Цената на газа удари нов рекорд - 65.5 евро за MWh

Изчислено в друга валута и мерни единици това е от порядъка на 800,3 долара за 1000 куб м

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

"Не на последно място, а и от особено значение напоследък са новините около газопровода Северен поток 2." Веднага се вижда, как авторът се стреми да не каже нещата направо. А те са следните. ЕС реши, че новопостроения СП-2 може да се използува от Газпром само наполовина (защото не можело една и съща фирма и да притежава газопровод и да прекарва през него газ.) Газпром се отнесоха с разбиране към идиотизма на ЕС - наполовина, значи наполовина. И затова газохранилищата са незапълнени, а някои експерт казват, че може и по-лоши неща да станат. Надеждите, че ще накарта Газпром да увеличи транзита през Украина не се оправдаха - те имат договори с Украина до 2025 и ги спазват стриктно, а транзитират повече не искат. А защо да го правят? Цените хвърчат нагоре и Газпром печели с половината количества, колкото преди с много повече. Газпром се подсмива, а компаниите от ЕС, които експлоатират СП-2 се хапят там където не ги сърби и споменават майката на Меркел.

и супер успешното управление на Меркел и нейния плужек ББ, който ни остави с хъбове и тръби към Гърция и други такива държави. Сега - олеле, ЕС зелените гейове ще ви карат да стоите на студено. Така трябва, демократично и екологично.

Еврогейските тъпанари до тук я докараха - 800 долара на 1 000 куб. м. със своите диферсификации и измислени правила. Но реалността е неумолимо и вразумява всеки глупак. Добре, че я има Русия.

Преди месец новината са скорошен старт на СП2 свали цената с 9% . Сега обаче американците са измислили нови спънки и реалният пуск се отлага.

Ама кажете откъде идва тази газ- от любимата ви Русия. Кой вдига цената- любимата ви Русия.

Това всичко е добре оркестриран сценарии на Русия и Германия. Двете страни искат да пуснат Северен Поток 2 и за да бъде това неизбежно нарочно разиграват тези номера. Германия нарочно държи хранилищата си празни. Германия е една от най-лицемерните държави в Света. А са и дали да управлява ЕС. Преживяхме СССР, дано да преживеем и ЕС.

Това е РЕЗУЛТАТ от работата на алчните тъпаци които са начело на ЕС. ВСИЧКО което става е пряко следствие от нашествието на "зелени" "технологии". Тези "технологии" неизвестно защо трябва да се дотират постоянно. Но дотацията е форма на преливане на енергия - по същество, ако говорим. Преливаха от ТЕЦ и АЕЦ. Фактически сега затварят въглищните ТЕЦ и АЕЦ в Германия. Е? И от къде да дойде тока (от "зелените" "технологии" явно нема да е). Остава газови ТЕЦ. Т.е. нужен е газ. Газпром си изпълнява договорите, това че част от газопроводите в ЕС са ограничени на 50%, точно не е вина на Газпром, а става по решения на ЕС. Нещо повече, ние (пък и която да е ЕС държава) не може да сключва договри с Газпром на фикс цена, цената освен фикс компонент има и плаващ който зависи от цената на борсата. Това е пак ЕС идея, не на Путин. Всичко което става не е нечия зла воля, а наша глупост (ние също имаме депутати в ЕП). Да, принципно Газпром може навярно да свали цените ако увеличи транзита през Украйна и пусне много газ за да свали цените. Може, да. Но ЗАЩО да го прави? За да си подбие сам печалбите? За да се изгаврят с тях от ЕС и да не им лицензират СП-2 изобщо?

Понеже виждам, че платените тролове са се задавили от злоба и безпомощност да допълня новината: Така е! Много демократична, диверсифицирана, одирективена Европа ще посрещне Нова година с цена от 1000 дойлера за кубически метър газ. Запасите са изчерпани (защо ?!). Перките и фото-волатаиците зиме спират (а пък и не стигат за нищо) и "зелената" ЕС икономика ще отиде на бунището защото със зашеметяващо скъпи енерго носители нито мерцедеси нито мистрали могат да се построят. В това време, "сатрапа" Путин се галси да изпълнява поетите от него ангажименти с договори за доставка на газ и продължава да продава (но не на виещите срещу страната му) на цена от 230 до 270 дойлера за кубичен метър ! Такава ще е цената и за Беларус и за Турция и за Китай и за договорените обеми в Северен поток 2 за Швабия и за Унгария, а може би и за Италия. А послите шляхти и укропитеците ще прекупуват по 1000 дойлера от където останат някакви трохи за тях !

За Европа или за Беларус. Ти ми кажи защо след като ние имаме договорена цена за доставката на газа, цената на газа който се продава в България скача непрекъснато? А за предпочитанията ти към Русия към Китай Корея е в САЩ Европа и така нататъка ама грам не ми пука.

Защото според правилата на ЕС!!!! Газта НЕ бива да зависи от цената на нефта (както беше). А, от цената на борсата в Холандия (май в Ротердам беше). Това Газпром го прие по искане на ЕС. Т.е. ние (и Германия даже) имаме фиксирана цена * коефициент който зависи от ценатан на бросата. Това са правила на ЕС, НЕ на Газпром. Радвай се, сичко е по ЕС правила.

За Беларус не съм сто процента сигурен, но мисля, че по руската телевизия казаха 180 долара.

В Русия и Беларус цената е 128долара за 1 000 куб.м. газ. А в Украйна надхвърля 800 долара, както и в България. Зеленски обяви това за руска агресия и щял да води пълномащабна война с Русия

САЩ саботираха и Южен и Северен поток,единия изобщо не стана, другия с години закъснение ...... сега Европа няма достатъчно газ в запас!!!! Та се пита, КОЙ има вина за създалата се ситуация??? Естесвено Европа, след като позволява някой да се меси във въртешните и работи и интереси.

Южен и Северен поток нямат никакво значение в случая. През Украйна има тръби колкото за 5 Южни и Северни потока. Причините са съвсем други.

Новият договор за пренос на газ през инфраструктурата на Украйна е в ПЪТИ по-малко от досегашните договори И руснаците си изпълняват договорите!!! А е в пъти по-малко, защото руснаците им писна да издържар Украйна, а другите измамници да им дърпат конците срещу ръката която ги храни. Какво може да мине по тръбите и какво минава е въпрос и на геополитика.

Dva severni potoka po 50+55 + turski potok 31 = 136 miliarda kubika/g. Ukraina nai-mnogo e prenasqla 260. Mi namq za pet edva samo do 2 dokarva. pri tasi cena za kakvo im e poveche da isnasqt.? da mu mislqt tez na loito im trqbva gas.

Хич не ме интересува как се търгува газа на борсата. Грам не ме интересува как определят цената на газа за другите държави. Обаче знам че досега цената на газа за България беше определена според договор за доставка между България и доставчика. Също така знам че тая цена може да бъде дори коригирана при срещи на държавни ръководители. Което преди време стана. Тя пита се в задачата, след като ние имахме договор за доставка на газ на определена цена, защо изведнъж цената на газа който се продава вече в България започна да скача прогресивно. Доколкото знам никой не е обявявал че сме направили някакви промени в договора за доставка на газ.

По договор е съобразно цените на борсата за метан и цените на петрола. Няма твърда цена за доставка.

Комунистите с тяхния популизъм спряха навремето добива на шистов газ и сега пак се получава: Вода гази, жаден ходи! Комунистите искат пътища и инфраструктура, ама асфалтът не се ядял! Е, сега ще им се прииска да се добива шистов газ - България има залежи да снабдява цялия свят в продължение на 10 години при сегашната консумация!

А ти що не си прочетеш румънския премиер от ШИСТОВИЯ ЕКСТАЗ.. Няма шистов газ на около 50 силометра от границата ни. Като няма там, що да си разораваме Добруджа? Може и за шистовия бум в Полша да са поограмотиш..

И какво да види, бе тъпак. Има шистов газ много, но и в Румъния няма добиви заради протести, породени от злостната кампания на Газпром срещу шистовия газ.

Искаме да караме джипчета по дюните, искаме да строим подпорна стена, искаме да вземем нещо на концесия

А Борисов кога ще бъде съден за национално предателство за отказ на строеж на Южен поток? Питам кога? Сам се изказа, че заради искане на САЩ се отказваме от него! Гербери и вое ще го плащате този газ, а за не дълго и тока скача. Къде е Белене?

Когато всичките такива поръчкови коментатори ви изправим публично тогава.

Искаме либерализация и тотална приватизация!

Преди месец Путин обяви, че Северен поток ще е готов за средата на септември. Цената падна със 100 долара за 1000 куб.м. Немски съд обяви, че СП 2 трябва да държи 50% от тръбата празна заради третио пакет. Цената скачи със 150 долара за 1000 куб.м. Вече е 800 долара.. До 1 януари експерти я виждат и до 1000 долара. Русия била виновна. Макар, че никой от ДЪЛГОСРОЧНИТЕ клиенти на Газпром не вие - руснаците ми спряха газа. Е не продават на спотовия пазар, но те това си го заявиха още през януари! В момента на борсата в Сингапур цената е 1200 долара. И всички LNG танкери от Мексиканския залив заобикалят чумава Европа. Щото Газпром е виновен. Норвегия откри гигантско находище, но и тя в момента продава със 5% по-малко газ от миналата годин. Но Газпром е виновен.Третио пакет на ЕС държи и други руски тръби наполовина празни за ДРУГИ ДОСТАВЧИЦИ. А те къде са? НЯМА ГИ.. Ама Газпром е виновен..

Говорит Москва...

Путин е виновен

Преходът към демократичен газ много дебело излиза. Съвсем скоро лицемерния ЕС ще си изтрие езиците да лиже и ближе в Москва.

Считайте че до неколко дни ще се открие газ в находищата Хан Аспарух, Хан Кубрат, Хан Крум и Хан Кардам! И тогава през нашия хъб ще скъсаме борсите за газ на супер ниска цена! Диверсифициран газ!

Оуу йеА!

А ще бъдат ли накзани виновните за тази простотия? Едва ли. Сигурно ще им дадат новогодишни бонуси. А за нас на Нова година газта ще бъде над 1000-1200 долара за 1000 куба. Яко!

Спрете ни тока, не искаме вода!

I na Everest da se kachish bez kislorodna maska.

Путин играе казачок, Байдън пикае газ

Молете се чиновниците, гъзолизци на Вашинтон, от Брюксел да не прецакат сертификацията на северен поток 2 през следващите месеци

Боли ме фара! Ние сме се диверсифицирали, имаме огромен дял в Александруполис, най-мощните американски помпи с реверс. Само да се върнат Бойко и ГЕРБ и цената ще падне под 20 долара.

Тиквата ще пърди и ще захранва населението с газ

Това е защото сме "енергийно независими".Да благодарим на ЕС и САЩ,че ни освободиха от "тиранията" на Русия.

Много е зависима тая Европа ....... от Вашингтон.

Голяма работа ! Натовските ни партньори винаги може да ни докарат втечнен газ с кораби на още по-висока цена !

Ами целта е точно тази ...

Когато управляват некадърници, всичко рано или късно излиза от контрол . Евробюрократите искаха да накажат Газпром и Русия, но наказаха, в крайна сметка, европейските граждани. Честито на печелившите ...

Няма страшно! Ние ще строим газопровод от Израел през Гърция и ще купуваме евтин газ от евреи и гърци! Тези два народа се славят с честността си и с това, че въобще не се интересуват от пари и печалба в името на евроатлантическата солидарност.

Тая зима ще има енергиен апокалипсис в Европа. Молете се за топла зима.

Молете се Путин да ни даде газ ...

Ще се молим гнома да даде фира пък после ще видим

Ако имахме Южен Поток, щеше да ни е по-евтино и от таксите да компенсираме.