Ще се превърне ли устието на Велека в нов Слънчев бряг: Петиция и отговор на МТ

Отрицателното отношение на досегашния наемател към откритата концесионна процедура противоречи на изложените от него намерения да работи за просперитета на морския плаж, се казва в съобщение на МТ

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Още през Соца Комунистите бетонираха,циментираха и асфалтираха.Тогава обаче ролята на българския туризъм беше да бъде място за почивка на страните от Соц.лагера плюс да е лице на по добрия строй.Сега тези ограничения паднаха и т.нар. комунисти показаха истинските си лица на алчни селски терикати,които им дай самода грабят и да рушат и малкото природа останала непокътната.Напишете кои стоят зад хотелите по морето и ще лъснат като бял ден имената на другарите от бившето ЦК на БКП, техните жени,деца,внуци както и близките им гавази-мутри.

Не бих казал че точно комунизмът е виновен а като цяло човешката природа ламтяща за "ОЩЕ". По-скоро точно комунистическият строй и правилата които той е налагал са ограничавали бясното безхаберно разсипване на природни ресурси, и не искам да ме разбирате погрешно, не защитавам този строй, просто изтъквам логиката каквато е била. Ще се аргументирам и веднага с примери (доказуеми от историята). София - по времето на комунизмът, макар и изключително противоречива като система е имало софийско гражданство, което е ограничавало урбанизацията на града, което пък от своя страна е спомогнало за много по-уреденият град и по-малко населен, съответно и много по-чист и щадящ жителите си от към замърсяване. Пак по времето на комунизма се залесява изкуствено Витоша. Други примери - в Кърджали масивите около язовира (отново изкуствено залесени), във Варна - изграждане на морската градина към днешният и вид + създаване на зелени курорти като Св. Св, Константин и Елена, Златни Пясъци и т.н. Южното черноморие (естествено зелено и незастроено, ИСТИНСКИ резерват). Св. Влас е бил с една почивна станция за номенклатурата. Несебър стар и хубав приветлив град с исторически монументи, уреден и НЕзастроен. Сега - 30+ години след падането на системата и правилата които тя насилствено е прилагала какво имаме във всичките гореизброени от мен места? Блокове, асфалт, пошли сгради, грозни хотели и фекални тръби навсякъде - НАВСЯКЪДЕ. Човешката алчност на най-жалката и необразована селска клика с лидер, гнусното банкянско просто, арогантно и тъпо изчадие Борисов. Сега 2 поколения ще се опитват да спасяват това което те не са успели да разрушат. Трябва да има съд за всички управлявали от 1989 насам за унищожаване на човешките животи!!

Какво означава "инвестиция на плаж". Ще вземе една шпакловка и ще заравнява вълните ли? Или напротив, че създава вълни за сърфистите? А може би ще докарва облаци следобяд, та да не изгарят поиващите? Всяка инвестиция освен ръчно събиране на боклуците е урбанизиране на природата. Друга тема е, че курортистите не трябва да си изхвърлят боклука, където заварят.

Най-високото ниво на туристически продукт на един плаж е когато той си остане плаж.

За туристите е така, ама за наглите мутри това е дойна крава за правене на пари. Никой не се интересува от туристите.

Дано има някакъв ответ от ЕС относно безхаберното унищожаване на природата в България от страна на хунтата, тъй като за последните почти 20 години където имаше възможност се застрои и унищожи БРУТАЛНО. Варна от един страхотен и приветлив, зелен град се превърна в копие на София. Мръсотия, гадост, презастрояване, сграда до сграда. Св. Константин и Елена от страхотна почивна база с уникални паркове и зеленина, сега е хотел върху хотел. За Южното черноморие и градове като Созопол дори няма да подхващам темата че е плачевно. Села, които бяха непознати като Лозенец и Варвара сега са презастроени и личингите от ГРОБ са плъзнали още по на Юг към последните диви места по черноморието, които ставаха за туризъм С природа. Виждам как и устието ще се превърне в новата "Градина" като се изсече цялата растителност с цел хотели и пошли барчета и заведения.....

Всичко туй стана почна по време н царя и свърши със Статишев.

За идиотите, които по случайност или по поръчка са попаднали в управлението на държавата. Господа и госпожи дебили, от 1960г. ходя всяка година ма море. Нямаше такова понятие концесия, плажа беше свободен за всеки който иска да поплува или да събере тен. Нямаше кръчми по пясъка, но там се ходеше да се спортува, а не да повръщаш. Курортите имаха платени зони, но за тях се грижеше местната власт а зоните за това бяха символични. За какво ги избираме тези калинки по брега като не могат да си поддържат единственото от което получават постъпления-плажната ивица. Вие некадърници превърнахте природата ни в безплатно кранче за трупане на печалби, а с бетона съсипахте красотата на всичко, дадено ни от господа. Заслужавате да ви залеят с бетон дано поне се наядете.

Нека строят колкото се може повече за да изгонят всички обичащи и харесващи българската природа по черноморието ни. Заради подобни презастроявания и най-вече заради липсата на достатъчно и качествени пречиствателни станции за отпадните води не съм стъпвал на нашето море над 10г. А и отношението и физиономиите на персонала и съдържателите е достатъчно за да те изгонят.!!!

За съжаление докато върлуват мафиотите от триумвирата ГЕРБ-БСП-ДПС яе бъдат изсичани красивите гори и крадената дървесина изнасяна на безценица, а плажовете бетонирани от алчни търгаши. Трябва нова власт която да спре тези безобразия и да осъди всички крадци облагодетелствани от тези партии!

Мамка ви загубена!!! В кой век живеете ,бе? Не виждате ли какво правят хората по света? Бил съм в Калифорния. Там където има щатски или федерален парк има ясни и точни правила. За парка се грижи или щата или държавата - поддържа прекрасни пътища да се стигне до плажа или балкана, направени са достатъчно големи паркинги / за да поемат посетителите - правят го на база на няколко години наблюдения/, има построени тоалетни и места за сядане / в повечето случай само около паркингите/ . В парковете се влиза и престоява само от изгрев до залез / или има табели кога е позволено влизането/ . Само в определени паркове може да се къмпингува или да се престоява вечер на паркингите в каравани и кемпери. В много от тях има дневен вход / в повечето случай символични , примерно $5 на кола, като говоря само тези плажове например на които няма нищо друго освен плажна ивица и няколко пътеки за разходка/. Достатъчно засрахме устиетата на много реки в България. Нека поне Велека и Резовска реки да останат така като природата ги е създала. Нека внуците ни да могат да видят тези красоти на България, а не от бетоните градове да ходят на бетоното черноморие, а ако искат девствена природа да...търчат до Гърция, Турция или атлантическите и тихоокеанските острови.

Ако искат и 16 етажни блокове да построят, пък после нека едни известни хотелиери нека ми рекламират, че морето било и наше!!!

Да се готвят за проблеми щото там един метър от брега е над два метра и за плуване става само реката Алчни Ко*елета

последните 12 години всичко унищожиха! Нещастници! То се скачаше от концесия в концесия, съответно концесиите се печелеха от поставени фирми близки до властта! И след тях разруха и унищожение! Всичко се пре-пре-презастрои и бетонира. Унищозаваха се защитени дюни, за да изникне на тяхно място поредната бетонна грамада - унищожаваха се брегове, унищожаваха се гори, унищижаваше се богатство, което имаме - природата! Не, така не се прави туризъм и е съвсем логичен отлива на чуждестранни туристите. Туризъм се прави със съхранена природа и забележителности! Умишлено ни превърнаха в трета страна, която е достойна единствено за шепа алкохолен туризъм! И ако продължават алчността си, и с безумните концесии и строителство, ще изгубят дори така наречения "алкохолен туризъм"...

В този район с подставени лица върлува един депутат от ДПС, който е от Бургас доколкото знам .

Класика! Вадят екологична тема, за да отвлекат вниманието.

Направете един бетонов възел там.

Стига простотии. Какви курорти, какъв Слънчев бряг, има излишък, промишленост трябва нима не го разбират тия дето ни управляват. Промишленоста е гръбнака на държавата, другото е придатък и услуги. Социализъмът го доказа, промишленост и O.K. но кой да го разбере, който не вярва да види какво направи Китай.

Това е най-красивото място на бг Черноморието. Уникална природа. Да ви кажа обаче миналата година ходих 2 пъти на този плаж и обстановката хич не ми хареса. Този смешник Баров нищо не е направил за плажа. Има 2 бара и едно капанче за ядене, където 1 бургер струваше 12 лева. Това да не е Кристал бе...Бирата беше Витошко лале и нямаше друга и пак струваше 4-5 лева малката !!! Да не казвам колко беше сладоледът !!! Естествено свободната зона беше непочистена и беше навряна в края на плажа чак след сърф зоната. Явно сърф зоната му е по-важна , защото от нея ще изкара пари. Платената зона е тясна , малка и нарочно удължена. Естествено там хора с деца като нас не сядат, защото е неподходящо. Пътеката , която е направил, минава зад заведенията точно през дюните, а не както той казва отстрани !!! Миналата година заради ковида цяла България ходеше на юг и естествено тук също беше пълно с обикновени, културни и нормални хора. Толкова много хора на този плаж никога не е имало, но смятам , че трябва да вкарат повече заведения, за да има къде да се яде, а не да чакаме по 30 минути на опашка. Този концесионер няма да строи хотели, защото няма къде там, по-скоро ще вкара заведения и чадъри, като последното е лошо.

Боклуци нещастни. От къде на къде концесионера ще дава акъл и ще казва какво да се прави в този участък! Къде е държавата и интересите и? Направо постройте 10 небостъргача там. Измет корумпирана !

Ей, бе, лакомия ненаситна, как тъй ще остане плаж небетониран. Нищо, до година - две ще се търсят бригади за събаряне на хотели. Защото, знаете ли, с пари хотел може да се направи, ама плажове не правят вече. Не ги произвеждат.

Застрояваме и последните плажове, превръщаме всяко село по морето в бетонно гето. След това хотелиерите започват да реват защо туристите с повече пари заобикалят българското черноморие като чумна яма и просят помощи от държавата. Този сериал сме го гледали вече. Бил съм на известни плажове в Гърция и Турция, как там могат да ги пазят, тук ги съсипваме, а след това ревем?

Искам да попитам еколозите, това устие така харесва ли им настина или просто ги е срам да си кажат, че ще му отива един хотел точно на пясъчната ивица? Според мене е второто! Разберете, навсякъде по света се строи усилено, няма как да е иначе, бизнесът трябва да се развива! Никой няма да ви забрани да ходите там, просто ще трябва да си плащате, какво толкова? Като ходите на цирк, на опера и т.н. плащате ли си? Да, разбира се! Ами защо? Е, защото някой се е потрудил да има какво да гледате там! Е, тук ще е същото! Някой ще направи един хотел, ще ви в уютно, ще има къде да спите, да си паркирате колата и прочие неща, които сега ги няма. Не виждам какво лошо има в това природата да се усвоява и да се прави удобна за живот! Някой щял да печели от това... Еми то като си купувате храна от магазина, никой ли не печели?

Ти си глупак, който най-вероятно не е стъпвал там. Аз ходя там от 2003г. и не съм пропускал лято. Плажът не се нуждае от хотели и концесионери. А ти си тъп, защото не разбираш, че в момента наемателя плаща повече за само 1/3 от плажа (14500 лева на година), отколкото концесионерът ще плаща за целия плаж (12250 лева на година).

Съборете софето тогава, твърде много бетон!! Да останат само жълтите плочки!

Не съм еколог, но плажът е идеален. Няма друг подобен у нас и ако се набъцка с чадъри и шезлонги ще се съсипе като Иракли. Наистина не е нормално така да се излагате с подобни коментари и то в природен парк. А и да не забравите лятото пак да гласувате за герб - вашите спонсори.

Тролиш или наистина си дебил?

Готов съм да се жертвам и да взема тая губеща концесия - само и само да има полза за обществото! Ще дигнеме една аптека за евтини лекарства, бензиностанция за борба с картелите, едно хотелче на Валерката за евтини нощувки на пенсионери и служители на Гранични войски по държавни поръчки, ще дадем и една сергийка на Бат' Стамби да си предлага неговите стамбички и прочути дюнери на Бат' Стамби. Едно место ще отпуснем и за скара - кибапчита, кюфтета...

Абе не се ли оплакваха тези строители и инвеститори, че им умряла индустрията? Нямало руснаци да ги хранят? Българите не искали да ходят на нашето море? А в същото време оп и инвестицийки ще правим... е за чий хй? После ем да може да си почиват едни определени хора там, ем да се пуснат по някоя мярка за държавна помощ, че изнемогвали милите, а виждаш ли те инвестиции били направили. А тези от министерството, че са едни най обикновени пи и списват каквото им се спусне от горе, това си го знаме всички. 1 шепа държава, 1/3 от нея работи администрация и знае само далаверки да върти, ама после този бил виновен и онзи бил виновен ... е то няма 1 българин да се е докопал до грам власт и да не му е пораснала оная работа с ПОНЕ 30 сантиметра, а после другите ни били виновни.

Устието на велека е природен феномен. Красива природа, кристална вада, живописна игра на реката, и жълт божествен пясък. И какво още трябва да му инвестираме?

Синеморец е на края на света, до турската граница. Едвам се стига дотам, а извън сезона е пустош. Не виждам какъв Слънчев Бряг ще строят.

Факт. Да не говорим, че на тоя плаж просто няма къде. Ама истерия да има. В същото време на север, около Дуранкулак, се правят страшни неща за да се унищожи резервата и да се застрои, ама това влиза в новините един път на година и то в долния ъгъл...

Строителните хиени ще бетонират и последните полузапазени пачета природа.

По тези географски ширини живея само подчовеци!

Остър бряг, едър пясък. За нищо ни не става.

Ако имаше пустиня в Бг да им дадат на ентусиастите да си правят лас вегас и да не барат природата ама шанс ...

В България е една от едва двете в Европа естествени пустини, истински природен феномен е. Така че по-добре и при нея да не ходят.

Де бе? Ямболско?

"Побитите камъни", Варненско. Интересен факт. Не знаех, че се води пустиня преди да прочета.

Ей, конекрадци и варвари, където стъпите - трева не никне.Векове изминаха от времето, когато стъпихте на Балканите и опожарихте древната цивилизация. Как пък за толкова време не ви дойде поне малко акъл!? Стига сте бетонирали,бе, бетонови кратуни!

Затова ли Юнеско иска да изключи Охрид от програмата си за световно наследство. Щото автохтонните макаци заср аха езерото?

А, забравих да спомена и ЛЪЖЦИ и веднага го добавям - конекрадци, варвари и лъжци.

Уште https://www.dw.com/mk/%D1%88%D0%B0%D0%BC%D0%B0%D1%80-%D0%BE%D0%B4-%D1%83%D0%BD%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%BE-%D0%BF%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8-%D0%BD%D0%B5%D0%B3%D1%80%D0%B8%D0%B6%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D0%BE%D1%85%D1%80%D0%B8%D0%B4%D1%81%D0%BA%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%B5%D0%B7%D0%B5%D1%80%D0%BE/a-56195633

Уште https://bg-bg.facebook.com/OhridSOS/posts/2556941134584528 https://mk.voanews.com/a/ohrid-protection-unesco-/4927872.html

Сега има ли защитени територии или няма ... Или на защитени територии могат само определени хора да строят ? Полузакони

Случилото се в последния работен ден на правителството в оставка е трагикомедия, за съжаление на гърба на българската природа. На такова уникално природно място НЕ МУ ТРЯБВАТ ИНВЕСТИЦИИ! Защото инвестициите затриват природата. Не му трябват къщи за гости, не му трябват пътища, не му трябват барове. Трябва да остане такова, каквото е в момента. Точно затова не трябва да е концесия, а наем година за година, като в договора за наем държавата да определя какво е позволено да се прави на този плаж - чадъри, тоалетни, едно-две малки барчета и толкова. Концесията означава "оране" на природата.

Работа, работа, работа да се чете: ДАЛАВЕРИ, ДАЛАВЕРИ И ПАК ДАЛАВЕРИ.

Изпотрошиха страната с тая работа!

В Америка що никой не строи в защитени паркове ?

А в Америка що биете негрите?

Обаче ще нацвъкат кичозните къщи за гости на "наще хора" и всичко ще се слива в морето. Това е българският метод на игвестиция. Дебил връз дебил избирате и търпите ка управниците ви.

Когато немците се опитаха да позастроят ирландското крайбрежие през 90-ре - ирландците ги палеха строежите, в Корсика и досега гърмят вилите на чужденците - така се спира разграбването и бетона, не с дуднене по нет-а... Но ние сме надупена нация ...

Тая година на Велека ще има повече плажуващи от на Слънчака, с тенденция да се запази. Така че, няма страшно.

Какъв турисъм да има в България с министи на туризма като Ангелкова и новата как и беще името , на Валерката дясната ръка!!

Ама българите са известни с това, от бон-бон правят гно.

Заслужавате инвестиции в Сибир в раирани дрехи!

Виж си кочината и пак гласувай за герб и чалгаджиите селски.

Е това е притеснителното - че щяло да се осигури "възможност за по-големи инвестиции". Ама точно това не искаме - да "инвестирате" на това уникално място. Осрахте крайбрежието нагоре и сега решихте и това кътче да прилапате. Май без бой няма да стане.

Народен Съд за тия чиновници в Министерството! Скапаняци лъжливи...

Няма как Синеморец да стане втори Слънчев Бряг, защото нито природата, нито местонахождението го позволява.

Само да се даде разрешение и само гледай какво ще стане в Синеморец. то и сега има имоти които ти ограничават достъпа до морето. Ще изсекат и гората и реката ще преградят, ако трябва.

Хахахахахахахахахахахахахаха Трябва да има отстреляни и скалпирани висящи по дърветата. Еле това спре бетона и асфалта..

Забелязвате ли, че дори в статията не се казва каква точно инвестиция ще се прави! Разберете, че това което не казва статията е, че ще се построят едни хотели, ще се направят едни пристанища и това е единствената инвестиция която този плаж ще види! Значи тия мизерници така и се ненаядоха! Бетонираха и морето и планината и после се чудят що нема морски туризъм и защо за да идеш по БГ морето ни излиза 10 пъти по скъпо отколкото да почиваш в съъседна турция да речем! Така става когато единствено се КРАДЕ и НИЩО друго не е на дневен ред! МАХАЙТЕ СЕ ТИКВИ С ТИКВИ!!!

Филип Баров ...?! Фамилията му говори, вместо него ;)

Какви инвестиции? Синеморец е на 10 минути пеша от устието на Велека. Бетонирайте и това последно парче природа.

Какви инвестиции иска един плаж? Освен да се поддържа чист и да има спасители? Като речеш - инвестиция, сещай се за строителство.

гледат като за последно да съсипят каквото е останало тези нещастници.как пък не се наядохте бе,засрамете се!

Дайте и на мене един плаж. Ще инвестирам милиони. Столове по 20 бона парчето. Шезлонга по 50 бона парчето. Чадърите и те. Едни фактури веднага ще изфабрикуваме. Ей, концесия, здравей, здравей...