ВЕИ са произвели 10% от световната електроенергия през първите 6 месеца на 2020

Енергията, произведена от въглища намалява, но за да се ограничи световното затопляне трябва още

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ами че затова половин България ще е на сух режим скоро!

САЩ имат в 3 пъти повече атомни централи от Русия. Китай е най-големият ЗАМЪРСИТЕЛ в света от въглища. Със скромна атомна енергетика спрямо САЩ. Абсурд е да се сравнява реалната американска конверсия от въглища с мизерните китайски 2%. В Русия НЯМА слънчеви централи и СТРАТЕГИЯ за развитие. В момента в Русия се мъчат да правят реплики на германските вятърни централи. Незнам колко успяват, но американските вятърни централи имат смята на маслото на РЕДУКТОРА(прехвърлящ мощността от ниските обороти на перките към бързооборотния редуктор) чак на....ОСМАТА ГОДИНА. Кауза пердута за Техника молодёжи. Google слънчевата централа в Калифорния, с три огледала приемащи и отразената светлина от стотиците хиляди слънчеви панели е НАУЧНА ФАНТАСТИКА за чайниците и ватниците. Когато пътувам покрай централата, близо до магистралата Лос анджелис- Лас Вегас....светят 4 слънца: 1 в небето и 3 на земята. 14.10.1915г

Тва го писах Фчера по повод на неква "СРА-ТЕГИЯ".Защото едни шибани копелета пак искат да продадат моа задник а кинтите да ги вземат те.Става дума за козлодуй...Е тва са комунистическите свини.Вие за кво си мислите че през 1980г когато окупатора на БГ -съветска русия- фалира, същия окупатор позволи на комунистическите свине да си подготват "прехода".Щото без позволение на окупаторите,"преход" ниентееее... И така живков и къмпани си останаха на влст и след 89г.Но БГ теа неща не ги вълнуват... И така: Преди неколко дни по темата за козлодуй,зададох въпроса КОЛКО МЕГАВАТА ЕЛ МОШНОСТИ ОТ ВОЛТАИЦИ И ПЕРКИ МОЖЕ ДА СЕ ИНСТАЛИРАТ С 10 МИЛИАРДА ЕВРА.и СТИНАХМЕ ДО ИЗВОДА ЧЕ Е ОКОЛО 10 ГИГАВАТА КОЕТО Е 3-4-5 ПЪТИ ПОВЕЧЕ ОТ КОЗЛОДУЙ.Да не говорим чИ нема да чакаш 10г строителство.Единствения проблем е ДАЛИ ИМА МЕСТО ЗА ТАКИВА МОШНОСТИ....Само моля без "прозрения,съображения..." за надежност или квото там некои "експерти" показват коплко са умнички-през нощааа,през денааа,облации,не знам кво...През ноща и гат вали дъж ше седим на тъмно.Тва е.Онеа в германи са идиоти и не са се допитали до теа експерти наши БГ,а и май не само БГ...хаха.Така че моля без показване на Ентелект... Известно е че БГ Е НА "ПЪРВО МЯСТО" ПО ЕНЕРГОЕМКОСТ НА ИКОНОМИКАТА В ЕВРОПА.Тва го знаат и бебетата.И вместо да се тръгне по път на модернизиране на тези производства чрез замяна с по-нискоенергоемки и то с част от онеа 10-20 милиарда евра дето скат да ги дадат за козлодуй, тези идиоти които са се изсрали със таа "СРАТЕГИЯ", искат да увеличават производството на ток... Та така ,СРАТЕГИЯТА е правена в кремъл.За да за осигури интересите на русия.Тези които ше "приемат" СРАТЕГИЯТА ше си земат сухото а ние БГ КВО...Ми ше го духамИ бе,кво друго.Моа проблем е че и аз като вас ше го духам.На вас Бг си ви е гот,Духате го ама не се усещате,пък и сте над теа неща...хаха.И излиза че аз го духам заради ваааас.Е тва е драмата.

10 Гигавата инсталирана мощност е пресилено, но вероятно 6-8 ГВт е реално. От друга страна мощността на АЕЦ Козлодуй е 2.1 ГВт, но капасити факторът (коеф. на използваемост) е 85%, а при ВЕИ-тата е 15-22 % силно зависи от много фактори. И не на последно място ВЕИ енергията я получаваш не когато ти потрябва, а когато грее слънце или духа вятър.

tonk11

Много ми е интересно дали пишеш това от позиция на специалист енергетик или на икономист счетоводител? Защото един енергетик ще ти каже че събраженията " през нощааа,през денааа,облации,не знам кво", всъщност са най-важните в една енергиина система. Всеки идин ЕЦ / бил той тец, вец и т.н./ можеш да го включиш в системата и да го изключиш когато е нужно. Един ВЕИ можеш само ако атмосверните условията позволяват. Отделно има страшно много други технически причини да не може да се инсталира такава огромна мощност и такъв огромен процент от енергопроизводството на страната само от ВЕИ.

tonk11

А колко енергия и ресурси са изконсумирани за да се направят въпросните ВЕИ?

Ват за евро-тва била сметката.Ако са 10 милиарда евра за козлодуй за толкова парЕ могат да се инсталират 10 ХИЛЯДИ мегавата от волтаици и перки.А козлодуй са 2 ДВЕ хиляди мегавата за 10 милиарда евра.Само дето козлодуй май,май нема да е 10 милиарда а по скоро 20 милиарда евра.

tonk11

Не си ме разбрал. Знаеш ли колко енергия, суровина и ресурси са нужни за направата на панели или перки, които да дадат примерно 1 мегават? Ама не да се инсталират 1 мегават. Да се произведе 1 МВ. Защото до преди 2 години сметката показваше, че ринтабилност няма или е много малка. Панелите се изплащаха / не ценово а енергиино/ почти на края на живота си.

Т.е., ВЕИ са произвели 10%, въглищарките - 33%, а останалите 57% са от ВЕЦ, АЕЦ и газови централи. (Само дето май никой не брои отровите от производството на фотоволтаици и земята, изгубена при поставяне на перки...) А пък 2/3 от всички ТЕЦ-ове в света са в САЩ, Китай, Индия и Япония. Ама, ха иди им кажи, че нещо, таковата..., трябва малко да позатворят тия пущини... Затова, бедните страни (като България), ще се набутват да строят скъпи и излишни ВЕИ централи, само и само за да могат ПРОЦЕНТИТЕ в статистиката, в световен мащаб, да изглеждат добре, а иначе ТЕЦ-овете ще си пушат, със или без катализатори.