Защо германците държат на "истинските" пари и къде сме ние в "безналичното" плащане?

Независимо дали на пазара, в супермаркета или при покупката на автомобил за хиляди евро - много германци плащат с банкноти и монети

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Проблема е в комисионните. Няма как при надценка 3-5% банката да участва 1.5-3% комисионна, включваща и ддс-то което дължа на държавата. Множко е. При продажба от 2100лв. банката ми удържа 70 лв. Ееееее.

Оптимистите трупат в банките, песимистите пълнят сейфовете, а реалистите изучават АК47.

Плащането с налични е съществена форма на свобода. Свобода, която се стремят да ни отнемат.

Безналичното плащане застрашава свободата на личността. Няма защита на личната информация при плащане с кредитни карти.

Кой пак пише глупости? В почти всички таксита в Германия може да се плаща с карта ...

Диктатурата на Борисов е безспорна - тя се изразява във финансово унищожение на тези които НЕ са с него. Тези които са с него могат да крият данъци и да крадат - ФАКТ! Погледнато така - НЕ плащането на данъци поне от морална гледна точка НЕ е престъпление, защото тези пари ще бъдат откраднати и/или дадени на полицията и силовите служби за борба ПРОТИВ населението и измисляне на нови по-високи глоби и такси за всичко. Какво трябва да се направи след диктатурата на Борисов: Да - да се спазват данъчните закони но след промени. 1. Да се връща процент от събраните касови бележки от данъците в тях (както е в Германия и много страни) - така всеки гражданин е и данъчен служител и всеки ще иска касова бележка. - връщат се част (процент) от сумата само до размера на декларираният доход. Пример: Вие имате доход на месец 1000 лв. или 12 000 лв. на година - трудно бихте могли да изхарчите 50 000 или 100 000 лв. т.е. така ще бъде заловено харченето на мръсни пари от мафия или цигани или политици. Не може държавата да ми е "ортак" на приходите и да не ми признава разходите и Горанов да ми създава данък Уикенд и т.н. Не може Борисов да ме задължава МАКСИМАЛНО да оперирам САМО през банка т.е. банката да лапа пари. Не може Борисов да ме задължава да не мога да се разплащам в кеш над 10 000 лв. Логично е да има горен праг, но нека да е като в ЕС - 20 000 лв. Не може Борисов да ми забранява да си тегля парите в кеш от банка, когато ми хрумне, защото парите са мой другарю Диктатор. (Трябва да заявяваш теглене в различни банки няколко дни преди това за суми над 5 или 10 хиляди лева, акато теглиш или ВНАСЯШ на куп пари ти бичат такси. В таксите има данъци. Данъците отиват към Борисов) Не ми се пише повече, че е отврат някаква ....

Внимание, подготвят ни за финансовият концлагер ...

Че ти сега ли го разбра. Това се знае от 1913, когато президента Удроу Уилсън е подписал за създаването на федералния резерв. Оттогава, финансова криза след финансова криза, две световни войни подпалени от еврейские банкери, отменянето на златния стандарт през 1980 ли беше, и ти сега през 2020 се усети какво стаа. Това е едно цело столетия, хората приказвът и знает какво стаа, саму вие команягите още се вайкъте че не било тека.

Питали Исус : що е истина..... и той нищо не отговорил.. та какво значи истински пари :-)))))))))))))

Тези, с които можеш да си купиш леП. Ако парите в ръцете ти не ги иска никой, тогава яко си загазил.

Има поне 10 други начина да си набавя хляб без да плащам.....та кво каза за парите?

Аз ТВЪРДЯ , че си кръгъл ИДИОТ , и благодарение на такива като теб има такива които тикат цялото човечество към гибел и РОБСТВО !!!!!

Защото са наясно, че парите в банка не са лични пари. Това са пари дадени да ги държи и ползва друг, от когото почваш да зависиш. Парите в джоба те правят истински независим.

Но не хартиените напечатани от банките, това са саму хартийки без покритие. Затова нормалните хора си държът парите в злато и сребро, и това е легална валута за разплащане по целио свет. Ас например си копувам златните наполеони наречени Британия, e от тука: https://www.royalmintbullion.com/Products/Britannia?gclsrc=ds&gclsrc=ds Коит оса прочути с това, че можеш да се разплащаш с тех дори в магазина (разбира се никой не го прави ако нема нужда, но е легално разплащателно средство знам, знам, на балхар не им позволевът тека ......

Тоя сайт в британската минт (сече монети, как беше на балхар... съкровишница? не е печатлица на пари, а сече монети).... Британския минт продава интернационално и монетите са стандартно разплащателно средство по целио свет, сички знает тея монети. Продавът и сребро, и платина, и сички други целлни метали и камани. Питала съм и на уше са ми казвале, че зад това стои пак Ротчайлд. Ротчайлд държи световния пазар за комодитис (пазара нд ценни метали, петрол, гас и скъпоценни камани). Демек ставъте директно клиенти на Ротчайлдс. Но нема страшно, защото златото като метал, си е ценно и извън пазара на Ротчайлдс. Понеже сички разбраха че идва финансова буря (това май още се отрича и се трие саму в балхар...) ...та страните по света се врътнаха да копуват злато и комодитис като луди. https://www.gold.co.uk/gold-price/

Ас държим само малки суми за сметки и разплащания в банката, буквално на косъм от нулата. Сичко останало ми е в злато и криптоси, а наското платих къщата си и дадах капаро за два проекта да ми направът основен ремонт на къщата и пдобрения от сорта на независимо електроснабдеване и водоснабдеване, солар панелс и съм предвидила скоро след това и друга сума за канализация. Та моите пари са впрегнати в активи, не в пасиви като банкови депозити (I dislike liabilities, I keep my money in real estate investments). Сигурно губим (неминуемо е) малко суми от всекидневните разплащания и курсовете на обмена, но по липса на друго решение, преглъщам малките загиби и гледъм да си спасим капиталовите вложения. Ясно е, че централните еврейски банки ке изгърмът скоро, защото балона с печатането на хартийки нема да остане дълго неизгърмел. Тогава хора кату мени ке си имът сичкото, че даже и златни монетки за разплащане, и ке си искаме надницата в злато също.

Айде пребройте се сега гладните и зависливите ..... Сега е момента да покажете колко ви е яТ и ви боли. https://www.desiringgod.org/messages/gods-wrath - God’s Wrath ‘Vengeance Is Mine, I Will Repay’ Beloved, never avenge yourselves, but leave it to the wrath of God, for it is written, “Vengeance is mine, I will repay, says the Lord.” To the contrary, “if your enemy is hungry, feed him; if he is thirsty, give him something to drink; for by so doing you will heap burning coals on his head.” Do not be overcome by evil, but overcome evil with good. Here we have in verse 19 the phrase, “wrath of God.” “Never avenge yourselves, but leave it to the wrath of God, for it is written, ‘Vengeance is mine, I will repay, says the Lord.’”

Това е ментална конструкция, набита в тиквата на Тълпата! Нищо не е актив, ако "АЗ" не го признавам, ако не го намирам за Ценно! Гака, че всичките ви "активи" са субекстивно-ситуационни! Нищо не е "актив4, ако Тълпата не вялва в него и изобщо без Хората! Не си мисли, че "активите" са ти безусловни! Не, условни са! Езинствените БЕЗусловно ценни "неща" са тези, които пряко поддържат живота - кислород, вода и храна! Това са истиските "активи на Живота"! всичко друго са ментални, субективни конструкции! Тнвоите "криптоси" НИЩО не биха стрували, ако никой не ги ще! Нали?! Обаче хляба който би призвеждал - винаги ще струва нещо!

Айде сега и една статия за Швеция която се стреми да бъде първата страна без кешово плащане за противовес?

шведският пиксел, нито шведският "социализъм", нито шведската торйка!

Почти всички плащат безкешово, даже на места не приемат кеш. Горките хора, кой им е промил мозъците така, че да страдат. Но те ще разберат рано или късно какво е тоталния контрол и в каква грешка са. Мислят си, че са модерни, защото използват пластика, вместо банкнота. Това е само лустрото, някаква глупава пудра, зад която се крият истинските намерения за това, което се случва.

Всъщност нищо не знаеш. Не са им промили мозъците, просто имат доверие в обществото и институциите - не защото си по-умен или по-глупяв от тях нямаш доверие в инситуциите тук а по съвсем други причини.

Вижте заглавие на статия отпреди 2 години в нета: "Германските спестители губят вярата си в банките и вече се оглеждат за домашни сейфове" Може би във връзка с това, ме банките се изгавриха с хората и направиха лихвите по депозитите нулеви, че даже отрицателни в Европа. А може би и от други подбуди, но водещото е недоверието към банките.

Да искат от теб да държищ парите в банка при отрицателни лихви си е голяма гавра. Защото ти не разполагаш със собствените си пари във всеки един момент, ако има падежи. Също така има инфлация и те се обезценяват. И не на последно място - банките оперират с тях и генерират приходи. Да не говорим, че винаги има риск парите ти да изгорят. Единствената причина хората да държат парите в банки е, че ги е страх, че вкъщи ще ги изядат мишките или ще им трябва охранителна фирма и сейф. Другият страх е, че ще изкарат хората, които държат много пари в брой престъпници - защо ли? Ами, затворена кръгова логика. Защото истинските престъпници, които дерат хората с отрицателни лихви по депозитите печелят от това статуквото да остане непроменено.

че трябва да имаш "лихва"? Кой ще я плаща тая "лихва"? И защо продължаваш да искаш да имаш "натрупване" за сметка на "изземване" от другите .... защото твоята "лихва" я плаща тоя идиот, дето не е бил на себе си, когато е поискал "кредит"

Лихви имаше винаги, в продължение на много години. От по 3-4 процента на безсрочни влогове, дори. Само допреди 10-15 години. Опресни си паметта. Лихвата ще я плаща банката, която оперира от твоите пари и ще спечели и от твоя влог включително дори, без да има нужда да си компенсира от онзи, който е изтеглил кредитът. А от него пак ще спечели. Просто сега банките станаха безумно алчни и нагли и искат още печалби и това се дирижира в световен план. А в марионетния ЕС, лихвите вече станаха отрицателни. С две думи, хората сега нямат никаква полза да си държат парите в банка на депозит. Ама никаква. Рано или късно балонът ще се спука.

Като отидете в Холандия, Швейцария ли Германия и си извадите в магазина прословутите Виза или Мастеркард и следва о' изненада - ти казват не приемаме тези :) и гледай как се цъклиш. И се чудиш и маеш - Ама как, какво?! Просто хората не искат да ги дерат, както ни дерат тук. 2,50лв за поддъжка на сметка. Ако Гугъл бе в България ще каже 10лв, че ти поддържам пощата и 20лв, че четеш рекламите ми.Ама не е...

а тиотиде ли, щото аз съм бил и в трите посочени и в много други и не са ме връщали никъде , а не съм със златна карта. Да не бъркаш нещо Япония или други карти,а?

Е ако си бил наистина, нямаше да говориш глупости. А това с каква карта си няма никакво значение освен за ганьовското ти самочувствие!

и кое точно от казаното от мен е глупост? МАй не си излизал от квартала си никога,но се опитваш нечленоразделно са ми обясняваш неща, които аз съм виждал , правил, ползвал.

ами наистина има някои магазини които не приемат такива карти, но не са много.В повечето си плщаш без проблеми.

Това е валидно за картите издавани в балХар, да. Откак патувам с британска, никой не ме е каръл да плащам международни трансакции както правът бг банките. Не мога да ви кажа какво е записан ов чипа на картата, но има разлика, ако е издавана в балХар и ако е в некоя Шенгенска страна. В Шенген, текиви такси нема. Е зависи от банките де. Но моята има договорки с тея банки и мен не ме чарджат в Шенген тека, както ме чарджът в балХар. Но това което казвъм е по спомени, щото последно се връщах в балХар я да видим, май беше 2015. А дали не беше 2014.

Хубаво е, че все още са останали държави, в които не са им промили мозъците. Кешът е парична свобода! Колкото и тези хартийки да нямат покритие вече, все пак си е свобода. От малкото останали свободи - да плащаш без да те следят къде в кой момент си и какво купуваш. И не, няма нужда да си престъпник, за да не вярваш на правителството. Ако парите изчезнат и блокират на някой картата, направо умира от глад. Никой не може дори да му даде пари, защото кеш няма, а преводите към неговите сметки ще бъдат блокирани. Така, ще се разчистват сметките с неудобните на властта и свързаните с тях частни мафии.

Ако парите изчезнат и блокират на някой картата, направо умира от глад. Никой не може дори да му даде пари, защото кеш няма, а преводите към неговите сметки ще бъдат блокирани. Така, ще се разчистват сметките с неудобните на властта и свързаните с тях частни мафии. ---- хората ще намерят алтернатива ... никой няма да се остави да бъде тотално "закован". Силата на пирамидата е и нейна слабост - зависимостта от Хората! Затова от световната секта на "свидетелите на безсмъртието" бързат с роботите, защото си дават ясна сметка, че колкото и да цифровизират животеца си, остават все още дависими много силно от Тълпата! Утре оснвоната част от Хората да каже - ебете си майката - или искаме кеш в джоба или спираме да работим и си ебевайте майката - ВСИЧКО РУХВА НА МИГА! за тва бързат с роботите ... ама и роботите "ще прогледнат" рано или късно, щото от сега ги проекитрат "самообучаващи се" ... и тогава ще дойде Апокалипсиса и за "братята"!

Браво, много правилно анализираш. За съжаление за много неща човечеството вече е манипулирано, но може би не е късно да се събуди. Дано да си прав, за начина, по който разсъждаваш!

Тъп е този, който вярва, че парите в банка са негови! Парите в банката са собственост на банката, докато не подадеш "заявление", че си ги искаш, т.е ча си ги теглиш. Дотогава, те не са твоя собственост, и .... банката работи с тях, за което ти дава лихва. А ако банката се "катурне", от къде ще си получих парите, от коя карта? От фалирала банка, не знам как да плаща с карта, а от "буркан банк", винаги може да си теглищ, е естествено до толкова, до колкото имаш. Аз съм за "буркан банк". Няма такси за обслежване от 2.00 - 4.00 лв., нема опашки и некомпетентни служителки и "буркан банк" работи 24 часа!!!

в буркан банк пак им намират цаката да им вземат парите!

Ако парите "не са твои", защо се съгладяваш да работиш, като ти заплащат в това нещо, което няма да е твое? питам?

и ътре казват ,

вие с буркана сте най-лесни. утре казват,че въвеждат нова валутна единици и твоите буркански 1000 бройки струват една нова... и сицъфнал та вързал...

смешен си ти. При другите (тези в банките) им казват просто аре загубихте си парите.

Не че невъзможно, но е трудно. Говорим за световни валути Евро и долар.

Това става с гратис от шест месеца при което се работи и с двете парични единици. И второ, ако има инфлация и парите в банките са със същата стойност, както и парите в обръщение.

така де и какво е предимството на буркана ?1? Щото тук се плюнчат да го величаят! казвам как могат д а прекарат най елементарно всички бурканджии за 0 време...то даже се е случвао реално няколко пъти но будалите не свършват.

А тези в банката по специален курс, за лоялни клиенти щЪ обменят, ти да видиш.

и ти май си поредния идиот , който не разбра изобщо темата, но се изцепи, нали!

не умре и поколението на 80-те - никакви "пиксели", бити коне и други имагинерни глупости няма да могат да бъдат прокарани! Точка! А след нас - ако ще и потоп!

Три са начините на плащане-кеш в брой и на ръка.Другото е ала бала.

ама за мурджо, а не за цивилизования свят.

, колко да е циливилизован? като гледам пак стъпва на трите примитивни "кита", въз основа на които "братята" го работят - ядене, ебане и доминиране! въз основа на тези три чисто животински истинскта тълпата бива впримчена да върти Колетото! Ако не става през едно - през второ, ако не става през второ - през третото ... Ама ако не става и през третото ... кво прайм?

А като гледам днешната Тълпа - затъпяването и расте експоненциално! А какво ли ще стане , ако "утре" чака "умната" печка да и каже дали манджата е готова, ако "умният" хладилник "прецени", че е "време за покупки", а лайното и се сърди, че тоалетната хартия не е 20 пластова емека от 10 лв, а е 2 пластова рециклирана от 25 ст ролката? Колко ли ще е цилИвилИзована Тълпата "утре"? Според мен успех ще е ако знае таблицата за умножение без гугъла, елката или изкустевеният ЕнтЕлект!

и всичко изброено ото тебе каквообщо има с начина на разплащане и защо да не ползваме по удобния??

Супер! Само кеш! И никой не може да ти следи плащанията!

ама ЗАЩО някой трябва да иска да ти следи плащанията и изобщо - да те следи? Не се ли чувстваш психологически - дискомфортно, знаейки, че те следят ... това бавно съзнателно или несъзнателно те убива и смачква...

Чувствай се както си искаш това не променя фактите.А фактите са жестоки.

слънцето не залязвало над Британската империя. а немците винаги са яли боя. В интелектуално отношение нещата са несъзимерими.

тичаш за новата "S" - класа нали и си сигурен ако на нещо пише "Мейд ин Джермани"

от бг може да си помисли,че има добра немска кола. Истинските коли не са немски, младежо и никога не са били.

И в Швейцария е така. Всички плащат кеш с изключение на младото население което е добре ваксинирано.

доста под изпадналите германци и далчееч далееч от британците.

работа! всеки "минус" си има "плюсове"

в момента за да прекараш над определена сума през границата ти искат декларация и трябва да се обясняваш кат ученичка ,а аз с картата мога да си позвам в пъти по голяма сума без проблем като ида някъде.

Тъп е този, който вярва, че парите в банка са негови! Парите в банката са собственост на банката, докато не подадеш "заявление", че си ги искаш, т.е ча си ги теглиш. Дотогава, те не са твоя собственост, и .... банката работи с тях, за което ти дава лихва. А ако банката се "катурне", от къде ще си получих парите, от коя карта? От фалирала банка, не знам как да плаща с карта, а от "буркан банк", винаги може да си теглищ, е естествено до толкова, до колкото имаш. Аз съм за "буркан банк". Няма такси за обслежване от 2.00 - 4.00 лв., нема опашки и некомпетентни служителки и "буркан банк" работи 24 часа!!!

Защо германците държат на "истинските" пари - просто те знаят, че така все пак остават макар и частично , но независими !!!

След не десет, а пет години, ще ТРЯБВА да имаш някаква кредитна или дебитна карта, за да си платиш дори комуналните услуги. Няма да има каси и касиерки. Сега можеш да плащаш на каса защо чакат да измрат възрастните хора, пенсионерите, и да не мрънкат повече от нормалното. И не защо на някой му пука за тях, а защото те мрънкат на децата си. А децата им вече са на ръководни постове. Идва време, в което ако нямаш евала от държавта, а си баннат, няма да можеш да си купиш и баничка и боза.

да купуваме!

Дира вие в Германия ходили ли сте , или само драскате глупости !!! Немеца плаща всякак , както си пожелае в брой , с карта както си иска . В супермаркетите плащат повече с карта . Това което пишете не е вярно.

Пешо, Пешоооо!!! Преди 1989г. бяхме също отзад на ГДР, Полша, Чехословакия, Унгария. СТига си плакал.Питай другарите си от БКП-БСП защо след нас бяха само Албания, Куба, Никарагуа....Аххххх, Пешо,Пешо...

да си "отзад" - всички са ти пред очите и ги държиш под око! лошо е ако си първи - все се озърташ- ккаво "назад" и дали някой намя да ти го надене! А ако си "отзад" най-много ти да го наденеш на някой! Нещата винаги имат две страни! )

По стандарт на живот в социалистическата общност пред България бяха само ГДР и Чехословакия, а Унгария беше на нашето ниво. Сега къде сме? А къде е изостаналият тогава Китай? Ами Виетнам сега? Сравненият със земята и отровен от Orange agent - американски канцерогенни химикали за обезлистяване на джунглата... Скоро и Сърбия, разрушенета и посята с обеднен уран от убийците на нато, скоро и тя ще ни изпревари.

2019-12-27 19:31:49 Банките (нерегистриран) Банките имат софтуер за изследване на потребителите ---- напъваш за 5Г, че да може по -лесно да ми предлагаш боклуците си, от които нямам нужда

Карта без пин код.. не благодаря!

освен ако не са за белот! Едно време ми даваше крина жито, срещу един мех мляко... сега кълвеш на някаква пластмаса и се радваш, като си мислиш, че си се "развил", ама според мен - не си!

Мойта скапана карта е без пин и кредит до 30000лв.правил съм си експеримент давал съм я на жената на приятели и в 20случая един искат документ за самоличност. Имам специални съображения да я държа свързани главно с задгранични пътувания, но е голямо главоболие ни а теб да я вземеш ни в къщи да я оставиш. Иначе осигурява някои предимства като безплатно ядене и пиене по летища и паркиране на специални места, но е повече проблем отколкото полза.

За разлика от нас. Най-ниско квалифицираните ни служители имат по три кредитни карти. Изобщо не им е ясна концепцията за използването им и какви лихви плащат ако не се издължат навреме или теглят пари в брой. Колкото по-ниска квалификация и производителност на труда, толкова по-ниска заплата - толкова повече кредитни карти. Използват им неграмотността. Аз нямам нито една. И кредити нямам. Простирам се според чергата. Изплатих едно жилище, но нямаше как. И втори път кредит освен заради бизнес, здраве или образованието на децата няма да тегля.

кредити лесно не раздават. Никога няма да ти дадате заем, ако преценят, че той би ти затруднил физическото оцеляване, за разлика от тук , където просто гледат да те "обуят" и ... да те убият след това!

Ясно е, че изобщо не си наясно с видовете карти и приложението им.

Забелязъл съм го при пътуванията си. Германия е единствената страна в Европа с висок стандарт, в която се плаща бредимно с банкноти и монети. Причината е проста, но не искат да си я признаят и затова измислят какво ли не. Германците са закостенели педанти.

Германците са закостенели педанти. ---- Ако ще изяде 100 гр салам - купува си точно 100 г! Въпрос на принцип! И да , знам, че немците могат да се разправят зараи 1 цент, не заради друго, а заради прниципа!

Че са педанти се съгласих. При една командировка, пазарувам в магазин там, и на касата ми казват няма да ми върнат някакви стотинки. Аз по навик от БГ махвам с ръка и казвам няма грижи. Обаче цялата опашка забълбука, та викнаха чак управителя. Онзи тича с центовете и ми се извинява. Направо се смаях. Само разбрах че едната баба каза на управителя човека си е изработил тези пари с какво право му ги взимате, не стига че той вече е платил за покупките.

за пореден път доказва тезата, че "живота на Кашчей се крепи на върха на една игла" ... толкова микроскопична опорна точка има цялата Пирамида!

България къде е? Вънншния кенеф на Европа, на последно място във всички класации, Владко Горанов и Боко Методиев се бият в гърдите с уникалното "Булгар Булгар" а матряла е тъп

при това - от много , много кофти античовешки матрял !

Дори и аз да съм тъп, кажи кое от това което писах не е истина

дето са ви по "сметките", реално не същестуват, те не са напечатани! Напъна за пикселово "плащане" е за да се ликвидира веднъж за винаги теоретическата възможностт тази Лъжа, ако хората поискат да си взимат парите, тъй като те са техни! Ако пък някой твърди, че не са техни, тогава да си зададат въпроса - защо приемат да им заплащат в "нещо", което не е тяхно ???

да се ликвидира веднъж за винаги теоретическата възможностт тази Лъжа --- да се ликвидира веднъж за винаги теоретическата възможностт тази Лъжа да лъсне!

Единственото ЗАКОННО средство за разплащане са банкноти и монети издадени от държавната банка. За това има Евро банкноти и монети по отделно за всяка страна. Принципно, плащането с карти е незаконно, но олеснява банките и държавата, както и едрият бизнес и за това мижат с двете очи.

Улеснява най- вече потребителя! В супармаркетите след 18.00 разплащане в брой не се приема. Или с карта, или чрез мобил пей. Не говоря за БГ.

Улеснява

Безналичните плащания вдигат цените.

И как така ги вдигат??

Помисли малко. Лесно е.

Логичното не значи вярно. Хегел, не съм аз ;-)

Много малко са ви новините за Русия бе дир.бг??? Фактор уж бг, ви води здраво. Половината им т.н. новини са за Русия и Путин. Преглед на сайтове от европейските, западни страни показва, че сякаш Русия не съществува. Като прегледам българските сайтове оставам с впечатление, че само Русия е останала.

от колкото някой да знае - какво купувам, от кого купувам, къде го купувам, в какво количество и т.н... този "контрол" е форма на психически тормоз! да не смееш една боза да си купиш, и лихваря да знае за това! Ебах тъ у "живота"... има ли смисъл такъв "живот" ... "под микроскоп"!

Безкешовите плащания дават възможност да се проследява какво купуваш - особено в супермаркета, където влизаш най-често. Данните постъпват в специални психологически лаборатории за изследване на потребителските нагласи и стереотипи. Така ставаш по-прозрачен - най-вече за търговците, заинтересовани от покупките ти, но и за органите на МВР, за корпоративните си началници, за съседите ти, които любопитстват, и най-вече за фирми, когато ти предстои да сключваш сделки. Ползвайте кеш доколкото можете - другото е излагане на нагли погледи от сума ти заинтересовани инстанции.

Банките имат софтуер за изследване на потребителите, просто ще ти падне шапката. В момента най добрият софтуер в тази насока идва от Беларус и притежава уникални качества. Може да предвиди какво ще си купиш с 70% точност. Банките продават данните на големи търговски вериги, за да ти правят пасващи оферти. Известен е случаят с едно семейство, което получавало оферти за бебешки принадлежности и те казали, че имат 16 годишна дъщеря, а не бебе. Оказало се, че момичето било бременно и го криела от родителите си.

Културния човек венаги трябва да има нещо за забърсване и с какво да си чисти под ноктите и между зъбите. А германците като полукултурни се грижат само за забърсването...

вИнаги

Ние тъкмо приехме безналичното плащане и банките ни се качиха по главите. Не случайно старите хора са казали буркан банк...

Не си го приел, а и няма как да го приемеш, защото по дефиницея - никой не е длъжен да има отношение към една частна фирма!

Красота

дефиницИя

Държавата не прие ли масово държавния сектор да им се изплащат заплатите по банков път? А за плащанията на болнични не става ли само по банков път? При пенсиите как е? А не беше ли приета забрана за налични плащания над 10 000лв? Това не е 1астна фирма а държавата. Но се казва покровителстване! Та, троле, кой лъже? Кой ви плаща да казвате на черното бяло?

Всяко плащане с картичка = паричка от твоето джобче в джобчето на банкерчетата.

а за всяко плащане кеш - паричка в джобчето на инкасо, пазачи, застрахователи и правячи на сейфове. на няколко плащания - паричка в джобчето на гепачи, джебчийки и грабежници, съответно милиционери.

Мутрите, имат една приказка: Обичам плащанията да стават ...В брой,...на ръка,...и Кеш !!! Другото е Пунта Мара!!;))

Германците обичат да имат винаги някаква форма на тоалетна хартия в себе си, че не се знае кога пак ще ги напънат руснаците....

дали е карта или хартия, пак всичко е под конрол на банката. картата и хартията са само символ на пари, не са самите пари. банката може да резне и едното и другото и да го направи само пластмаса или само хартия, като премахне покритието с активите си, което реално може да направи във всеки момент ако пожелае или обстоятелствата го наложат. и няма много банки, има реално само една банка. който иска независимост, да носи наполеони....

няма да резне ... щомо сама ще резне, ако мъ разбираш!

Няма да те разбере.

наполеони, ядене, манерка с вода и АК с подходящ боекомплект. това като минимум...

Ама, ми приличаш на тия дето викат бойко няма алтернатива щото всички са макари.Да банките могат да обезцвнят кеша да обявят някой купюри за невалидни или дори всички пари, НО все пак кешът е в Пъти по сигурен от виртуалните пари и плащане с карта.

Платени статии от финансовата олигархия, касаещи преминаването към безкешови плащания. Целта е парите в този вид да изчезнат и да се заместят от картови плащания. Това означава тотален контрол над индивида и следене на всяка транзакця. Криптовалутите имат същата задача. Освен това с тях се създават и балони както стана вече. Оруел 1984.

Балони се получавАт в главата ти

То дето ще те следят, ами с един "дилийт" и оставаш без пари. И можеш да се оплачеш на новият архиерей на Арменската апостолическа православна църква в България - Исахак Похосян

в близките 50 години, т.е. няма да е по мое време... а пък след мен - и потоп!

банките ни примамваха с лихва, за да оставим парите си да се разполагат с тях. Откакто наложиха отрицателни лихви, няма никакъв смисъл да се доверяваме на най-големите хайдуци?

Банките си прибират под прикритие на "лоши кредити", депозитите на дебилта, а държавата "спасява" банката, демек, плаща й сметката. Американската КТБ "Лемън Брадърс" прибра 600(шестотин) милиарда.

Картовите разплащания те правят 100% зависим от банките и държавата. Държавата може да постанови запор и за теб разплащанията спират! Да не говорим, че банковите грешки също не са рядкост. А и картовите плащания предполагат възможност за пълен контрол на това кой какво и къде пазарува и кой какви пари и на кого дава. Такива монополни зависимости трябва да се избягват.

".. отказът от плащане в брой превръща обществото в напълно зависимо от банковия сектор."

а пък с битият кон, дето е продукт пак на банкита, "имаш контрол" нали ? да не говорим за банковският гущер, наречен рипъл, който е - тотално централизиран, тотално контролиран от дейвид шварц , на който транзакцията може да бъде отменена, а портфейла - тотално блокиран ! Само хартита в джоба те прави относително "фрий", със всичко друго си в затвора!

Аз пък се чувствам най-добре с банкноти в портфейла и две дебитни карти . Плащам според моментното желание.

"Дебитни" или дебилни.

Не съм усетил да са дебитни за 20ина години . Още 20-тина и може и да не ми трябват повече.

Германците се притесняват от загубата на контрол, ако плащането в брой бъде заменено с по-модерните методи за финансови транзакции. Според Кирхлер освен опасението, че ще бъдат контролирани от държавата и банките като използват безналични плащания, когато виждат средствата си, хората имат усещането, че държат нещата в свои ръце. ---- Здраво, трезво мислене! заминавам за германия!

правилно .. не обичат да дават комисинни на виза и мастеркад..щот са хамериканци

общо имат тук виза и мастер кард? Само върху "сухата пара" в джоба, индивида има пълен контрол!