Тръмп съжалява, че не е повишил повече митата за Китай

Говорителката на Белия дом Стефани Гришам се опита да обясни думите на президента

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Предназначение на митата - да защитават родното производство от задгранична конкуренция. Ако няма родно производство, митата само повишават цените на стоките за населението. И могат да ограничат потреблението. Помните ли, когато в България имаше 200% мито за западни автомобили? Да не би, когато някой си купеше примерно фолксваген за 10 000 DM, концерна да плащаше на България мито 20 000 DM? Напротив, който си купуваше такава кола трябваше да плати 30 000.

Това е едната страна на митата. Другата е, че могат да се внасят стоки от други места за които няма такива мита. По този начин могат да се пренасочват производства.

:) Истината е , че китайските учени пишат статии на бройка, защото за това им се плаща. в БГ е нещо подобно. Истината е , че Китай нямат развити приложни науки, в бг е нещо подобно. Истината е, че китайските институции не стимулират прогреса. В бг е нещо подобно. Разликата е, че Китай имат население и пазар и за това са интересни. В БГ скоро няма да има население, за пазар да не говорим. Проблемът и на двете места е институционален и решим. В създалата се реалност Китай краде технологии срещу достъп до пазара си. След това с тези технологии конкурира страните, които ги създават. Преди няколко години, когато властваше глобалната концепция това носеше печалби на крупния бизнес. Резултатът е, че Америка започна да губи икономически позиции. За това избраха Тръмп. Днес с едно мърдане на пръста Тръмп даде тласък на японската икономика за сметка на китайската. Тази политика не е за ден и два и ще продължава до тогава до като Китай се откаже от практиките на нелоялна конкуренция. Скоро към играта ще се включат все още глобално управляваните Германия и Франция. Китай няма вариант - или приема условията, които са справедливи или влиза в криза. Китайците не са прости - учат се от грешките си. Ще отстъпят - колкото по-бързо толкова по-добре за тях. Възможно е и да изпуснат момента си - но това си е техен проблем.

Хуавей прави неща, които никоя друга телекомуникационна фирма не може. Има клипове как се разминават монорелсови китайски влакове стрела. Единият влак освобождава релсата, насрещният я заема няколко стотни от секундата след него. Синхрон достоен за Патек-Филипи. Да не говорим за прости неща като работни инструменти. Поне от 10 години имам шестогранни китайски ключове, които са неподвластни на износването. Преди това два комплекта такива ключове марка "Гедоре" изхвърлих, защото им се заоблиха ръбовете. Отделно Гедоре струваха 20 пъти по-скъпо от китайските.

mathur

Ей сега ще фалират вече краварите...

Ъхъ тоя гнил капитализъм колко врме вече мре

Луд умора няма.

След гъза на Дончо и Боко все някой трябва да върви и да обяснява какво са искали да кажат, но вместо това са пръднали!!!

много си примитивен на коментираш бай тръмп , виж за боко мутрата , румен потника и слави чалгаря си експерт там ти е силата капиш

Сърди се на Путин, че избра на краварите този преЦедент!!!

kavaler2001

Не те разбрах -но си умен някъде там.

Още утре можеш да забраниш въобще китайски стоки. На следващия ден няма да си преЦедент. Търпимостта на Китай си обяснявам само с едно. Ако хвърлят книгите на борсата войната е неминуема, а Китай още не е готов. Трябват им 2-3 години.

да съжаляваш за нещо, което винаги можеш да промениш е признак на холивудско преиграване...

Да да! Погрешно е разбран. Така се е увъртял, че няма накъде повече. Соята и другото ГМО дето го изнасяха за Китай залежава, а изборите наближават. Че и пазарите оценяват негативно близкото бъдеще. Иска му се да не беше почвал с търговските войни, които "много лесно се печелили". Затова са и глупостите с покупка на Гренландия, страхотни сделки и т.н.

Само така , Бой по каските г-н Президент , а не да си затваряме доброволно заводите и да си колим сами прасетата в Тиквунистан ...