17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Продължава старата идиотия да се учат за "икономисти","финансисти" и "мениджъри".От "икономисване,инвестиране и управление" държавата ни удари дъното не само в Европа но и в света.ТАКА Е КАТО НЯМА КОЙ ДА КОВЕ ПИРОНИ И ДА ПОЛИВА ДОМАТИ!!!

В страна в която краденето и схемите са основен начин за правене на пари е даже странно че има университети.

Ами да! В последните 30 години всички се юрнаха да стават юристи, журналисти, политолози, социолози, застрахователи, банкери, политици и всякакви други паразитиращи професии. С тези, изброените в предното изречение икономика няма да стане. Производство трябва. Тези паразити само консумират публични ресурси и харчат готови публични пари. Впрочем същото правят и строителите - консумират публични ресурси. Маркс е бил прав поне в едно - процесът е “Пари - стока - пари прим”. Ето това не става тук вече - и няма да стане. Да не говорим, че професиите и специалностите с математика, основаващи се на математика и физика, а и самата математика искат постоянен труд, за да бъдат усвоявани. Е кой днес иска да се труди. За 30 години младите видяха, че можеш да живееш луксозно, без да си мръднеш пръста. Достатъчно е да извъртиш някоя далавера или да се впишеш в просташката чалга прослойка.

Между другото, как са нещата във ФМИ към днешна дата? Държи ли още високо ниво? Някъде към 2004 вече започнаха да приемат хора с четворки на изпита (особено чужденци), което хич не говори добре за средното ниво на студентите и демонстрира, че факултетът се превърна в машина за пари от такси.

ФМИ в момента е като... всички останали. 10% стават, дори познавам безработни завършили ФМИ.

Не разбирам какво ти пречи БАН, имаш всичко необходимо да си правиш разработки, и да се развиваш. Ако искаш ти да влезеш там и да цокаш, това е друга работа.

Моето мнение за специалност "Математика" (ФМИ/СУ). Една от най-трудните специалности във факултета, с посредствени студенти и плачевно ниво. По-добрите студенти се местят в университет в чужбина. Повечето кадърни математици, се насочват към специалностите с ИТ насоченост. Друга част, които не искат да са в ИТ сектора, отиват приложна математика или статистика. (Макар накрая и от там да излизат достатъчно кадри в ИТ сектора). Математика и Информатика е педагогическата специалност. Специалност Математика се очаква човек да остане в академичната общност. Ние наука нямаме. Ей там е проблемът. А и ако решиш в даден момент да се насочиш към наука, от всяка една друга специалност можеш да го постигнеш. Имам колеги, които към Кюмпютърни науки, завършиха и Математика като втора специалност. От любов към математиката. Защото математиката е красива. Но като самостоятелна специалност никой добър математик не си я причинява.

Съгласен съм. Още преди 20 години, когато във ФМИ бяха само четирите специалности: математика, приложна математика, математика информатика, информатика, имаше отлив от специалност Математика. Просто няма перспектива за развиване на самата наука в България. Феодалните старци, които са се окупирали и цоцкат тлъсти заплати в БАН убиват всеки порив и желание в тази насока. Добре, че записах информатика тогава. Въпреки любовта към математиката. То и без това, математика се учи предимно самостоятелно и с практика. Университетът е по скоро заради контактите с подобни хора. Но интернет отдавна замести тази роля при подобни специалности.

Като ти чета коментарите си 1000% трол. Е как оживя 20 години бе математик? без БАН, без нищо

А кои са най търсените? сИрвитьорка, кУзмИтичка и мутреса ли? Хаха Положението е страшно. Бизнесите в България не могат да намерят качествен, квалифициран персонал. Особено извън София. И то срещу солидно заплащане. Всичко е леш... Китайци и виетнамци ли ще внасяме, не знам вече...

На кое казваш солидно заплащане? 1000лв? Защото аз като завърших през 95-та инженерна специалност и започнах работа на инженерите масово се предлагаше около 300лв в провинцията . За начинаещ и по-малко. отговора на работодателя винаги беше-"Отвън чакат много като теб." И наистина имаше. Само че по-младите видяха че в това няма хляб и се насочиха към IT и хуманитарни специалности. Сега работодателите търсели! Ами да си внесат от Германия!

90те си бяха криминални години във всяко едно отношение. Онзи период няма какво да го обсъждаме. На места се дават 2200 и нагоре, но отново наблягам на КАЧЕСТВЕН И КВАЛИФИЦИРАН персонал, а не поредния мухльо завършил свищовския или бургаски свободен или някоя друга обществена тоалетна.

Сега Аз им казвам, че мен ме чакат на други места. А отвън чакат за без пари само мърлячи.

Ни бой ся, квалифицирани хора има навсякъде с БГ.

Бизнесите с БГ доста се поосраха, но има алтернатива Албания, Виетнам както казваш..др. Просто университетите не могат да бълват кадри с такава скорост, с която бизнеса прецаквт хората си. Като имаш в предвид че доста фирми получават подкрепа от държавата, като проекти, в връзки. естесвено, би трябвало да са по търпеливи с работниците си, и да плащат спреведливо. А не да ги третират като прошляци, просто защото се хранят с нашите данъци, и смятат всияки за преебани за тъпаци/неквалифицирани. Така че това квичене за едостиг на кадри е неоправдано. Респек!

бай ченгачкук не може да си намери хора. Пари има държавата дава. Хора няма.

Депутат също много се търси

днеска видях един СИТУРЕН, цървъл и половина. Честито!

от кандидат студентите мамави некадърна

Металургия, химия, полезни изкопаеми са доста перспективни извън БГ. Балъци, ама трябва мозък. Не ти трябва висше в психология/педагогика/админ. и управление за работа в сектор услуги (където завършват тия хора в крайна сметка).

Да ама на вънка искат да знаеш, и да можеш и да говориш поне малко .... а нашите младежи имат само претенции и никакво желание и воля да се научат реално на нещо. Разговарял съм с младежи в България - питам ги какво можете, те ми разправят каква диплома имали и къде били завършили, а аз пак питам "Кажи ми какво можеш" - те не могат да схванат какво ги питам!

И какво очакваш да може току-що завършил младеж? Да има леярна вкъщи? Работил съм в три държави и само в България очакваха да знаеш всичко срещу мизерно заплащане. Да, нивото е ниско, но също така липсват качествени проекти и компании където да се натрупа опит.