Задават се ключови промени в Кодекса на труда: сурови глоби за недеклариран труд

Кабинетът предлага по-голяма продължителност на извънредния труд, но не повече от 300 часа на година

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Един малък бизнес работи за половината от тая глоба на година. Ако решат да те ликвидират - бам, една проверка и ти фалираш. И не са само НАП. Пожарна, трудова медицина, ХЕИ, ..... После да не се чудите Що заплатите за по 700 лв. Ами щото останалите 1300 заминават за НАП,

Убийте малкия бизнес. Всички трябва да бачкат на Гриша Ганчев и Пеевски за по 650 лв на месец

И аз се чудя, защо Гриша Ганчев остава извън полезрението на протестиращите ?

най-малко се защитават правата на работещия, изчезнаха много социални придобивки от КТ, а с тези промени изчезва и 8-часовия раб.ден, а относно учителите, това е необятно разтегливо понятие, изчерпани са поне 2/3 от действащите, дават винаги минимум от себе си и искат чрез т.нар. синдикати и КТД допълнителен отпуск и с малки изключения закрила при съкращаване, иначе нищо ново под слънцето, но определено трябва да се тестват и учителите поне 1 път месечно,за да са във форма, да нямат безсрочни трудови договори и след тестването да получават нови трудови договори, никъде смета няма такъв либерален модел като нашия и затова резултатите са плачевни

ЕДНОДНЕВЕН ТРУДОВ ДОГОВОР - еманация на олигофренизма въ БГ.

300 часа са 37 дни или почти всяка събота в годината, равняват се и на 9 часов работен ден, защото работните дни са към 250. Какво точно защитава интереса на работниците?

в ТУ София хабилитирани са на втора работа.

Един, по долу, с ник „scott“(предполагам в буквалния смисъл на български) ме провокира да коментирам. И така: Проблема е многопластов. Ще започнем с най-горния пласт. На пръв поглед измененията са в полза на работника, НО Попадате на сравнително честен работодател и при договарянето на РЗ, изключително често чувате следния монолог от негова страна: - Ще ти давам 1200 лв., ако искаш да те осигурявам върху цялата заплата, ще ти удържам твоят дял от осигуровките и ще получаваш чисто към 950. Обаче ако те осигурявам на минимална, ще си разделим разликата от осигуровките по равно и ще получаваш чисто 1400 лв. Работата ти заслужава минимум 3000, но не мога да си го позволя, защото разликата отива за Такса спокойствие в НАП, Такса спокойствие в РЗИ, Такса спокойствие в ХЕИ, Такса спокойствие в Инспекцията по труда, Такса спокойствие в Общината, Такса спокойствие за управляващата партия, в противен случай ще фалирам! Вие сте млад човек, не сте роднина на Божков, Домусчиев или синче на министър и ви трябват пари. Кой вариант ще изберете? А сега ДОСЕТИХТЕ ЛИ СЕ ВЕЧЕ ЗА ОСНОВНАТА ЦЕЛ на „ключовите промени в Кодекса на труда – ПЪЛНЕНЕ НА ВЕЧНО ПРАЗНАТА И БЕЗДЪННА ХАЗНА! И защо заплатата ви не отговаря на положения труд! А ЗАЩО Е ПРАЗНА, кой я изпразва и за какво, ще трябва да се досетите сам! Приятна нощ!

Написаното е вярно. Само лека корекция. Не казва, че ще те пише на 1200, а че може да си позволи 1600-1700 за заплатата(Реално с осигуровките "от работник" и "от работодател" излиза нещо подобно.). И даже не ти казва да делите осигуровките, а да ти даде максимално в този бюджет, като плати към 300лв вместо близо 700. И, да, фирмите нямат интерес да крият тези данъци. Не са им разход, праща се данък печалба. Винаги са застрашени от проверки и глоби. Ако имаха бюджета, не биха се и замислили да правят номера. Но мафията ги обира и пречи да се работи, като създава все повече и повече забрани и затруднения във вид на забрани и лицензирания. Близките фирми печелят поръчки, а другите са изритани. Това ни прави бедни и нископлатени. Пример: Ще се прави нов път. Дава се цена примерно 5 милиона на километър. Често тя би минала и немската. Човек ще каже, че ще се плащат и немски заплати. Ама става друго. Печели се с връщане на 40-50% към партията, като ти указват на кои фирми да платиш(Вече стана с консултанти, за реклама и т.н., за да се изперат парите лесно.). Остават 2.5 милиона на км. Ти си слагаш 50% за теб и наемаш малки позизпълнители. С 1-1.5 милиона каквото построят. И те искат печалба, та вече за материали и труд парите са примерно 800000-1 милион. Почва се яко пестене от материали и труд и пътят става след година да го няма. Евентуално ще се искат и още подкупи от надзор и т.н. и чистата сума за работата съвсем ще се смали. Защо малките фирми не могат да работят на примерно 2 милиона е ясно- от закона, през възложителите, до контрола всичко е направено да може да кандидатстват само големите правилни фирми. Примерно ще има условие да имаш оборот 100 милиона от пътища последните години. Как ще го има друг освен 2-3 вечни печелещи поръчките?

А кой траябва да предложи промените в раздела за отпуските по време на "отпуск за отглеждане на малко дете представете си до три години ,като последната е неплатена и се питам как отпуск по време на отпуск????? и кой трябва да изработи тези възнаграждения да се платят на тези дето си гледат децата в къщи и не стига че през всичките тези години се праща от работодателя вноска за здравно осигуряване и били защитени не може да се уволняват по нормален ред ,че били майки и какво от това??? Защо работодателя е натоварен с тези плащания за отпуск - не е ли нормално да се ползват отпуски за тези които са в трудовия процес?????

Ако се спазват тези мерки ... 99 % от хотелите и ресторантите ще бъдат затворени .

Кога ще спрат плащането на ръка под масата,масово осигуряват на малки заплати и на ръка се дават пари,които ,когато си искат ги режат... Хората искат да ги осигуряват на пълните им заплати,но масово работодателите осигуряват на минимални или малко по високи заплати,но не и цялата,като така не се плащат осигуровки,кога ще се пресече това? Да не говорим,че и хората работят една професия,в трудовата им книжка ги пишат с друга,за да ги осигуряват на малко пари. В Европа за такива неща се изземват фирми,а работодателите влизат в затвора,а тук дори не се преследват,че май и държавата им позволява...

Когато почне работника сам да си плаща всички осигуровки, а не чака някой друг да му ги плаща, тогава ще стане чудото.

Такова нещо няма по света! Чудото ще дойде,когато нашите феодали се превърнат в истински бизнесмени и започнат да си плащат подобаващо,а не само да лапат и да реват за още и още... тук бизнесмени няма,има алчна измет - долна феодална измет!

Моля те, не ме карай да се смея на висок глас. Личи си, че си нямаш идея как изглеждат нещата в световен мащаб. Хората работят на по 2 до 3 работни места, за да вържат месеца. Това, че има някоя и друга държава, я която се намерат някоя и друга професия, които на теб ти се струват добре платени, няма нищо общо с реланоста в световен мащаб. Така, че продъжлава да сънуваш и си живей с надеждите ти. П.С. Никой, никога не те е сипрал да станеш работодател и да правиш всичко както си го сънувал.

то е добре сам да си плаща осигуровките, но да ползва облекчения и ДДС като фирмите

По-нагоре има два дълги отговора защо се получава това. Просто мафията краде яко и за хората остават трохите. Където няма крадене и примерно чужденци са дошли заради ниските ни заплати като в аутсорса, най-често заплатите са с реални осигуровки и над средната- 2-3000лв в аутсорса примерно. Другите са прекалено осакатени от конкуренцията на близките до властта, подкупната администрация, лицензионните режими и т.н. и въртят какви ли не врътки, за да оцелеят. Разбира се, има и процент наглеци, които просто не искат да плащат повече. Но са малко, защото работниците не са по 100 на опашка за едно място.

Bravo. No me uchudva , Che Za takava varna tema Miami komentari ...

ма що се учудвате? Мутроолигарсите тука не плащат нито стотинка. сичко е формално и те третират кат техна собственос! ПРАВИЛА, АЛА-БАЛА. НИКОЙ НЕ ГИ СПАЗВА И ЗАТВА НЕ ГИ И КОМЕНТИРАТ. Щели да глобът? А как мислат да те фанат?