Щети за милиарди от експлозията в Бейрут: има ли спасение от колапса

Ливан преживява най-тежката си икономическа криза от десетилетия, белязана от небивало обезценяване на валутата й, от хиперинфлация, масови уволнения и драстични банкови ограничения

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Интересно как във всяка държава има една управляваща каста която с десетилетия смуче кръвта на народа си.Явно това е системен модел, който е типиче за т.нар "демокрация".

стига с тоз бейрут бе.

Така става като се издържаш на внос, а нямаш капка петрол. Ама знам ги ливанците- кафенцето и на лаф по цял ден. Иначе не са лоши хора. Предлагам всяка страна да не изхвърля храна сега в кризата, както спряха да работят много ресторанти, а да се праща на Ливан. Иначе какво да измират ли?

Държава управлявана от терористичната организация хизбула?

Те и за нас така казват сигурно. Народ, чийто премиер спи с кюлчета злато едва ли взима пенсия по 150евро.

Това прилича на снимка на Пристанище Варна, без взрив.

Спомням си през 80те години,как родителите ми събираха помощи за възстановяването на Ливан от гражданската им война.Спомням си и многото ливански студенти по медицина в БГ,които учиха безплатно.Веднъж,срещнах колега ливанец,който подигравателно ме попита дали в България имаме асансьори.Аз му отговорих,че най-добре е да зададе този въпрос на студентите по медицина,които живееха на 12,13,14 етаж в общежитието им в Плевен.В Ливан електичество има 2-3 часа дневно.Няма грешка 2-3 часа дневно,някои семейства имат по 12-14 часа като това става с договор с частни дизел генератори към сградата.По същото време в ливански банки има депозити за 160 милиарда долара,за сравнение в БГ има около 45 милиарда евро депозити.В страната уж нямало храна и всичко се внасяло,но фактите са,че в страните от залива много от плодовете и зеленчуците са износ от Ливан.Всеки може да прецени що за хора са тези.Докога цял свят трябва да налива пари в бездънен съд.

Много добре си ги описал! Финикийци сър, от време оно...

Аз също си спомням съквартирант ливанец, който не знаеше как да се пере и се къпеше май веднъж седмично и си хвърляше слиповете и фанелките след банята. Но търчеше почти всяка вечер на събрания на техните арабски организации - те бяха изпратени на стипендии от политически религиозни арабски партии, а някои преди това бяха изкарали и военна служба за някакви (терористични или не) организации. Няколко пъти на събранията се стигнало до бой с маси и столове, а иракски сунити и шиити се хванаха за гушите и хвърлиха двама студенти шиити от прозореца - Садам им дал нареждане да избиват техните врагове шиити, където ги хванат... стигна се до изпращане на иракските студенти шиити в Русе, за да ги разделят и предпазят от убийства. Това са арабите, това е начина по който си получават парите, чрез убийства за вярата...

плюс, че БЕЙРУТ беше столица и на хазарта.

В Ливан има як купон и страхотни кутки

тор и терористи на 1 място? това е резултата

Единствената причина е корупцията. Практиката да си прехвърлят отговорностите и всеки да забутва някъде писмата на друга институция е практика точно в страните с голяма корупция. Може да е имало някой съвестен, обаче корупцията отдавна го е отрязала - всичко останало е отчитане на дейност. Иска ми се да ми стане жал, ама просто не мога да изпитвам съчувствие. Моля всички да изгледат видеото поне няколко пъти и следващият път, когато някой държавен служител си направи устата за малко плащане, да си спомнят това видео и добре да си помислят дали наистина да бутнат тези пари или, докато все още имат възможност, да направят единственото правилно нещо - да не го правят и да съобщя6т където трябва.

прасни още ена експлозия и да се приключва.

Ливанската икономика била пред колапс,хиперинфлация и ... А минималната заплата в Ливан е 450 долара или 740 лв ,което означава,че там са по добре от тук... В Ливан голяма част от населението са безработни,но те са си цигани,които и не искат да работят. Та,в проспериращата според Борисов България се оказва,че се живее по бедно,от колкото в Ливан!

Не е важно колко взимаш, а какво може да си купиш с парите. А минималната заплата е мерило единствено за бюджетни харчове като помощи, заплати на държавни служители. Никой не те кара насила да работиш за минимална заплата. А ако си опрял до минималната, значи вината си е изцяло твоя - явно си доста некадърен да си намериш по-добра работа. А като ти гледам изказванията - явно за повече няма желаещи да те наемат. А ако повече ти харесва в Ливан, отивай там. Явно си много навътре в нещата, след като знаеш колко са безработните, които са цигани и не искат да работят. Като отидеш, да не вземеш да се върнеш, защото от сега мога да ти кажа, че ако нямаш дебела банкова сметка да плащаш рушвети, няма да оцелееш дълго, защото го няма червеният кръст да ти дава безплатна храна, нито някоя държавна институция ще ти помогне, ако не бутнеш своевременно.

Не е баш така. Ливан не са по- бедни от нас. Но икономиката им е пълен балон, за това и сега изтрещя.

Сами са си виновни... Серия от глупости, извършени от държавни служби... То бива простотия и безхаберие,.... Ама тия са върхът...

Камиларите нямат зърно ! Боко да прати спешно фрегатата / Дръзки/ с 500 тона амониев тор от НЕОХИМА в Димитровград да могат камиларите да изкарат добра реколта пшеница

кой краде в Ливан

Им помогнем с формите които получихме вместо медицински консумативи. Ако не са изядени разбира се

"фурми" е трябвало да пишеш, що така?