Търсенето на тръбопроводен природен газ в Eвропа се увеличава значително

Как реагират Турция и Италия в тази ситуация в количествено и ценово отношение. Търсенето на тръбопроводен газ в Европа се е увеличило значително, въпреки нарасналите доставки, установява анализът на енергийния експерт инж. Димитър Щерев за 3е-news.net.

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Щерев, мнението Ви навярно е ирония. Руснаците намалиха цените, защото вече се договарят колективно на ниво ЕС. А клаузата " взимаш или плащаш" отпадна след като от Брюксел заплашиха Газпром с глоба 10% от оборота. За съжаление диверсификация засега не се задава, освен ако през бъдещата връзка с Гърция не започнем да получаваме втечнен газ от терминала в Александропули.

"Доставките на синьото гориво по тръбопроводи от Русия за първите пет и половина месеца в сравнение със същия период миналата година са нараснали най-много за Румъния (+240,8 %), Сърбия (+134.6%) и България (+47,2%). Следват Германия (+41,8%), Гърция (+25,7%), Турция (+25%), Полша (+19,7%), Италия (+16,4%), Франция (+16,6%)." Уау, какво стана с ДИВЕРСИФИКАЦИЯТА на Бойчето и НЕЗАВИСИМОСТТА от руския газ?!

Добре че беше г-н Борисов да докара газ от много източници и затова се намалиха и цените на " братския" скъп газ.

Времето тази година твърде дълго се задържа студено в Европа и затова консумацията на газ е повишена!

Турция използва 60 млд. куб. метра газ годишно, а България само 3 млд. Ако нашите ТЕЦ ове минат на газ, то консумацията трябва да нарасне някъде към 12-14 млд. куб. метра на година, но за това трябва да се изгради необходимата инфраструктура от тръби и съоръжения и сключат изгодни договори за доставка на газ.За последните две неща съм песимист!

Да живее зелената енергия и идиотите, които я пропагандират !!!