Застрахователите: "Бонус - малус" няма да оскъпи "Гражданска отговорност"

80% от шофьорите ще плащат по-ниска полица, казва експертът Константин Велев

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

2.75 лв. се била понижила средната цена на ГО.... ха ха ха...нещастник, как не го е срам изобщо да говори..

Ужас, аз се чудя как ще оцеляваме с тия безкрайни рекети откъде ли не, да бях малко по-млад, отдавна да съм напуснал с мъка на сърцето, тази наша нещастна държавичка, управлявана от ненаситни, алчни глутници, депутати и мутри....

Кога ГО ще стане персонална? Имаш застраховка караш. Нямаш застраховка не караш.

Застраховката поскъпна с около 50% за две години, тогава плащах около 180 лева, сега - над 270. Никакъв бонус от 25% не може да компенсира този малус! Да не говорим, че за още 2 години не се знае колко ще поскъпне. В дегашния си вид ГО не е застраховка, а данък. Иначе не мога да си обясня защо един шофьор плаща толкова застраховки, колкото МПС-та има. Все пак рисковият фактор е един - шофьорът, нали?

Нашите умници както винаги ще осерат работата.Не може за едно нарушение да те наказват два пъти/например ел. фиш/Един път ще си платиш глобата и после алчните застрахователи ще ти одерат кожата.Навсякъде застраховката е обвързана с произшествия,от които е настъпила щета.Ако шофьорите в България допуснат предлаганата глупост да се въведе са най-големите глупаци на света.Няма нищо общо застраховка и нарушение на правилника!

ти си наказах веднъж само. Останлото е в договора. Значи не можеш да направиш щета за 1000 лева, а да плащаш само по 250 на година... де ша му излезе края?

Човека горе ти говори че тая система ще е приемлива ако засяга само когато има нанесени имуществени или неумуществени ЩЕТИ тогава да те удрят по ГО а не когато са те наказали по Закона за движение по пътищата за превишена скорост над 21км/ч от ограничението в населено и извън населено место. Застраховането работи по щети , Гаранционният фонд плаща щети и работят по закона за застраховането а не по закона за движение по пътищата

Цитат 1: "...Според АБЗ пет години след въвеждане на системата "бонус - малус" (предвидено за началото на 2021 г.) 1 550 000 водачи или 44,2 на сто от всички шофьори ще ползват максималния "бонус" от 25 процента отстъпка в цената на полицата "Гражданска отговорност". Други 0,6 на сто от тях или 21 000 водачи пък ще плащат максималния "малус" от 400 процента поскъпване на полицата...." Цитат 2: " ...80% от шофьорите ще плащат по-ниска полица, казва експертът Константин Велев ..." В една и съща статия г-на който лъже на всяка втора буква казва 2 диаметрално различни неща.

Прости им те незнаят какво говорят ;)

хаха тоя тип Константин Велев навърза такива лъжи че явно само той си вярва на тях. Тогава като няма да поскъпва ГО защо г-на Константин Велев непоиска да бъде фиксирана ГО за следващите 5 години за определена цена за всички да видим дали някой от неговите Застрахователи няма да изреве?! Ще изрее и те вече казаха че ГО ще поскъпва за всички без значение от Фокус - мокус , защото базовата ГО ще е с плаваща цена. След това ГО трябва да е на база нанесени щети което значи че наказанията по превишена скорост трябва да се контролират изцяло от Закона за движение по пътищата и нямат никаква пряка връзка с Застраховането също както нямат и минаване на червено , неправилна маневра ...! Другата нагла лъжа на г-на Константин Велев е че ГО започнала да пада незнам дали е започнала да пада , но като погледна цените на ГО някой ги виждам както преди 6 месеца а някой ги виждам поскъпнали. Системата фокус - мокус е част от застраховането а целта на застраховането не е превъзпитание на водачи на МПС , това е цел на закона за движение по пътищата. Неможе за това че си карал със 71 км/ч веднъж да и платиш акт на КАТ а след това някой частник фда те глоби с по-висока ГО заради същите тия 71 км/ч (това е рекет)

В България обезщетенията са обидно ниски. Да речем аз съм глава на семейство с 2 малки деца. Аз си карам спазвам си оравилата. Някой джигит ме блъсне и убие. Колко трябва да е обезщетението за малките ми деца и жена ми според вас. Аз казвам че трябва да е поне по 1 000 000 за всеки. Ами за сестра ми ами за стария ми баща дето няма кой да го гледа на старини? Аз казвам че и сестра ми и баща ми трябва да вземат по 500 000. Жертвите на година в България са 700. Сметнете си колко да ви ГО.

Като искаш да казваш кой колко да вземе има застраховки живот, които и без това са доста по-евтини...

Поредните идиоти!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! И от къде накъде ще плащам два пъти за едно и също нещо - веднъж са ми съставили акт за това нарушение, после ще плащам и на лакомите застрахователи (за които работи цялата държава) за същото нещо?????????????????????????????? И не е само това.....

Защо приемат, че всички са виновни и се завишава от начало, а не обратното - всички са изрядни и цената е минимална в началото? Да сте чували "Невинен до доказване на противносото". Както винаги в България наказваме изправните като им вдигаме цените или утежняваме условията. Хранилка за застрхователите.

Защото в тази територия е така от край време - виновни сме, че не им даваме всичките си пари директно , та се налага да си измислят разни начини да ни ги измъкват!!!!

да видим дали за 5 години цената няма да мръдне на застраховката!

Ще настане адска корупция, катаджиийте потриваме доволно ръце, елате пиленца при батко. Ние и без това гледаме да пишем бройка актове за щяло и нещяло, това да помагаме на хората е мираж за наивници. Чакам 2021 с нетърпение!

И на какъв принцип са определени въпросние 5 години. За убийство на пътя по невнимание дават 2 години условно, но за минаване на червено ще бъда санкциониран в продължение на 5 години. Предполагам че застархователите ако не получат очакваното увеличние на приходите, няма да е никакъв проблем за законодателя да промени периода на 7 или 8 години.

От два дни гърмят новините как си карала една жена по магистралата и изведнъж и скочил глиган. Уж магистрала, уж мрежи, пък глиган. Не, не може, тя е виновна и хайде честита глоба затова, че си спазваш правилника и всичко ти е наред. Сбогом Малус! Или онзи, дето си караше бавно миналата зима, ама патрулката бързала, изпързаляла се и го тряснала отзад. Глобиха човека за бавно каране в лоши метеорологични условия. Сбогом Малус! Не ни стигат КАТ с техните изгъзици, ами сега и с тези олигофрени застрахователите ще трябва да се разправяме. А те и без това правят всичко възможно да те изкарат виновен, защото не искат да плащат.

Колко ще е глобата, ако карам без ГО. И тя ли ще е плаваща? Да не се окаже, че ми е по-изгодно да карам без ГО и да си платя глобата

Айде бе не наядохте ли се, то не бяха бонуси,малуси ,редакций,поправки на поправката, поправка и предложения все ялови.Като не знаете вижте как е в други страни те отдавна са го измислили.Не мога да разбера или по точно знам /за да лапате/, защо при нас всичко трябва да става по най сложния и невъзможен начин.Точно за това питам не се ли наядохте вече, не можеш да глътнеш всичко,нали знаете че рано или късно трябва да го изкарате.

Прави ми впечатление, че все повече функции на държавата, функции за които й плащаме с данъците си се "преотстъпват" на частни фирми. Веднъж човек си плаща данъци за да има КАТ, който следи за спазването на закона по пътищата, още веднъж ще трябва да плати на частно дружество, което се бие в гърдите, че прави всичко не за печалба, а за спазването на закона по пътищата. Подобен алтруизъм най-малкото буди съмнение! Да спрем да плащаме на КАТ и да плащаме само на застрахователите тогава. Сигурен съм, че ще имат и пари за нови коли и за гориво, а и корупцията сред служителите си ще борят далеч по-ефективно от КАТ! Защо да плащаме два пъти за една и съща услуга?!?

Ще ползва - среден пръст! Тя цената ще се вдигне с 50% минимум, пък после щели да ми дадат 25% "бонус"! Преди 10 г. цената беше 50 лв. на година ! Сега е 250 лв. Празни приказки и глупости за наивници!

Първо изобщо не ми е ясно защо трябва да плащам на частна фирма че съм нарушил някой закон, знаци ли ще слага по кръстовищата, ще поддържа светофари и тротоари ли или ще наемат шаман който да се моли да не катастрофирам? Второ защо след 5 години ще има полза от примерното шофиране, никой ли не знае че към момента разполагаме с контролен талон с определен брой точки, които се отнемат при нарушение? И трето как ще се определи бонусът или малусът при автомобили, които се управляват от няколко различни шофьори и особенно служебни където има текучество? Пълна глупост и опити на всяка цена да се напълни касичката на застрахователите. Вместо 400 % гражданска да вдигнат санкциите при нарушение, 1000, 2000 лв, конфискация на МПС, но така няма да има никаква полза за застрахователите, които и сега не искат да изплащат щети по гражданска.

А и защо лична информация относно моето "досие" като водач ще се предоставя без моето изрично съгласие на частно търговско дружество? Все повече се замислям държавата ни за гражданите си ли работи или за определени финансови кръгове и дали е редно това да се случва в правов аспект?

А тези, които току що са си изкарали шофьорските курсове?

Добре де, ако на съседа му стане лошо и трябва да го закарам с неговата кола в болница, ще мога ли да шофирам, щом не съм вписан в полицата ГО ? ... или Ако съседа е пил, а аз не съм пил. и аз трябва да карам .. ?

Защо трябва да има толкова застрахователни дружества и всички да са на печалба. Поне половината трябва да отпаднат. Ясно е предлаганата система е да запази бизнеса на всички тези дружества. Като фалират половината, то останалите ще имат пари за всичко. Но явно лобито им е много силно.

То при тиквата кой ли няма лоби, достатъчно е да кажеш да живее тръмп долу путин и вече имаш лоби.

Значи след 5 години цената ще се е вдигнала със 250 процента и ще имам 25 отстъпка.. ако съм примерен. Ами няма да съм значи. Нали това искате.

КАКВО ОБЩО ИМА ЗАСТРАХОВАТЕЛЯ КОГАТО ПРЕВИШИШ СКОРОСТА И НЯМА ЩЕТИ ЗА КОИТО ДА ПЛАЩА ,НО ВДИГА ЗАСТРАХОВКАТА ? В СЪЩОТО ВРЕМЕ СИ ПЛАЩАШ ГЛОБАТА ЗА ПРЕВИШЕНА СКОРОСТ. ПО ТАЗИ ЛОГИКА ЗАСТРАХОВАТЕЛИТЕ ТРЯБВА ДА ПЛАЩАТ ЗА ПОДРЪЖКАТА НА ПЪТИЩАТА ,ЗА КОИТО ПЛАЩАМЕ С ДАНЪЦИ НА КОЛИТЕ И ВИНЕТКИ .

ти глупак ли си или нас правиш на глупаци?!?

За да изгубиш бонуса даже не необходимо да направиш някакво нарушение. Достатъчно е да смениш колата и започваш да чакаш нови 5 години за мечтания бонус от 25%.

Всяка година като увеличават застраховките къде отива измисленото намаление?

Така и не разбрах- този бонус малус за шофьора ли е само, за колата ли или за двете?

Няма как да бъдеш безгрешен шофьор в България. Има много фактори които просто не го позволяват. Разбити пътища,маркировка несъобразени пътни знаци и какво ли още не. Опитват се да копират нещо подобно като в UK ., но аз там за 2 години една котка не видях на пътя а да не говорим за какви светещи маркировки и знаци има навсякъде . Затова моля ви стига вече с тези заблуди ,че някой мисли за безопасност., всичко си е поредната доза забогатяване на определени кръгове и все по голям стрес на обикновените хора зад волана ...

Бонуса след 5 години, +400% обаче още от следващата. И защо като “малус” да влизат нарушения които не водят до изплащане от застрахователите????? ми дайте и цената на ориза в Зимбабве да я вържем към застраховката, причина все ще се намери

Така е. Ако случайно си издържал 2-3 години без нарушение, на 4-тата минаваш с 20-30 км. над допустимата скорост пред някоя хранилка и хоп...изненадка.

80% от шофьорите ще плащат по-ниска полица, казва експертът Константин Велев - на това твърдение някой вярва ли ?

Каква отговорност носи този "експерт". Хайде да си заложи жилището(своето и на своето семейство),колата си и спестяванията си. И ако не се получи просто ги губи. Да видим тогава каква експертиза ще дава.

Базова цена на ГО 480 лева плюс малус 400% и гражданската ви става 2 000 лева,но иначе няма да поскъпва!

А за 2000 лв. можеш да си купиш кола, в движение.

България все още е рай за всякакви бандюги и престъпници. Масрафа го плащат нормалните хора... и затова се изнасят нормалните.

Сериозно се замислям да си изкарав една книжка в Сръбско и да джиткам с нея тук. Мислех и за македонска книжка, но реших, че тоя труден език там няма да се оправя, сръбския ми е по-лесен, а и мога да държа изпит на английски или руски.

Първо по закон се вади книжки так където живееш. Второ няма значение къде ти е книжката, важно е къде е регистрирана кола. Не си мисли че сръбските застрахователи са по-тъпи. Като разберат че се кара в ЕС си дотам. Ако пък не кажеш и стане нещо ще ти платят в Динари и до 100 000 000€ от джоба си ще ги плащаш.

Първо по закон се вади книжки так където живееш. Вадиш книжка КЪДЕТО МОЖЕШ!

Първо, за цената на ГО. Ценат в момента е ниска, затова имат проблеми застрахователите, много народ кара с български номера в чужбина прави катастрофи и там се покрива всичко до 100 000 000€ (сто милиона). В България покриват до 1 000 000. Преди имаше тази Зелена карта, вече я няма хората почнаха много да щъкат, това значи че покритието трябва да е за целия ЕС еднакво. От там и проблема с цената. В Германия базовата цена е около 500€ за ГО. Така че това е целта. Отпуснете се, ще иначе ще боли. Вазелин е сложен, но трябва да се отпуснете. Второ, правят това с малуса, за да кажат е ами тя ГО си е ниска ама като имаш малуси ние какво да направим. Само тоя дето не кара не прави нарушения. Не ви казват истината.

Човече, измениха смисъла на думите, истина, лъжа.... изгубиха тежестта си. А тези дето слагат минуси..... полирана работа.

Доходите и пенсийте в Германия ,а у нас.За плащане като в ЕС,за цени също ,а ,,работещи бедни,,в изобилие.

германците ли са ти виновни, че заплатата ти е ниска? А щетите дето ги нанасяш с катастрофа са едни и същи и тук и в Германия.

То на всички ни е ясно, че не ни я казват. Разбирам и това, което сте написал за чужбина, логично е, но .... Писна мииии, да ме сравняват/приравняват с Европа за всичко, освен за заплатата.

Това е голямата болка на българина. Но от дупката само той може да се извади. Заплатите са ниски, защото сме такива. Много близък мой човек е работодател в България. Има 3-4 Работници, бизнеса му върви. Питам го ще разширяваш ли той вика не, няма хора искат по 2000лв заплата аз давам по 1200. Ами така е. Той като собстеник на бизнеса едва ли пада под 10000лв на месец. Ама 2000 му се виждат много. Такова ни е мисленето. Манталитета ни е такъв. От там и ниските заплати.

Хайде да извадят статистика колко коли се движат в чужбина и колко обезщетения са платили, щото се оплакват че са много ама цифри не сме видели...

Ами хайде и аз това казвам. Да се каже истината на хората. Да ама като се почне с честността, ще станат ясни и много други неща. Като например че в България жертвите на човек от населението са 3 пъти повече от Германия, ще се пита аджеба защо е така. Отговорите са ясни, лошите пътища, старите коли, чувството за безнаказаност. После ще се пита ама ти Бойко си 10 Премиер, какво направи за да няма толкова много жертви... и разговора е много много дълъг.

Значи едните предлагат след 5 години другите след 10 години.Накрая ще кажат айде след 7г.,тоест чаааак на осмата година евентуално можеш да се възползваш от някаква отстъпка защото за толкова време ГО ще поскъпне поне със 100%.Ако обаче извършиш някакво нарушение Малуса веднага те удря с 400%,а най-интересно е че несъобразена скорост също ще е сред нарушенията каквото и да значи защото на всеки път си има максимално разрешена скорост и ако ти караш с по-ниска,но на пътя изскочи животно и се блъсне в колата ти от КАТ веднага ти натрисат несъобразена скорост за да не може да съдиш държавата или общината!

Системата, която се предлага, е възможно най леката, базирана е на пътните нарушения и престъпления по Закона за движение по пътищата, каза Велев. Кое е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ определя Наказателния кодекс! Кое е НАРУШЕНИЕ на правилата за движение по пътищата е съвсем друг въпрос! Отделно и вие и тоя велев и всики тумбаци застрахователни не казват най-важното - разчетите са правени при базова цена на ГО 480лв. От тази цена искат да тръгнат при въвеждането на "системата". Ай чиститу на всички!

С въвеждането на системата "Бонус - малус" цената на застраховката "Гражданска отговорност" за шофьорите ще има само фалос!!!

ЗАДЪЛЖИТЕЛНА ГО ,НО В ЧАСНИ ФИРМИ И ЗАДЪЛЖИТЕЛНО УЖАСНО СКЪПИ.Нямате срам отново пак облагодетелтвани бившите левин..,мев...Подържат си приятелството от миналото

За по-луксозните и скъпи коли, гражданската и каското трябва да са по-евтини, защото който кара скъпа кола е много по-отговорен и по-внимателен водач, въобще по-добър стопанин!

хахахаха

Максимален бонус -25% след 5 години, максимален малус +400% след 1 година, дали е справедливо според вас. Отново лобистко законодателство в полза на застрахователите. Ние пак ще си затраем и отново ще бъде остригана вълната до кожа от овцете.

Значи тия ПАК ЛЪЖЕ! Нека да ви го обясня! Значи първо 25% надолу 400% нагоре какво значи това ами това значи, че вие след 5г ЕВЕНТУАЛНО от 290-300лв гражданска отговорност ще плащате 250лв примерно, но ако нещо ви спипат вие от 290-300лв гражданска ще плащате едно 1200лв. И сега тука е тънкя момент представете си, че паркирате неправилно или центровете по градска мобилнос в някой големи градове ви хване, че сте просрочили с паркирането Е ТОГАВА вече вие сте КРУПЕН НАРУШИТЕЛ! И ще плащате ВЕДНАГА НЕ СЛЕД 5г ЩЕ ПЛАЩАТЕ 1200лв БОНУС МАЛУС и гражданска отговорност! ТА ТОВА Е ЕДИН САМО ОТ ТЪНКИТЕ МОМЕНТИ КОИТО ТОВА ГУЙНО ДЕТО МИ ПИШЕ ТУКА ЛЪЖИ НЕ СПОДЕЛЯ И НЕ КАЗВА!!! Ха със здраве!

А те по селата и финландския етнос пък как си правят едни граждански застраховки, леле-мале... И 4000% да им го вдигнат, просто няма да се плаща и няма и механизъм да ги накарат, после при катастрофа ще покриват пак от гаранционния фонд платен от 80-те процента шофьори, които са изрядни. Цялата схема си остава същата, дори по-зле.

От кои 80%?

12% уголемяване на бонус-фалоса

25% отстъпка след петата година, без произшествия и наказания, но и да сте при един и същ застраховател. Ако си го сменяте всяка година, никога няма да видите никаква отстъпка! Освен това, ако имате и каско и ползвате щета, тя ще ви компрометира и ГО-то.

цялата шашарма е думичката задължителна и ще си правят каквото им е кеф

ХАХАХА ... преди имах "Златното кормило", сега имам "Златен талон", но всеки път, когато отида при застрахователя си се чувствам, като "ЗЛАТЕН ШАРАН" ... за всички тези години 1 един единствен път се възползвах от застраховка, но не Гражданска, а КАСКО ... а през всички тези години си плащам, като поп, защото съм шаран хванат със златна кука, на златна корда, със златна въдица, като всички Вас ..., а утре на Никулден между хапките и глътките ще теглям по една тънка-дълга на застрахователите и тия дето пишат застрахователните закони ...

Дреме ни,че ще псувате,важното е,че ние ви прибираме парите! Вие си псувайте,колкото искате,ние ще продължаваме да ви вдигаме застраховките и да ви обираме,от псувни не ни е страх!

Seaseal

Бе кво си играете с бонуси-малуси? Направо ни нажулете по 1000 % отгоре, налапайтесе и се задавете с пари, задници недоклатени!

КАК НЕ ВИ Е СРАМ,ВИНЕТКА,ДВА ПЪТИ ПЪТЕН ДАНЪК,ДВОЙНА ГО,ТОЛ ТАКСИ,ДВОЙНИ ЦЕНИ НА ВСИЧКООО А пенсийте с6%ама догодина.Замазахте очите на най ощетените и се изравняваме,А СЕГА МАЛУС,АЗ МОЖЕ ДА НЕ СЪМ ЖИВ ДА ДОЧАКА ТЪПИЯТ ВИ МАЛУС.ВИЕ СТЕ БЕЗМОЗЪЧНИ И САМО КЪМ МАСОВО БЕДНИТЕ.ИЗЧАДИЯ НЕНАСИТНИ,БОГ НЯМА ДА ВИ ПРОСТИ ЗА ГЕНОЦИДА КЪМ БЪЛГАРИТЕ,но с етноса сте толерантни,неграмотни но карат коли

таакива се избират, такива закони си прокарват, а какво правите вие???? Браво ПИШЕТЕ, пишете, ще ви чуят и послушат....

скъса ми сърцето!!! Значи според велев, 90% от шофьорите са със златен талон????? Май сме расли всички в Долно нанагорнище....

Оставете тази песен любовна.За 40 години шофиране съм ползвал услугите им само един път.Всеки един шофьор има досие в КАТ от което е видно дали си изряден шофьор.Ще чакам аз още 5 години.Тази тема се върти вече 10 години и заради алчността на застрахователите ще чакам още 5 години.

за последните 2 години гражданската се вдигна тихомълком от 150 на 350 лева(за моята кола)!Прокораха си закон караш,не караш трябва да имаш платена гражданска! Сега пак ще я вдигнат и евентуално ако слушкам ще ми я намалят...