ТЕЦ “Марица – Изток“ 2 продължава да увеличава задълженията си към БЕХ

Възможно решение на проблема е преминаването на централата на природен газ

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Да кажат как с плащането на тези "вредни емисии"въздуха става по чист или някой става по богат . Най изгодно ни е да се сбогуваме с любинияни Евро Съюззз.

Марица изток 2 има смисъл да премине на газ само ако цената на произведената на газ ел енергия стане по-евтина оттази произведена от въглища. Цената поискана от централата, кояъо ще покрие разходите им е 98 лв/мгв, а тази от ТЕЦ Варна който премина на газ-195лв. Така че за сега изглежда безсмислено. Не така обаче седят нещата при новопостроени въгшищни централи Марица изток 3 поиска 157 лв. така че за в бъдеще нещата ще се прпменят с повишаване цената на СО2 емисиите. Според мен обаче при такива цени на ел енергията хората масово ще намалят консумацията на ел енергия за отопление и необходимостта от някои мощности просто ще отпадне, да не говорим,че ако нямат работа през лятото( износ) цената ще е още по висока и накрая ще фалират защото дори скъпите топлофикационни централи ще са по конкурентни. Има и още един проблем за който не се говори много, при намален добив на въглища в Мини марица изток цената на тон въглища се повишава, ако количеството падне на половина добивът няма да е икономически изгоден.

А защо не си намалят малко заплатите?

Докога ще се чудим кой е лош стопанин - държавата или лошо управляваната държава???? Държавните предприятия "Мини Марица Изток" и ТЕЦ "Марица изток -2" останаха единствените ХРАНИЛКИ на всички български партии! Не може да говорим за пазарна икономика, а най-големите държавни предприятия след АЕЦа да са заставени да работят в условията на командна /социалистическа/ икономика. Чрез налагането на непазарни цени на продукцията ВСИЧКИ ПАРТИИ провеждат социалната си политика. Чрез "обществените поръчки" се захранват партиите в България. За огромния персонал назначен по партиина линия уж "на работа" не ми се говори. Поне 20% от изпълнителния и 50% от административния персонал преливат от пусто в празно, но получават огромни заплати. Работил съм и на двете места, и не говоря празни приказки. Един качествен мениджърски екип назначен по държавническа, а не по партиина линия може в рамките на една до две години да вкара нещата в нормални рамки. Колкото до преминаването на ТЕЦ-2 на газ ??????? Може ли бензинов двигател да работи на мазут? За преминаване на газ е необходимо подмяна на котлите работещи на лигнитни въглища с котли работещи на газ. Това е толкова голяма инвестиция че нека предлагащите газ за гориво първо да я изчислят, и после да предлагат. И нека пак помислим за лошият стопанин - дали това е държавата или лошо управляваната държава!!!!!!!! Бог да пази България!

Работя в тец-2,не мога да ви опиша колко е раздут щата.В двете американски централи работят общо 800 човека,като мощностите им заедно са колкото на държавния тец.А в тец-2 работят 2500 човека!!!И получаващи твърде големи заплати за региона.Познавам хора които не знаят за какво идват на работа!И как нямя да трупа загуби.

Мартин Владимиров, да каже какви са тези мощности, с които ще покрие енергийния недостиг в България. Кои по-точно са те най-интересното - екологични ли са и ако да, защо досега не са използвани.

сега тези гласували против белене разбраха ли че баба пена е била по права гласуваики за Белене още тогава казвах е само за емисии ще плащаме толкова колкото за построяването на АЕЦ Белене , само че при едното вее щяхме д аима построена ядрена централа с 51 процента държавно участие, и вее работеща, а при другото имаме скъп замърсител с морално остарял източник на енергия

Кой ще им купува този ток от газ, то нали това е проблема ,че ще стане скъп заради емисиите, на газ няма да е по евтино.

То хубаво му плаща БЕХ емисиите ама Марица изток 2 изнася голямата част от енергията, каква ни е файдата на гърците да им е евтин тока. Американските са скъпи, защото се исплаща инвестицията за реновирането на 1 и построяването на М3 Спомням си какви драми бяха тогава с построяването.

Енергийните мафиоти си правят тънки сметки заедно с синдикатите .

на Газ е невъзможно,да работи тец2 трябват нови инвестиции

ще премине на газ и мас ха ха,,,

Защо България плаща въглеродните емисии на американските ТЕЦ, а освен това им изкупува тока на тройна цена. А изкупува тока от държавната ТЕЦ Марица 2 на цена три пъти по-ниска от американските, а не иска даже и емисиите да и плати. За справка: емисиите на трите ТЕЦ Марица Изток струват на България 1 милиард лв годишно. Смятайте за какви загуби става въпрос в по-дълъг период. Да припомня, че АЕЦ не плаща никакви емисии, но точно костовите слуги пречат да бъде построен, защото евтината му електроенергия ще попречи на Костов и американците да ни рекетират още дълги години, под предтекста, да няма режим на тока.

А през ПФК Берое собственост на ТЕЦ 2 как се краде не ми се мисли

ТЕЦ1 и 3, или по-известни като "Американските" ТЕЦ-ове са на същото място, ползват същите въглища, но за тях проблеми няма. Как пък всички проблеми все върху държавните предприятия се стоварват!? Или "Американските" ТЕЦ-ове са обрали медеца, а негативите са оставили на държавния ТЕЦ, а сега някой пак ще подхване мантрата, че държавата е лош стопанин.

Ми то си пише, бе! Емисиите стрували 25 евро, пък в цената на ТЕЦ Марица 2 са включени само 5 евро. Оттам и цената от Марица 2 е по-ниска значително от тази от американските ТЕЦ. Ако вдигнат цената на 9 -10 стотинки на кВтч Централата ще е на фитка.

Доста си незапознат по въпроса. Тока от американските Марици е изкупуван принудително от НЕК на цена три пъти по-голяма от тази на държавната Марица 2. При това емисиите не са включени в тази цена, а България ги плаща отделно, заради анексите към договора които бяха подписани от Трайчо и Делянчо.

Защо всички тези сороси крият, че България плаща таксите за емисии на двете американско-костови ТЕЦ Марица Изток 1 и 3? Въпреки че основния договор с двете Марици беше подписан от Костов (според ББ за 12% комисионна за Костов като собственост), доста по-късно бяха подписани анекси към двата договора: Трайчо Трайков подписа че България ще плаща въглеродните емисии на ТЕЦ МИ 3, а Делян Добрев подписа, че България ще плаща въглеродните емисии на ТЕЦ МИ 1. В момента стойността на тези емисии е около половин милиард годишно, които ние плащаме като роби, а тази цена ще нараства многократно, за да спрат да работят ТЕЦовете. Но няма как да спрат американските ТЕЦове, след не си плащат те емисиите.

Излиза, че държавата ще поддържа държавния ТЕЦ2 да не фалира, за да не лъснат глупостите, които са сътворили с неизгодните договори за ТЕЦ 1 и 3?

Най-големият проблем на ТЕЦ-а е, че се краде като за световно. От портиера до директора. А как шоферите крадат, мале мила. Пратете им генерална проверка, бая народ ще изгори.

Ток от Американските ТЕЦ: 18 ст/кВч, като отделно държавата им плаща и емисиите за 0.5 милиарда годишно. Ток от държавната ТЕЦ МИ 2: 6 ст/кВч, като държавата не и плаща емисиите. Я помисли пак, кой краде и кой не.