискове. То не че ако фонда фалира или (като в случая) го продадат няма рискове...

Тук чета и виждам, че е отбрано цялото икономическо войнство на държавата - доста специалисти. Но пък верни гласоподаватели на ГЕРБ и АТАКА.

Аз добре че се усетих още на втората година и спрях да пълня с моите пари тази пробита каца. Придобиването също така ясно показва, че връзката между компанията NN и българското и звено общо взето е била на ниво "франчайз" на марката.

Я сметни тези 77.7млн евро за колко време се изкарват от пенсионното и застрахователно на НН и тогава казвай, че ей така е продадено.

Ганю ползва държавата като безплатен застраховател. Когато има щети реве данъкоплатецът да му ги покрие. И държавата го прави. За това холандците бягат.