За състоянието на банковия сектор: Експертът Никола Филипов пред Dir.bg

Прекъсването на веригата на доставките между държавите е най-същественият риск пред Европа днес

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Защо положението в ББР е толкова трагично, колкото го изкарва този експерт Никола Филипов: А/ никой не иска да взима кредити в тази обстановка на икономическа криза...; Б/ банката не работи, защото ръководството и предпочита да сключва договори с адвокати и от там да прибира, но не и да носи отговорност за кредити за бизнеса; В/ Цанко Арабаджиев по цял ден гледа филми за възрастни или играе покер на служебния компютър и няма време да подпише договорите за кредит; Г/ Цялото ръководство предпочита да обикаля из всички 5 звездни хотели из страната да се рекламира с хубави журналистки, на които само за тази година е платило вече над 300 000 лева разходи за тези "командировки";

Удобният журналист не е задал нито един въпрос, който реално вълнува потребителите на банкови услуги. Например, защо БНБ допуска галопиращите такси на банките и как да се спре/намали това издевателство над клиентите им?

ББР е сключила от месец до сега (вече 10 месеца) само 16 кредита (според министър Лорер), като от тях са усвоени само 4 кредита. Това е причината за намалелия портфейл на банката. ББР обаче няма как да работи законосъобразно защото мениджмънта и е назначен еднолично от Кирил Петков през май месец, но тъй като според съда не е бил никога министър, назначенията са нищожни като направени от лице, което не е имало това право. Това особено притеснява клиентите и партньорите на ББР, особено и банките партньори в чиято полза ББР издава банкови гаранции по решение и с подписи именно на незаконно назначения мениджмънт.

Георги, партньорските банки директно на теб ли споделят притесненията си? Явно си някаква много важна персона на международно ниво. Я сподели реалното си име, защото такъв златен актив като теб трябва да стои начело на целокупната нация :) Вярно ли си толкова компетентен и навътре в нещата? Да не си от старото ръководство на банката, дето отказваше да напусне?

Балъците, които все още си държат спестяванията в банките вече губят по над 10% ежегодно. След година ще разберат, че парите им са се стопили с по 30-40% когато решат да ги теглят. Ако днес внесете в банка 10 000 лв само след два дена ще можете да изтеглите неповече от 9800 лв. Останалото е банкови такси.

Ти нас с парите в банката не ни мисли. Мисли как ще плащаш 30 години ипотека и си брой стотинките за олио. Моментът за кеширане е преди плебса да се осъзнае, че сме в рецесия.

И двамата сте прави. Ти като имаш пари що ги държиш в банка. Вземи си няколко сейфа и там. Щото скоро няма да има кеш. А и ако се наложи да се изнася и ти блокират картите какво правиш. Мисл за парите си. Тия заблудени хора с кредитите не ги мисли. Всички сме уязвими сега светът е сбъркан.

Ситуацията в БГ банковия сектор е много проста. Банките у нас бизнес почти не кредитират или ако го правят, това е пране на пари. Основната им дейност е ипотечни кредити. С влошаването на икономическата обстановка, по-точно идващата катастрофа, мераклиите за панелки на кредит намаляват драстично. Банките разбира се, ще компенсират свиването на кредититрането с повишаване на всякакви възможни такси и лихви, а ще измислят и нови такси. Това е 100% сигурно. Пазарът на недвижими имоти също ще се свие. Плащанията в брой без кредит за имоти са около 15% от общия брой сделки, останалото са ипотеки. Това означава и фалити на банки, а това води със себе си нататък и щети за държавата, тъй като фонда за гарантирането на влоговете не е ясно, дали ще издържи. Толкова по въпроса без да сме разни "брадати експерти с летни курсчета по маркетинг от Англия".

Фалити няма да има. Цифрите в компютъра се въртят. За всеки взет от ЕЦБ банките връщат 900000. Сега логиката е колкото по зле по добре. За сведение аз нямам такси при теглене до определена сума, но имам за внасяне на същата сума. Банките страдат от свъхликвидност. Целта е всички да са роби. А това се постига с кредити и обезценяване на парите на спестителите. Затова, акции, Крипто, злато, и кеш. Всичко само не имоти.

какъв експерт е този измислен герберо-депесарски икономист. пълен потрес!

да, баш депесар - маминото синче на даниела бобева - фасулска, от кабинета на пеефски

а, затова ли го бутат дЕтиту - нормално....за у наше село...

Само не разбрах този космат герберски младеж в коя банка работи или коя банка му плаща хонорара!

Работи, но не в банка, а на пазара - надува балони.

Тоя "експерт" - то само експерти и професори напоследък....първо да си вдигне изсулените дънки и после да грачи заучени песньовки.

От топ брокер в бранша знам че до края на годината имотите скачат с 30% Който се двоуми да взима сега - после ще реве

днеска си го сънувал

Да, с 30% .... само че не +, а минус ще е промяната.

Да при война при съседите последваща инфлация безработица и необслужвани кредити най хубаво е да вземеш имот. Със сто процента кредит разбира се

Е то и да не си експерт пак ще знаеш че им се вдигат приходите. Всяка година са с нови такси за да могат да те опоскат максимално. Преди седмица за 5 лева превод ми взеха 6лв такса, питам нормално ли е това?

Май не си разбрал, че печалбата не е в резултат на парични потоци, а е ефект от намаляване на провизиите, т.е. приемане на рискове, които преди са били отхвърляни - чиста манипулация, счетоводно, на хартия. А дали е правилна тая манипулация и колко й е връзката с действителността, е една съвсем отделна напитка. Ще я пийнем скоро.

все тая, банките така или иначе не извърват никаква реална дейност освен да събират такси и да въртят парите на хората който са им се доверили. Поемат рискове казваш обаче като се ос*ерат обинковенните хора плашат масрафа, ако са на пеалба банкерчетата си раздават шедри бонуси. Легализирани мафиотски структури подкрепени от държата са това... не случайно и някой Бг тъмни субекти преминаха в този така наречен бизнес, защото рабраха че могат да им ги вземат по-легален начин без да ги бият...

Голяма част от онова което казваш, е горе-долу така /тук има какво да се говори, но не може всичко наведнъж/, но не си прав, че е все тая. Единственото общо между печалба от пари и печалба на хартия е, че и върху двете се плащат данъци - а може би и така да им са подшушнали услужливо от държавата: трябва да се изпълнява бюджет, макар и нефелен, неокончателен и за актуализиране скоро.

Тук няма такси за теглене на пари от банкомат, месечни такси за обслужване, такса за обслужване на ипотеки.

Скоро пак ще има. Точно Лондон е доста засегнат и в момента много инвеститори си дърпат парите от тук. Страх ги е да ни ги санкционират

Глобалният банков сектор си отива и заедно снего и българския измислен банков сектор! По простата причина, че вече няма кого да кредитира. Единственото, което ще направят банките за тези които остават при тях е да вдигнат още всякакви такси и лихивте разбира се. От десет банки една ще остане, останалите няма да има кого да излъжат.

Само не разбрах какво стана с Цецко, който беше обявен за банкер номер 1 на България и получи награда за това...

Българите отдавна не вярват на политици и банкери. Спомнете си как уверяваха хората, че баМка КТБ е голяма ликвидна и няма да фалира. Само след дни я събориха и ограбиха. Винаги разбирайте за истина обратното, на което ви казват.

Щом почват да ми обясняват колко стабилни са банките значи идва криза. Подготвят електората за стригане.

Отново намериха тояга, да бият чуждото куче! Пандемията и войната в Русия, били виновни за икономическата и финансова кризи! Вай, вай, вай! Не, г-жи и господа, другарки и другари, граждани и селяни, това е една класическа криза, на капиталистическата финансова система! Защо ви е страх да признаете това?!

Щом БСП е на власт, банковата ни система е в опасност. Исторически факт.

Какъв искаш да си ? Урод с дебели вежди или педерас с тънък глас ?

Естествено, че не искам да съм урод !

Днес каква тъпотия ще измисли кире канадчето.

англичаните казват; good banker is a death banker;

Верно ли е че снощи младежкото герб са гонили на спецов кокорчото ,да ги арестува ? А той е избягал през шахтите на парното ??

В момента най-сигурното място е имотите Който има пари в банка купува Който няма - тегли кредит и да взима Задава се чудовищно покачване при имотите кой разбрал разбрал

С тези набалончени цени по-добре да си купиш в нормална държава! Цените с големите ни градове гонят тези в САЩ за къщи в предградията им. Инфрастуктурно и заплатно БГ е на светлинни години от тях, трябва да си страшен баламурник да купваш коптори в БГ точно сега!